Ne dorim să îmbunătățim sistemul informatic, de aceea, in intervalele 22 Ianuarie (ora 23:00) - 23 Ianuarie (ora 05:00) și 24 Ianuarie (ora 23:00) - 25 Ianuarie (ora 05:00), vor fi întreruperi în funcționarea aplicațiilor și serviciilor BCR care vor implica:

 - George si George Go, Click 24, Touch 24, Phone Banking, MoneyGram, Casa Mea vor fi indisponibile 

 - În aplicațiile eBCR și MultiCash nu vor funcționa operațiunile: plăți, intraday și stare financiară.

 - Echipamentele MFM vor fi disponibile în modul ATM

Rămânem disponibili non-stop la *2227 sau la +4 021.407.42.00 apelabil din străinătate cu tarif normal

Cele mai frecvente fraude

Există la ora actuală o serie de metode folosite de diverși indivizi pentru a păcăli și sustrage sume mari de bani sau alte foloase materiale de la persoanele credule.

Metoda “Accidentul”

 

Persoane de bună credință, alese la întâmplare, sunt păcălite telefonic să trimită sume de bani sub pretextul unor vătămări suferite de rude apropiate, care au nevoie urgentă de fonduri pentru spitalizare sau alte nevoi imediate.

“Moștenirea neașteptată”

 

Cineva te anunță pe e-mail că o rudă sau un prieten tocmai ți-a lăsat o moștenire fabuloasă și singurul lucru pe care îl ai de făcut este să trimiți datele personale sau să plătești o taxa pentru transferul banilor.

“Loteria Magică”

 

Un necunoscut te înștiințează pe e-mail că ai biletul câștigător și trebuie să trimiți datele personale sau să plătești o taxa pentru transferul banilor, deși tu nu ai participat niciodată.

“Mașina prea ieftină”


Anunț fals de vânzare a unei mașini la un preț excepțional, prin care cei interesați sunt chemați să depună o sumă de bani prin Money Gram sau Western Union pe numele unei rude, drept garanție, și să trimită apoi formularul pe e-mail către vânzător. Banii sunt retrași ulterior în baza unui act de identitate fals pe numele persoanei respective, folosind referința tranzacției

E bine să știi, mai ales în privința ultimelor trei metode, că, dacă o ofertă este “prea frumoasă ca să fie adevarată”, atunci cel mai probabil că nici NU este!

Cărăușii de bani

Poți fi chiar tu, dacă te lași păcălit de diversele anunțuri care circulă pe internet sau prin ziare. „Cărăuș de bani” (Money Mule) este acea persoană care primește și ulterior transferă, în numele și pentru alte persoane, bani dobândiți în mod ilegal, cu scopul de a ascunde beneficiarul real al respectivelor sume de bani, în schimbul unui comision. Banii sunt obținuți de cele mai multe ori din fraude on-line - phising, malware sau licitații/vânzări de bunuri fictive pe site-uri de specialitate – și sunt, astfel, „spălați”, faptă ce este considerată infracțiune și e pedepsită cu închisoarea.

Cum poți să devii, fără intenție, un „Cărăuș de Bani”?

Victimele sunt adesea recrutate prin anunțuri on-line și e-mail-uri spam despre locuri de muncă sau diverse colaborări. Anunțurile sunt întotdeauna cu titluri atractive de genul: “Vrei să faci bani ușor?”, „Vrei să faci bani de acasă?”, etc. De asemenea, recrutările sunt făcute și prin intermediul rețelelor de socializare sau escrocheriilor cu loterii false

✔ Ce poți face ca să previi?

Evită contactul cu persoanele necunoscute care îți transmit bani sau te roagă să faci tranzacții în numele lor și ferește-te să faci transferuri de bani obținuți în mod ilegal. Nu încasa bani în numele unei persoane care pretinde că nu își poate deschide cont și nu deschide cont în numele tău pentru altcineva necunoscut

✔ Ce trebuie să ții minte?

Voluntar sau nu, transferul sumelor de bani reprezintă infracțiunea de spălare de bani, care este pedepsită prin Legea nr. 656/2002.

Poliția Română, DIICOT și Europol sprijină proiectul de informare a persoanelor cu privire la aceste riscuri în vederea descurajării fenomenului “Money mule”. Orice suspiciune și tentativă de fraudă semnalați-o pe adresa de e-mail contact.center@bcr.ro.

BCR sprijină proiectul de combatere a spălării banilor, proiect derulat la nivelul Asociației Române a Băncilor împreună cu EUROPOL, DIICOT și DCCO printr-o campanie de educare a populației cu privire la Money Mule inițiată de DCCO cu sprijinul EUROPOL.

Alte sfaturi și detalii despre acest tip de fraudă

politiaromana.ro/ro | www.diicot.ro | www.europol.europa.eu | www.europol.europa.eu

Te-ar putea interesa și

×
George
Primul banking inteligent
Descarcă