5 reguli pentru organizarea bugetului5 reguli pentru organizarea bugetului

Ți se întâmplă prea des să-ți cheltuiești salariul înainte să ajungi la final de lună? Dacă răspunsul este da și ți-ai dori să fii mai organizat financiar, ia un pix și notează-ți următoarele sfaturi care sigur te vor ajuta:

1. Stabilește ce venituri ai

Dacă te-ai hotărât să îți faci ordine în portofel, primul pas este să stabilești ce venituri ai. Pentru a face acest lucru, nu uita să iei în considerare toate fondurile pe care le încasezi. Aici intră atât salariul, cât și alocații, pensii, dobânzi sau alte sume pe care știi că le primești constant. În funcție de suma tuturor veniturilor, poți să-ți scazi cheltuielile pentru a-ți da seama ce venit net lunar ai.

2. Fii realist

Următorul pas în organizarea bugetului este realizarea unui plan de cheltuieli, însă nu uita să fii realist. Știm că ți-ai propus să faci economii la cumpărături, dar nu exagera. În caz contrar, riști să te îndepărtezi mai mult decât ar trebui de la planul inițial și să te descurajezi. Economiile sunt ca o dietă, nu seta un standard prea înalt pentru că riști să renunți.

3. Ajustează în funcție de context

De puține ori socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg, așa că fii gata să-ți pui imaginația la treabă. Ține o evidență săptămânală a fluxului banilor tăi și, în funcție de context, mai ajustează unde este cazul. Se poate întâmpla să ai nevoie de mai mulți bani într-o săptămână decât în alta. De asemenea, uneori vei fi plăcut surprins să vezi că ți-au rămas mai mulți bani decât ai preconizat. Nu te grăbi să îi cheltuiești, vezi mai întâi ce cheltuieli poți amortiza. Poate ai o rată pe care o poți plăti de pe acum din economiile făcute, iar luna viitoare scapi de grijă. Fii creativ!

4. Compară

La finalul fiecărei luni, fă o comparație între planul de pe hârtie și cel din practică. Asta te va ajuta să vezi unde apar neconcordanțe și să ajustezi sau să controlezi mai bine anumite cheltuieli.

5. Nu uita de economii

Ca să-ți fie mai ușor să economisești, aplică întotdeauna la început de luna regula 20-50-30. Astfel, vei ști sigur că 50% din venituri îi folosești la cheltuielile de zi cu zi, 30% pentru propriile nevoi și dorințe, iar 20% sunt bine puși deoparte. Respectă cele 5 sfaturi financiare și vei vedea că, de la lună la lună, bugetul tău va prinde contur, iar economiile nu te vor ocoli. Spor la organizat și de ce nu, la economisit!

De azi economisești cu George

Mărunțișul la saltea și pușculița nu mai sunt de încredere. Mai bine pui banii deoparte în contul tău de economii MaxiCont. Îl deschizi rapid, îl alimentezi automat și îl accesezi oricând ai nevoie 100% online, direct din George.

Și mai multe sfaturi!