Banca Comercială Română: rol activ în IPO-ul Hidroelectrica și în dezvoltarea nivelului de educație financiară investițională

București, 11 iulie 2023 – Banca Comercială Română S.A. a acționat în calitate de Deținător Comun al Registrului de Subscrieri în cadrul Ofertei Publice de Vânzare Hidroelectrica și a oferit investitorilor retail cele mai multe opțiuni de tranzacționare: 100% digital prin George și aplicația BCR Broker, prin telefon sau direct în unitățile BCR. 

 • Banca Comercială Română a acționat în calitatate de Deținător Comun al Registrului de Subscrieri al Ofertei Publice de Vânzare Hidroelectrica
 • Listarea Hidroelectrica este cel mai mare IPO din România și poate conduce la promovarea țării noastre la statutul de Piață Emergentă de către MSCI
 • Clienții BCR au beneficiat de cele mai multe opțiuni de tranzacționare: 100% digital prin George și BCR Broker, prin telefon sau direct în unitățile BCR

Listarea Hidroelectrica bifează mai multe premiere pe piața de capital și arată că Bursa de Valori București beneficiază de o bună lichiditate a pieței, dar și că România este o economie cu un potențial mare de creștere. Într-un context global marcat de incertitudine, suprasubscrierea acțiunilor de 4,7 ori reprezintă un semnal de încredere pentru Hidroelectrica. În plus, deschide un nou capitol pentru micii investitori, iar pentru noi, la BCR, este un semnal că trebuie să scalăm demersurilor de democratizare a accesului la informații de educație financiară și dezvoltare investițională.

Ne bucurăm să fim parte din acest IPO de anvergură, atât din rolul de Codeținători ai Registrului de Subscrieri, dar și prin prisma faptului că Erste Group Bank AG, grupul bancar din care BCR face parte, este unul dintre Coordonatorii Globali ai acestei tranzacții. Vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru implicarea în reușita acestui proiect, dar și pentru consecvența cu care profilăm piața locală de capital pentru a contribui la atingerea potențialului țării noastre, precum și la creșterea continuă a acestuia. Considerăm că această ofertă a fost o oportunitate strategică, atât pentru investitorii locali, cât și pentru cei internaționali, să devină acționari pentru un producător european de energie verde, care nu este doar un megatrend, ci una dintre industriile esențiale pentru un viitor mai bun”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comericală Română.

Interesul extraordinar pe piața locală pentru acțiunile companiei Hidroeletrica este reflectat de numărul record de subscrieri pe tranșa de retail, peste 51.000, ceea ce reprezintă un nivel de suprasubscriere de 470%. De altfel, IPO-ul a beneficiat de interesul ridicat al investitorilor instituționali locali și internaționali, iar BCR și echipa de proiect au contribuit semnificativ la încheierea cu succes a ofertei.

IPO-ul Hidroelectrica, care va fi listat la Bursa de Valori București, este o tranzacție strategică pentru România, cu implicații semnificative, inclusiv prin posibilitatea promovării la statutul de Piață Emergentă de către MSCI, unul dintre liderii în furnizarea de indici de referință la nivel global. România are în prezent statut de Piață de Frontieră, iar promovarea la Piață Emergentă ar însemna consolidarea încrederii investiționale și dezvoltarea pieței de capital locale.

De altfel, listarea Hidroelectrica este cel mai mare IPO din România, al treilea ca mărime din Europa Centrală și de Est până în prezent și printre cele mai mari din Europa în acest an.

În ceea ce privește apetitul pentru zona de dezvoltare investițională din partea clienților retail, BCR va continua demersurile de educație financiară avansând necesitatea construcției de siguranță, sănătate și independență financiară în timp, prin dezvoltarea unui portofoliu de economii și investiții diversificat.

În plus, investitorii retail BCR pot accesa o experiența de tranzacționare 100% digitală, direct din George, prin BCR Broker. Aplicația permite utilizatorilor să vizualizeze în timp real informațiile de pe Bursa de Valori București și asigură posibilitatea unei monitorizări și evaluări permanente a portofoliului de instrumente financiare, care asigură funcționalități multiple:  

 • Posibilitatea de transmitere ordine de cumpărare/vânzare direct în piață (locală sau de pe mai mult de 30 de piețe internaționale) fără a fi nevoie să apeleze la intermedierea unui broker
 • Vizualizare integrată a întregii valori a portofoliului tranzacționat pe diferite piețe internaționale
 • Informații în timp real despre cotațiile indicilor bursieri BVB
 • Vizualizarea în orice moment a situației ordinelor din piață, cu posibilitatea de a le modifica sau anula în orice moment, în cazul în care nu au fost deja executate
 • Vizualizare 24/7 a istoricului tranzacțiilor
 • Calcularea puterii de cumpărare pentru tranzacționare (inclusiv a pozițiilor în numerar)
 • Posibilitatea de a crea un portofoliu virtual cu alerte privind prețul pieței pentru diferite instrumente de interes
 • Posibilitatea de a solicita transferuri de bani din contul de tranzacționare în contul curent deschis la BCR

 

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu un portofoliu 100% regenerabil. Compania va fi inclusă în indicele BET din prima zi de tranzacționare la BVB, pe 12 iulie, după ce Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, a acumulat 1,9 miliarde de euro din vânzarea integrală a pachetului de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica.