Rezumat [1]

Deschiși pentru oameni, deschiși pentru afaceri cu impact:

‒     Portofoliul total de credite nete acordate clienților de Banca Comercială Română (Grupul BCR) a crescut cu 6,2% an pe an la 31 decembrie 2023.

‒     Credite noi acordate în valoare de 8,7 miliarde de lei în 2023 către persoane fizice (credite ipotecare și de consum) și microîntreprinderi, cu o creștere a stocului de credite acordate microîntreprinderilor de 57% an pe an.

‒     BCR a aprobat credite noi corporate în valoare de 11,6 miliarde de lei în 2023, dintre care aproximativ 30% sunt destinate investițiilor.  Numai pentru sectorul IMM, stocul de finanțări acordate de BCR Banca a crescut cu 6,1% an pe an la 31 decembrie 2023.

‒     Peste o mie de companii, care creează aproximativ 250.000 de locuri de muncă, au fost finanțate de BCR în 2023.

Digitalizare accelerată:

‒     2,3 milioane de utilizatori ai ecosistemului digital George (internet banking și mobile banking), dintre care aproape 1,9 milioane sunt utilizatori activi ai aplicației George mobile cu o creștere de 13,7% an pe an.

‒     CASA MEA este primul credit ipotecar online din România. BCR este singura bancă din România care oferă credit ipotecar pe flux 100% digital, direct din George, într-un mod simplu, transparent și rapid. De la momentul lansării, în August 2023, peste 500 de clienți au accesat această soluție, fie pentru achiziție credit sau rezervare ofertă.

‒     75% din totalul produselor BCR pentru persoane fizice (deschidere de cont curent, credite ipotecare și de consum, cont de economii, depozite, asigurări și produse investiționale) sunt acordate pe flux 100% digital. În luna decembrie 2023, am înregistrat un record al vânzărilor digitale, cu 80% din total produselor vândute la nivel de bancă achiziționate pe flux 100% digital.

‒     79% din totalul produselor de protecție și asigurare BCR au fost achiziționate pe flux 100% digital, direct din George, în creștere cu 52% față de 2022.

‒     BCR este singura bancă din România care oferă clienților posibilitatea de a solicita aderarea la Fondul de Pensii Facultative BCR Plus (Pilonul III), administrat de BCR Pensii,  100% online, direct din George, fără deplasare la bancă. De la momentul lansării, în octombrie 2023, am înregistrat o creștere de 41% a acțiunilor de aderare la Fondul de Pensii Facultative BCR Plus, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În plus, 1 din 4 români care deține un fond de pensie facultativă a ales BCR Pensii.

‒     Peste 140.000 de companii sunt înrolate în George pentru afaceri, ecosistemul digital unic în România. În 2023, peste 65% dintre clienții eligibili și-au deschis relația cu banca prin Digital Onboarding, iar aproape 80% dintre liniile de credit standard pentru clienții microîntreprinderi au fost acordate prin Digital Overdraft.

‒     65% dintre clienții eligibili pentru fluxul de actualizare a datelor (KYC) în George pentru afaceri și-au actualizat datele companiei în maxim 4 minute.

‒     Peste 2.500 de credite digitale au fost acordate pentru microîntreprinderi de la lansarea George pentru afaceri

Impact sustenabil și dezvoltare durabilă:

‒     BCR a debutat pe piața internațională de capital cu o emisiune de euroobligațiuni verzi în valoare de 700 de milioane de euro, care a marcat o premieră pe piața financiar-bancară din România: cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din țară și una dintre cele mai diversificate tranzacții din punct de vedere al distribuției de investitori la nivel european. Fondurile obținute au fost direcționate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi și clădiri verzi.

‒     Aproximativ 2 miliarde de lei (400 milioane de euro) în finanțări verzi pentru clienții retail și corporate în 2023.

‒     Mai mult de 600 milioane de lei (120 milioane de euro) finanțări în 2023 pentru achiziția de locuințe cu certificat de performanță energetică clasa A. Produsul ipotecar Casa Mea Natura a reprezentat 51% din creditele ipotecare noi, acordate în 2023.

‒     100% din cardurile emise de BCR începând din luna ianuarie 2023, pentru clienții persoane fizice și companii, sunt pe suport fizic prietenos cu mediul, din plastic reciclat sau material biodegradabil. BCR a început emiterea cardurilor prietenoase cu mediul încă din 2021, iar până în acest moment aproximativ 70% din portofoliu este emis pe material sustenabil.

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 2.321 milioane de lei (469 milioane de euro) in 2023.

“Pentru BCR, prosperitatea se construiește și prin educație financiară, mai departe de tot ce înseamnă o colaborare reală cu toți clienții și acces la o experiență bancară completă. Iar, astăzi, celebrăm 1 milion de români care au fost deschiși să poarte discuții sincere despre bani alături de noi. 650.000 de oameni și-au pus încrederea și au făcut pasul spre bazele educației financiare alături de Școala de Bani, în timp ce peste 400.000 de oameni au beneficiat de un plan financiar personalizat în ultimul an și jumătate, prin serviciul de coaching financiar BCR.

Aceste date vorbesc, în primul rând, despre construcție de valoare în timp, prin educație financiară și alegeri financiare inteligente. Sunt fundația pe care o avem pentru dezvoltarea unei societăți unde oamenii sunt mai încrezători și mai capabili să-și atingă obiectivele financiare. Mai departe, rolul nostru este să mobilizăm resurse pentru a susține România ca forță economică a regiunii, prin consolidarea ecosistemului local de afaceri și prin dezvoltarea potențialului uman. Pentru că absolut toți românii trebuie să aibă șanse echitabile să reușească și să fie apreciați în România, pentru că noi toți trebuie să fim parte din construcția de încredere și reziliență de țară”.

Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română