Fonduri de investiții
de la BCR
Descoperă soluțiile de investiții de la BCR! Investește responsabil și diversifică-ți portofoliul pe termen mediu sau lung.
ZERO comision* de subscriere pentru fondurile de investiții locale
Până la 19.12.2025 dacă alegi să investești prin George ai ZERO comision de subscriere pentru fondurile de investiții administrate local de S.A.I. Erste Asset Management S.A. (EAM).
Oferta se aplică subscrierilor unice (investițiilor unice) sau subscrierilor recurente (investiții recurente) prin serviciul Capital Plan.

* După încheierea campaniei se va aplica comisionul standard pentru toate subscrierile. Pentru mai multe detalii, accesează regulamentul campaniei.

Mai multe avantaje pentru tine în Programul de beneficii
Investițiile de peste 10.000 în echivalent euro îți aduc și un beneficiu1 suplimentar: accesul la nivelul Max Invest!
Dacă ai numărul de puncte necesar, nivelul Max Invest îți aduce avantajele cele mai mari la produsele BCR, precum și acces la un personal banker.
Află mai multe despre Programul de beneficii:
Mai multe avantaje pentru tine în Programul de beneficii
Investițiile de peste 10.000 în echivalent euro îți aduc și un beneficiu1 suplimentar: accesul la nivelul Max Invest!
Dacă ai numărul de puncte necesar, nivelul Max Invest îți aduce avantajele cele mai mari la produsele BCR, precum și acces la un personal banker.
Află mai multe despre Programul de beneficii:

1 Se aplică termenii și condițiile din Regulamentul Programului de beneficii.
La BCR, poți alege dintr-o varietate de fonduri deschise de investiții, gestionate atât în România, cât și în alte țări. Astfel, ai acces la o gamă largă de instrumente financiare și poți investi în diferite zone geografice, în valute diferite.
Ce este un fond de investiții?
Fondul este un instrument de investiții care folosește banii mai multor investitori pentru a-i plasa într-o varietate de active financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare, cu scopul de a aduce profit fiecărui investitor.
Aceste instrumente financiare sunt gestionate de specialiști în investiții, care aleg activele și urmăresc să obțină cele mai bune rezultate pentru investitori.
Cum funcționează fondurile de investiții?
Ca investitor, când subscrii (cumperi) unități de fond (sau titluri de participare), de obicei achiziționezi un mix de active diferite care formează fondul.
Există mai multe tipuri de fonduri de investiții. Cele mai cunoscute sunt:
- Fonduri de obligațiuni: Riscul (volatilitatea) acestor fonduri este de la mic la mediu. Câștigul este direct legat de risc, fiind de la mic la mediu. Banii unui astfel de fond sunt investiți mai ales în instrumente cu venit fix.
- Fonduri diversificate: Riscul (volatilitatea) pe care și-l asumă investitorul este de la mediu la ridicat. Câștigul este de la mediu la ridicat. Fondul investește într-o varietate de active, de la instrumente de piață monetară și obligațiuni de diferite tipuri, până la acțiuni cu potențial mare de câștig.
- Fonduri de acțiuni: Riscul pe care și-l asumă investitorul este ridicat, dar și câștigul poate fi pe măsură. În cadrul portofoliului, se urmărește ca majoritatea investițiilor să fie în acțiuni, iar o parte mai mică a investițiilor să fie în instrumente de piață monetară și în obligațiuni de diferite tipuri.
Urmărește un video scurt și află mai multe despre fondurile de investiții.
Cum pot să investesc într-un fond de investiții?
La BCR, poți alege ușor strategia de investiție potrivită pentru tine:
- Investiție unică: subscrii (investesti) o sumă de bani o singură dată.
- Investiție recurentă: subscrii (investesti) bani lunar, automat, prin Capital Plan – serviciul care te ajută să investești lunar în ritmul tau într-o varietate de fonduri. Astfel poți să-ți construiești un portofoliu adaptat planurilor tale financiare. Mai multe detalii găsești aici.
Oferta de fonduri de investiții
La BCR, ai soluții de investiții flexibile și variate, potrivite pentru nivelul tău de risc și pentru perioada în care vrei să investești. Poți alege din peste 50 de fonduri de investiții, gestionate de Erste Asset Management, atât în România, cât și în alte țări.
S.A.I. Erste Asset Management S.A. (Erste Asset Management România) este una dintre principalele companii de investiții și administratori de fonduri de investiții din România. Cu o experiență solidă de peste 20 de ani pe piața românească, aceasta administrează un capital de peste 5,8 miliarde de lei (date valabile la 31.12.2024) prin fonduri de investiții administrate pe plan local, deschise oricărei persoane fizice și juridice, precum și printr-o serie de portofolii individuale de investiții.
Erste Asset Management România este membră a grupului Erste Asset Management GmbH (Austria), care face parte din Erste Group Bank AG, instituție financiar-bancară cu o poziție puternică în Europa Centrală și de Est. Astfel, echipa Erste Asset Management România, compusă exclusiv din experți români, oferă o expertiză de top și o înțelegere profundă atât a pieței financiare locale, cât și a celei internaționale.
Erste Asset Management GmbH (Austria) coordonează și este responsabilă pentru toate activitățile de administrare a investițiilor din cadrul Erste Group Bank AG, incluzând gestionarea fondurilor de investiții și a soluțiilor de portofolii individuale de investiții (DPM). Cu o prezență semnificativă pe 7 piețe europene – Austria, Slovacia, Cehia, România, Ungaria, Croația și Germania –, compania administrează active în valoare de aproximativ 85,87 miliarde EUR (date valabile la 31.12.2024).
Cum pot să investesc într-un fond?
Oricare ar fi modul în care vrei să investești, poți face asta online, prin George, sau direct într-o sucursală BCR.
Dacă ai cont George, procesul este simplu, rapid și complet digital.
Accesează aplicația George (web sau mobil) și:
- Semnează Contractul de investiții. Îl poți consulta aici și poți parcurge fluxul online pentru semnarea contractului de investiții aici.
- Accesează secțiunea Portofoliul din George, alege fondul de investiții potrivit pentru tine și investește rapid, cu doar câteva click-uri. Vezi demo.
Dacă nu ai George:
- Fie îți activezi contul George, și apoi urmezi pașii de mai sus. Vreau George.
- Fie te programezi într-o sucursală BCR, unde un consilier BCR îți va oferi mai multe informații. Vreau programare.
Care sunt principalele avantaje ale fondurilor de investiții?
Titlurile de valoare sunt ținute în siguranță.
Poți să retragi banii oricând dorești deci ai flexibilitate. Unitatile de fond sunt răscumpărațe (vandute) la prețul existent în piață în momentul în care ceri să le vinzi.
Banii tăi sunt gestionați de profesioniști, adică de experți financiari care se ocupă de fondul în care investești.
La ce trebuie să fiu atent când investesc în fonduri?
- Valoarea titlurilor de participare poate varia din cauza schimbărilor de pe piețele financiare (volatilitate).
- De obicei, cu cât riscul este mai mare, cu atât și câștigurile pot fi mai mari.
- Este posibil ca obiectivele să nu fie atinse și investitorii să piardă bani.
Ai întrebări?
Conform Asociației Administratorilor de Fonduri din România, în funcție de modul în care se investește, așa cum este specificat în prospectul de emisiune al fondului deschis de investiții, acestea se împart în:
- Fonduri monetare: investesc în instrumente considerate sigure, cel puțin 90% din bani fiind plasați în instrumente monetare (certificate de depozit, titluri de stat) și depozite bancare. Sunt potrivite pentru investitorii care nu vor să riște mult și vor să aibă acces rapid la bani. Acestea se împart în:
- Fonduri monetare pe termen scurt – investesc pe o perioadă de până la 60 de zile.
- Fonduri monetare standard – investesc pe o perioadă de până la 1 an.
- Fonduri de obligațiuni: investesc peste 80% din bani în instrumente financiare cu venit fix, cum ar fi obligațiunile municipale, de stat sau ale companiilor. Chiar dacă riscul este redus, este totuși mai mare decât în cazul fondurilor monetare. De obicei, aceste investiții în fondurile de obligațiuni oferă câștiguri mai bune decât fondurile montare.
- Fonduri mixte (diversificate): investesc în diferite tipuri de instrumente, pe orice perioadă, neîncadrându-se în celelalte categorii principale. Acestea se împart în:
- Defensive: investesc maximum 35% în acțiuni.
- Echilibrate: investesc între 35% și 65% în acțiuni.
- Dinamice: investesc minimum 65% în acțiuni.
- Flexibile: investesc într-o combinație de instrumente (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, depozite etc.), cu procente și perioade de timp variabile.
- Fonduri de acțiuni: investesc peste 85% din bani în acțiuni. Sunt cele mai riscante, deoarece sunt foarte sensibile la schimbările de pe piețele bursiere. Totuși, pot aduce câștiguri mari, pe măsura riscurilor, fiind recomandate investițiile pe termen lung.
