Proiecte pentru tineri si sustinerea comunitatilor locale

Susținem dezvoltarea comunităților locale și încurajăm tinerii să se implice mai mult în comunitățile din care fac parte. Unul din proictele prin care inspirăm tinerii să facă mai multe pentru comunitățile lor locale si le oferim instrumente prin care sa ii inspire si ei, la randul lor, pe alții este Capitala Tineretului din România.

Capitala Tineretului din România este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

Obiectivul programului Capitala Tineretului din România este să elaboreze strategii de dezvoltare locală pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. Totodată, Capitala Tineretului din România își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Primul oraș din România care a purtat titlul de Capitala Tineretului din România este Timișoara, care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 - 1 mai 2017. Mai mult, ediția din 2017 a programului s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Programul Capitala Tineretului din România a fost lansat în anul 2016, iar orașele care au fost Capitale ale Tineretului până acum sunt Timișoara, Bacău, Baia-Mare. În prezent titlul este deținut de Iași.