Cardul de credit, un ajutor pentru cumpărături
Shopping-ul se numără printre pasiunile tale? Urmează un eveniment important în familie? Sau poate că ai văzut o ofertă de nerefuzat la cel mai nou model de smartphone sau la electrocasnicele de care mai ai nevoie în noua ta locuință.
În orice situație te-ai afla, cu siguranță ai auzit de cardul de cumpărături (cunoscut și drept card de credit). Acesta poate fi o opțiune bună de plată, atunci când dorești să faci o achiziție importantă pentru care nu ești, însă, tocmai pregătit din punct de vedere financiar. Astfel, cu un card de credit vei putea cumpăra aproape orice: de la produse de uz zilnic, cum ar fi alimentele, până la bilete de avion și gadget-uri de ultimă oră.
Vrei să știi mai multe despre cardul de credit, beneficiile acestuia, condițiile de accesare sau diferența dintre cardul de cumpărături și cardul de debit? Dacă da, rândurile de mai jos sunt pentru tine.
Ce înseamnă un card de credit?
Pe scurt, un card de credit (sau de cumpărături) este un instrument de plată oferit de bănci sau de alte instituții financiare care îți oferă posibilitatea să împrumuți bani pentru a face diverse achiziții. Practic, creditorul îți pune la dispoziție o linie de credit pe care o poți folosi într-o limită stabilită. Ulterior, vei rambursa suma utilizată integral sau parțial pe o perioadă de mai multe luni (plată în rate), într-un termen definit.
Diferența dintre un card de credit și un card de debit este dată de proveniența banilor utilizați prin el. Astfel, cu un card de debit cheltuiești bani pe care îi ai deja în contul tău bancar, în timp ce cu un card de credit cheltuiești bani puși la dispoziție de bancă pe care va trebui să îi rambursezi ulterior.
Totodată, este important de menționat faptul că poți opta pentru un card de credit clasic (fizic) sau un card de credit online (pe care îl poți înrola în portofelul digital al dispozitivului tău smart).
Cum poți obține un card de credit?
Probabil te întrebi ce trebuie să faci pentru a accesa un card de credit și ce acte sunt necesare. Pe scurt, pentru a obține un card de cumpărături, va trebui să îndeplinești anumite condiții impuse de bancă. Acestea pot varia în funcție de fiecare instituție în parte, însă în general includ:
- Vârsta minimă (cel puțin 18 ani);
- Un venit stabil (băncile obișnuiesc să solicite dovada unui venit stabil, pentru a se asigura că poți rambursa banii împrumutați);
- Istoric de credit (banca va verifica dacă ai mai avut credite sau carduri de cumpărături, pentru a evalua potențiale riscuri).
Hai să vedem un caz concret: cardul de credit 100% online de la BCR. Pentru a putea beneficia de acest produs bancar, este necesar să îndeplinești câteva criterii simple:
- Să ai vârsta între 18 şi 75 de ani la finalizarea creditului.
- Să ai venituri salariale lunare sau venituri din pensii raportate la ANAF sau încasate în contul BCR. În cazul în care acestea provin de la instituții care nu raportează către ANAF (ex: poliție, pompieri, etc), va trebui să încarci în aplicație documente justificative.
- Să fii angajat cu contract de muncă încheiat pe perioada nedeterminată sau să ai venituri din pensie.
- Să nu ai restanțe curente, inclusiv popriri și să nu fi înregistrat restanțe semnificative la credite în trecut.
- Să ai venituri lunare cel puțin în limita transmisă de bancă în momentul solicitării.
Mai departe, accesezi cardul de credit 100% online, direct din aplicație.
Avantajele unui card de credit online
În cazul în care optezi pentru un card de credit online, află că poți avea o mulțime de beneficii când mergi la cumpărături cu el. Spre exemplu, cardul de credit 100% online de la BCR, îți aduce o serie de avantaje:
- Poți avea până la 12 rate egale fără dobândă oriunde în lume, la achiziții de minimum 600 de lei (în condițiile descrise de bancă).
- Primești bani înapoi pentru cumpărăturile făcute cu cardul la partenerii George Moneyback.
- Ai perioada de grație de până la 55 de zile, pentru orice plată.
În plus, un card de credit online este rapid și ușor de accesat, sigur și convenabil. Iar tu te bucuri de shopping imediat.
Prin urmare, accesarea unui card de cumpărături poate fi mai facilă decât în cazul altor produse de creditare, cum ar fi un credit de nevoi personale sau a unui credit de refinanțare. Cu toate acestea, și suma maximă ce poate fi accesată este, de regulă, mai mică.
Orice variantă decizi că ți se potrivește (card de credit online sau fizic, sau poate un alt tip de produs bancar), ai grijă să cheltuiești în mod responsabil. Totodată, ai în vedere mereu să rambursezi la timp sumele cheltuite, pentru a evita dobânzi mai mari și pentru a putea accesa ușor în viitor alte produse de creditare.
Spor la shopping!