Ține cont că fiecare investitor are propriile preferințe financiare, iar alegerea unuia sau mai multor fonduri ar trebui să se bazeze pe obiectivele tale financiare, pe perioada de timp în care vrei să investești și pe cât de mult ești dispus să riști.
- Prospectul de emisiune al fondului (Informații detaliate despre organizarea și funcționarea fondului, echipa de administrare, precum și despre partenerii implicați, cum ar fi depozitarul și distribuitorii ) sunt disponibile pe site-ul Societății de Administrare a Investițiilor (SAI).
- Documentul cu Informații Esentiale (DIE) – Obiectivele fondului, politica de investiții, profilul de risc, costurile asociate, randamentul și performanțele anterioare, precum și diverse scenarii de performanță sunt prezentate într-un format sintetic și standardizat.
- Rapoartele (anuale/semestriale) – Acestea reprezintă surse esențiale de informații privind structura activelor și plasamentele fondului, iar în unele cazuri oferă detalii și despre strategiile și tehnicile utilizate de administrator în procesul de gestionare a fondului.
Consultă aceste surse pentru a lua decizii informate, bazate pe date relevante și actuale, în acord cu planurile tale financiare! Analizează cu atenție, iar decizia finală îți aparține.
Investiția are multe avantaje, printre care:
- Diversificare: poți investi suma dorită în mai multe instrumente financiare în același timp.
- Expertiză: portofoliul fondului este administrat de o companie autorizată și specializată.
- Lichiditate: poți retrage banii oricând, la prețul existent pe piață.
Investești când vrei: poți cumpăra oricând unități de fond, în oricare dintre fondurile oferite de BCR.
Comisionul standard de subscriere îl găseşti în documentele fondului şi pe site-ul administratorului de fond. De asemenea, tot aici găseşti toate documentele fondului/fondurilor de investiţii pe care este necesar să le consulţi înaintea investiţiei în fonduri.
Când investești într-un fond, nu ai garanția că vei câștiga. Există riscuri, cum ar fi:
Riscul de piață: poți pierde bani din cauza schimbărilor valorii de piață a investițiilor fondului, cauzate de factori precum ratele dobânzilor, cursul de schimb valutar, prețul acțiunilor și al materiilor prime sau capacitatea unei companii de a plăti.
Riscul valutar: poți pierde bani dacă valoarea activelor sau a datoriilor exprimate într-o altă monedă decât cea a fondului se modifică din cauza variațiilor cursului de schimb valutar.
Riscul ratei dobânzii: valoarea de piață a investițiilor care sunt sensibile la rata dobânzii poate scădea din cauza modificărilor ratei dobânzii.
Riscul de credit: apare atunci când o companie sau o persoană nu își poate plăti datoriile (la timp sau integral), ceea ce duce la pierderi.
În documentele fondului/fondurilor, vei găsi toate informațiile despre acesta, inclusiv nivelul de risc pe care îl presupune investiția ta.
Poți vinde oricand unitățile de fond pe care le ai, la prețul existent în piață în momentul în care ceri să le vinzi. Vei primi suma în contul tău curent în maximum 10 zile lucrătoare de la data solicitării (de obicei, durează 2-3 zile).
În primul rand, investiția în fonduri nu este pentru o perioadă scurtă.
Perioada recomandată o găsești în documentele fondului, de exemplu în DIE (Documentul cu Informații Esențiale).
Investițiile pe termen mediu și lung pot crește datorită oportunităților care pot apărea in piata pe o perioadă mai lungă.
Analizează cu atenție, iar decizia finală îți aparține.
Când investești în fonduri de investitii, ai acces la o varietate de instrumente financiare.
De exemplu, dacă alegi un fond de acțiuni, investești indirect în toate instrumentele financiare din componența fondului. Dacă investești direct într-o singură acțiune, costurile ar putea fi mai mari decât taxa de subscriere a unui fond. În plus, administratorii fondurilor de investiții sunt profesioniști care urmăresc să obțină rezultate bune, depășind astfel randamentele pe care le-ai obține investind direct în instrumente financiare.
Fondul emite titluri de participare numite unități de fond. Valoarea unei astfel de unități este exprimată prin "Valoarea Unitară a Activelor Nete" (VUAN).
VUAN este prețul de referință la care investitorii pot subscrie (cumpăra) sau rascumpara (vinde) unități de fond.
Da, la BCR investești în ritmul tău, prin serviciul Capital Plan – investiții lunare automate.