Securitatea tranzacțiilor pe internet

Fraudele pe internet sunt în plină expansiune, și sunt corelate cu creșterea numărului de utilizatori și a tranzacțiilor electronice.

Ai grijă de siguranța ta digitală
și de cea a conturilor tale

Tentativele de fraudă și înșelaciunile în mediul on-line au crescut într-un ritm exponențial în ultimii ani, iar riscul de a deveni o victimă este din ce în ce mai mare având în vedere ingeniozitatea și complexitatea tipologiilor de fraudă.

Nu te lăsa păcălit de metodele de înșelătorie practicate în mediul online, prin care infractorii cibernetici încearcă să-ți fure datele personale și/sau codurile de securitate și implicit banii din conturile bancare.

Evită să devii o victimă! Fii la curent cu cele mai noi și frecvente scheme de fraudare în mediul on-line.

Investiții false – Remote Access Scam

Atacatorii contactează diverse persoane prin rețelele de socializare pretinzând că sunt reprezentanți ai unei platforme de tranzacționare cunoscute care oferă câștiguri mari cu investiții mici și reușesc sa le convingă să le transmită date sensibile privind datele cardului, parolele de access la aplicațiile de Mobile/Internet Banking, codurile de securitate primite prin SMS/eToken sau să instaleze pe telefonul acestora aplicații care le permit accesul la distanță la dispozitivele acestora.

Sub pretextul consilierii și retragerii profiturilor obținute ca urmare a activității de tranzacționare pe platforma de criptoactive / acțiuni, presupușii “brokeri / consultanți de investiții” (atacatorii) reușesc să convingă victimele prin telefon să-și instaleze pe dispozitivul propriu o aplicație de tip “control la distanță” (de exemplu AnyDesk/TeamViewer) și să transmită fie în cadrul apelului telefonic, pe WhatsApp, prin aplicația instalată sau prin accesarea unui link indicat de aceștia informații cu privire la userul și codul/parola de conectare în aplicația George, datele cardului și codurile de autorizare a tranzacțiilor.

Astfel, atacatorii obțin acces atât la datele și aplicațiile de pe dispozitivul tău (telefon, tabletă, calculator) cât și la aplicația de Internet/Mobile banking respectiv, la conturile bancare și la cardurile tale și ulterior banii sunt transferați fie prin aplicația George fie cu cardul către diverse conturi controlate de aceștia. De asemenea, uneori pot solicita codul de autorizare obținut prin etoken sub pretextul validării unei acțiuni de investiție pe o platformă de tranzacționare, dar în realitate codul este utilizat de atacatori pentru aprobarea unei plăți frauduloase.

Pentru a fi mai convingatori de profitabilitatea investitiei și pentru a determina victima să investească mai mulți bani (inclusiv să acceseze credite de la Bancă), atacatorii transferă diverse sume de bani de la alte persoane fraudate în conturile victimei pe motiv că reprezintă o parte din profitul câștigat.

Phishing

Phishing prin clonarea site-urilor
sau a aplicațiilor de Internet Banking

E-mail hacking

Top 3 cele mai frecvente înșelăciuni în mediul on-line

Te-ar putea interesa și