Sezonul 2. Episodul 6

Nu banii ne controlează, ci noi controlăm banii. O discuție cu Daddy Cool

În episodul 6 al celui de-al doilea sezon „La bani Mărunți”, Nicoleta Deliu îl are alături pe Robert Diaconeasa, cunoscut și sub numele de Daddy Cool. Și nu degeaba, pentru că Robert are într-adevăr una dintre cele mai cool perspective despre bani. Jurnalist, blogger, vlogger și mai nou om de televiziune, Robert nu a fost dintotdeauna așa de optimist în privința banilor. Totuși, soția sa, Ana, i-a dat o nouă perspectivă – nu banii ne controlează pe noi, ci noi controlăm banii. De atunci, nimic nu îi mai stă în cale când vine vorba de bugetul familiei, nici de acțiunile de caritate în care se implică mai tot timpul.

Ce vei afla dacă asculți:

●     Am ales zona umanitară pentru că eu întotdeauna am fost atras cumva de partea asta, poate pornește din copilăria mea, când nu am avut chestii.

●     S-au împlinit câțiva ani de când eu fac treaba asta, am reușit să strâng peste 100.000 de euro pentru copii din medii defavorizate, iar în 2020, când a început pandemia, fix de ziua mea pe 1 mai, am decis să pornesc campania umanitară „Neam adunat”.

●     Am simțit din plin pandemia în primele luni, veniturile mele au scăzut considerabil, având în vedere că eu din asta trăiesc.

●     Eu am avut zero educație financiară până la 30 de ani, cred că ea ar trebui să pornească din sânul familiei și de la părinți către copii. N-am știut cum să-mi gestionez banii foarte mulți ani, ba mai mult, am avut această frică de bani întotdeauna pe care mi-au insuflat-o părinții mei.

●     Am trăit cu această teamă până când am cunoscut-o pe Ana, soția mea, care mi-a spus la un moment dat :„Măi, știi ceva, banii sunt făcuți să circule, banii nu sunt cei care ne controlează pe noi, noi suntem cei care controlează banii.”

●     Sunt foarte mulți oameni care în teorie au un soi de faimă și care nu fac niciun ban. De ce? Pentru că sunt suficient de comozi, din păcate pentru ei, cât să nu pună puțin osul la treabă.

●     Indiferent cât de pueril sună, eu recomand zâmbetul în fiecare zi, recomand o atitudine pozitivă și în relația cu banii pentru că o să vedeți că, odată ce sunteți siguri de faptul că voi sunteți cei care fac banii și că banii sunt făcuți să circule și că e perfect în regulă să vină și să plece și să încercăm să investim cu cap, lucrurile vor funcționa foarte bine.

●     Niciunul dintre noi, nici eu, nici Ana, nu am avut parte de niciun sprijin. Amândoi provenim din familii sărace, din familii disfuncționale unde au existat foarte multe probleme financiare și de unde am învățat că ne-am dori să ne depășim condiția.

●     Formula asta care a funcționat pentru mine, va funcționa mai departe, ar putea să funcționeze și pentru ceilalți și cu siguranță o voi preda și copiilor mei pentru că are rezultate.

Îmi amintesc perfect cum am făcut primii bani din jurnalism. Lucram la revista „Bravo”, că eu acolo am început, și am luat pentru prima dată salariul – 240 de lei, pe care i-am cheltuit pe o pereche de blugi.

Abonează-te la podcast-ul La Bani Mărunți pe SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts sau SoundCloud.