Dacă ai ales calea freelancing-ului, ești, probabil, pasionat de libertatea și flexibilitatea pe care ți le oferă. Dar odată cu aceste beneficii vin și anumite responsabilități, mai ales în ceea ce privește gestionarea finanțelor personale.
Stabilește-ți un buget lunar
- Identifică-ți cheltuielile fixe (chirie, utilități, abonamente) și variabile (mâncare, divertisment) și creează un buget care să le cuprindă pe ambele.
- Este important să ai un fond de rezervă pentru perioadele cu venituri mai scăzute sau pentru urgențe neașteptate.
Investește în Tine și în Afacerea Ta
- Educația este cheia succesului. Participă la cursuri de formare sau perfecționare din domeniul tău și adună resurse care îți îmbunătățesc competențele și îți măresc valoarea pe piață.
- Investește în echipamente sau software-uri care îți pot face munca mai eficientă deoarece acest lucru îți poate mări productivitatea.
Gândește și la viitor
Nu uita de asigurarea de sănătate. Ca freelancer, nu beneficiezi de asigurare din partea unui angajator, și este important să te asiguri singur, pentru evenimentele neplanificate. Contribuie la un fond de pensie privată pentru a-ți asigura securitatea financiară pe termen lung.
Cum să obții venituri suplimentare
Poți alege să investești în Fonduri Mutuale, pentru a obține venit pasiv suplimentar, fără efort. Îți recomandăm să încerci Capital Plan.
Creează un fond de pensie facultativă
Când nu vei mai avea un salariu lunar, pensia facultativă te poate ajuta să-ți completezi pensia publică, de la stat, pentru cheltuieli precum vacanțele, serviciile medicale/stomatologice, renovarea casei sau altele.
Nu uita...
Ca freelancer, poți fi tentat să lucrezi non-stop. Planifică-ți timp liber și vacanțe pentru a evita perioadele de burnout.