Cumpărători “rapizi” pe OLX

Fii precaut chiar și la un simplu anunț de mica publicitate. Se întâmplă chiar în aceste zile pe OLX, unde anumiți așa-ziși cumpărători au patentat o nouă modalitate de fraudă. Cum funcționează? Dorești să vinzi un produs și intri pe site-ul OLX ca să publici un anunț de vânzare. Precum te aștepți, ești contactat de potențiali cumpărători, dar care fie încep, fie mută discuția pe mesaje (WhatsApp).

Cum ajungi să-ți “donezi” hoților datele tale de acces la cardul bancar?

Aici este momentul în care trebuie să devii super-vigilent. Nouă schemă de fraudare a clienților funcționează în felul următor: după o primă discuție, ajungi la o înțelegere cu potențialul cumpărător, care încearcă să te convingă să accepți propunerea lui de a primi plata pe card, accesând un link.

Când intri pe link-ul respectiv, ți se deschide o pagină WEB ce conține logo OLX, însă este în totalitate controlată de fraudator. Aici ți se cere să introduci datele cardului pe care ai vrea să primești banii (numărul cardului, data de expirare, cod de securitate CVV/CVC), odată cu codul de activare al cardului sau parola 3D SECURE primită pe telefonul tău.

Cum preia hoțul controlul asupra cardului tău?

Când le introduci, hoțul captează aceste date critice și, în mod inconștient, îi predai toate datele de acces la contul tău bancar, implicit controlul asupra banilor tăi. Având datele salvate, el poate efectua cu ușurință plăți pe internet și tranzacții la POS-uri în magazine, folosind cardul tău.

Citește AICI mai multe sfaturi despre cum poți efectua tranzacții în siguranță pe internet.