26-07-2023

Banca Comercială Română a aranjat împreună cu Erste Group o finanţare de tip club loan pentru Grupul Cerealcom în valoare totală de 100 milioane de euro

București, 26 iulie 2023 – Grupul Cerealcom, una dintre cele mai de succes afaceri românești din domeniul agriculturii și cel mai mare exportator și producător de cereale din România, a semnat în premieră o facilitate de credit revolving de tip club loan în valoare totală de 100 milioane de euro. Aceasta finanțare va susține operarea unei baze logistice moderne, dar și extinderea bazei de achiziție și exportul cerealelor. Creditul include și o clauză de tip acordeon, care îi va permite companiei să acceseze o majorare a finanțării de 50 de milioane de euro.

Banca Comercială Română S.A. și Erste Group Bank AG au acționat în calitate de Aranjori Principali Mandatați, iar Banca Comercială Româna a avut rol și de Agent de Documentație și Agent de Garanții și Plăți.

În cadrul creditului pentru Cerealcom, BCR participă cu 70 milioane de euro, iar Erste Group Bank AG cu 30 milioane de euro. Creditul are maturitate finală în 2025 și este destinat finanțării activității curente și derulării unor proiecte specifice.

„BCR este un partener pe termen lung, iar această finanțare sindicalizată pe care o accesăm vine să le susțină expertiza în agribusiness. Colaborarea noastră de peste 20 de ani a fost consolidată de disponibilitatea BCR de a înțelege esența proceselor economice din industria agricolă, dar și de adecvarea permanentă la piață prin dezvoltarea de produse bancare flexibile și eficiente. Pentru Cerealcom, fiecare interacțiune cu BCR a însemnat încredere că putem face mai mult și mai bine împreună. Este un exemplu de susținere pe care banca o arată nu doar clienților săi, ci și industriilor esențiale”, a declarat Ing. Anghel Mihai, CEO Cerealcom.

„Suntem onorați să putem sprijini un business de amploarea Grupului Cerealcom în strategia sa de consolidare a poziției pe plan local, cât și pentru diversificarea canalelor de comercializare a cerealelor. Această tranzacție este rezultatul unei colaborări îndelungate care se bazează pe încredere, consecvență și seriozitate. Credem și susținem dezvoltarea potențialul agricol al României și ne bucurăm să fim parteneri pentru una dintre cele mai de succes afaceri românești din sectorul agribusiness. BCR este alături de antrepenorii locali, investește și îi sprijină în dorința susținerii unei economii competitive”, a adăugat Ana-Maria Samuilă, Head of Agribusiness & Food BCR.

„Finanțarea sustenabilă a sectorului agribusiness este o prioritate pentru securitatea și siguranța alimentară, iar Cerealcom este unul dintre cei mai activi producători și exportatori de cereale și oleaginoase din România, care a semnat pentru prima dată o finanțare club loan. Acest credit include și o clauză de tip accordeon, care oferă posibilitatea unei majorări și atragerea de noi finanțatori”, a spus Grația Popescu, Senior Banker Loan Syndication BCR.

„Erste Group rămâne ferm în angajamentul său de a oferi prosperitate în regiunea Europei Centrale și de Est, în care România este una dintre piețele noastre strategice. În ultimul an, am observat o volatilitate ridicată pe piețele de mărfuri, iar prețurile cerealelor și semințelor oleaginoase nu au făcut excepție. Asigurarea unei lichidități adecvate este esențială pentru clienții noștri și este relevantă în special pentru Cerealcom Group, cel mai mare exportator român de produse agricole. Sprijinul suplimentar oferit de această facilitate va contribui în continuare la securitatea lanțurilor alimentare locale și regionale”, a menționat George Barbat, Industry Leader Commodities în cadrul Erste Group.

Echipa CMS Romania care a oferit expertiză și suport pentru sindicatul băncilor i-a mai inclus și pe Ana Radnev, Tudor Năftică, Dan Pătrașcu și Florian Păcălici.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 319 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 40% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproximativ 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați echipa de Comunicare: comunicare@bcr.ro

Această informaţie este disponibilă şi pe pagina noastră web la: www.bcr.ro