Cum te poate ajuta o refinanțare de credit?

Ai un credit bancar și simți că nu ți se mai potrivesc anumite detalii legate de el? Poate fi vorba despre rată, dobândă sau perioada de rambursare. Uneori, lucrurile se schimbă, viața ne duce în alte ipostaze (o familie extinsă, un alt drum în carieră) și ne-am dori să putem beneficia de alte condiții decât cele inițiale.

Dacă și tu te afli într-o astfel de situație, află că există o soluție: refinanțarea creditului.

Descoperă mai multe despre ce înseamnă, ce presupune, cum se face și cât durează o refinanțare în rândurile de mai jos.

 

Ce este refinanțarea unui credit?

Refinanțarea unui credit presupune contractarea unui nou împrumut pentru a achita unul sau mai multe credite existente. În acest fel, poți obține condiții mai avantajoase, cum ar fi o rată a dobânzii mai mică, o perioadă de rambursare extinsă sau o reducere a sumei lunare de plată. Altfel spus, prin intermediul refinanțării, îți „reînnoiești” împrumutul în condiții mai favorabile pentru tine.

 

Ce beneficii ai când alegi refinanțarea?

Deși nu este o decizie ușor de luat, să refinanțezi unul sau mai multe credite existente îți poate aduce o serie de avantaje care merită explorate:

  1. Reducerea ratei dobânzii - este unul dintre principalele motive pentru care majoritatea oamenilor optează pentru refinanțare. Astfel, poți avea acces la o dobândă mai mică, ceea ce poate contribui pe termen lung la o reducere a costurilor totale asociate împrumutului. Aceasta este un beneficiu important, cu impact, mai ales dacă dobânzile din momentul refinanțării sunt mai scăzute decât cele din momentul contractării creditului inițial.
  2. O sumă lunară de plată mai mică - când optezi pentru refinanțare, printre noile condiții se poate număra și extinderea perioadei de rambursare, ceea ce atrage după sine reducerea sumei lunare pe care o ai de plată. În acest fel, vei putea reduce cheltuielile lunare și vei putea gestiona mai bine bugetul disponibil.
  3. Un singur credit - în cazul în care ai mai multe împrumuturi bancare în derulare, refinanțarea îți poate oferi ocazia să le consolidezi într-un singur credit, cu o singură rată lunară.
  4. Un control mai bun asupra bugetului tău - prin refinanțare, poți obține noi condiții plată care îți vor permite să gestionezi într-un mod mai convenabil pentru tine resursele financiare personale.

Este important, când iei în calcul un credit de refinanțare, să ai în vedere beneficiile pe care vrei să le obții, pentru a știi ce opțiune ți se potrivește cel mai bine.

 

În ce condiții poți obține un credit pentru refinanțare?

Când decizi că este momentul să refinanțezi, e important să îndeplinești anumite criterii. Acestea pot varia în funcție de o serie de factori. Iată câteva condiții generale de care e bine să ții cont de la început:

  1. Istoricul de credit: la fel ca în cazul oricărui alt tip de credit, și în cazul unui credit de refinanțare contează scorul de credit. Astfel, un scor bun îți va crește șansele de a obține o refinanțare avantajoasă.
  2. Venitul stabil: acesta este o asigurare în plus că ai capacitatea de a rambursa împrumutul, fiind esențial în procesul de analiză a cererii tale.
  3. Gradul de îndatorare: e necesar să fie într-o limită acceptabilă (de obicei sub 40% din venitul tău lunar).

Mai departe, iată un exemplu de condiții de eligibilitate necesare pentru a accesa creditul de refinațare George 100% online:

  • Să ai veniturile din salarii raportate la ANAF sau încasate în cont la BCR (în cazul veniturilor din pensie, acestea trebuie să fie raportate la ANAF)
  • Să nu ai restanțe curente, inclusiv popriri.
  • Să nu fi avut restanțe semnificative la credite în trecut.
  • Să ai vârsta între 18 și 63 ani (pentru femei) / 65 ani (pentru bărbați), la finalizarea creditului dacă ești salariat sau până la 75 de ani dacă ești pensionar.

Desigur, să citești despre condițiile de refinanțare este un prim pas foarte important. Totuși, ce poți face pentru a vedea cât mai bine cum ar arăta noul tău credit de refinanțare? Poți apela, oricând, la un simulator de credit. Introduci datele cheie, precum tipul de credit, suma dorită, perioada de rambursare sau tipul de rată, iar apoi vei primi pe loc o imagine de ansamblu a acestuia. Simplu, nu-i așa?

Acum că ai aflat ce condiții trebuie să îndeplinești, hai să vedem mai departe și cum decurge procesul de refinanțare.

 

Cum se face o refinanțare?

Deși procesul de refinanțare poate părea complex la prima vedere, în realitate este unul destul de simplu. Acesta presupune:

  1. Evaluarea situației financiare - înainte de a lua o decizie, analizează cu atenție situația ta financiară actuală, astfel încât să înțelegi ce vrei să obții prin refinanțare.
  2. Evaluarea ofertelor: vezi ce opțiuni ai și care ți se potrivește cel mai bine.
  3. Aplicația pentru credit: odată ce ai ales o ofertă, va trebui să completezi o aplicație pentru credit. Acest proces include furnizarea de documente financiare și personale, pentru ca banca să poată face verificările necesare înainte de acordarea creditului.
  4. Aprobarea și semnarea contractului: după ce aplicația ta este aprobată, vei semna un nou contract de împrumut.
  5. Plata datoriilor vechi: creditul sau creditele anterioare pe care ai ales să le refinanțezi prin intermediul sumei obținute pentru refinanțare vor fi achitate și închise.

Totodată, e bine să ții cont de faptul că, în funcție de complexitatea situației tale financiare și de procedurile băncii, durata întregului proces poate varia de la câteva zile, până la câteva săptămâni.

 

Alte lucruri de care să ții cont

În plus față de cele de mai sus, sunt câteva detalii generale pe care îți recomandăm să le ai în vedere înainte de a semna un contract de refinanțare. Astfel, ia în calcul eventuale costuri suplimentare (cum ar fi comisioanele de analiză sau taxele de închidere anticipată a creditului vechi). De asemenea, ține cont că aplicarea pentru un nou credit (chiar dacă este de refinanțare), poate impacta temporar scorul de credit. Prin urmare, acordă-ți suficient timp cât să analizezi toate avantajele și dezavantajele posibile, ca să fii siguri că iei cea mai bună decizie.

Refinanțarea unui credit poate fi o modalitate foarte bună de optimizare a bugetului tău. Optează pentru o planificare atentă, fără grabă, pentru a face o alegere informată și pentru a beneficia de condiții cât mai bune.