„În primele trei luni din 2023, am avansat în normalizarea discuțiilor despre bani, prevenție și sănătate financiară. Am făcut asta alături de cei 50.000 de clienți care au accesat diagnosticul financiar în sucursalele BCR, dar și împreună cu peste 22.000 de persoane, de toate vârstele, care au participat la cursurile gratuite de educație financiară Școala de Bani. În același timp, am deschis conversația despre sănătate financiară în afaceri și am vorbit cu peste 500 de antreprenori despre tranziția spre economia verde și digitală. Despre soluțiile relevante pentru dezvoltarea și consolidarea afacerilor, despre noul ritm de business, importanța investițiilor în oameni și rolul tehnologiei în generarea de capital. Pentru că prosperitatea și impactul real în societate pot fi atinse, în primul rând, prin adecvare și colaborare. Iar alături de colegii și clienții noștri cultivăm acest mod de acțiune și ne dorim să construim perspectiva pe termen lung a planificării financiare, pentru un viitor educat, sustenabil și rezilient.„

Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română

Educație și prevenție financiară pentru tot ciclul de viață

‒   Școala de Bani a continuat să organizeze sesiuni online și offline de educație financiară pentru adulți și copii, iar numărul total al celor care au participat în program a depășit 620.000. Doar în T1 2023, aproape 22.000 de persoane au învățat să aibă o relație mai bună cu banii și să își seteze obiective financiare în cadrul atelierelor gratuite Școala de Bani.

‒   Mai mult de 50.000 de persoane au beneficiat în acest trimestru de un diagnostic al situației financiare în unitățile BCR. Prin acest demers de consiliere financiară, care poate fi accesat gratuit, ne dorim să oferim românilor perspectiva pe termen lung a planificării financiare și necesitatea prevenției pentru situații neprevăzute.

‒   Am continuat să încurajăm protecția financiară, iar recomandările prudențiale BCR și-au dovedit eficiența în T1 2023 printr-o creștere semnificativă a vânzărilor de produse de asigurare:

o   Numărul de polițe VenitProtect încheiate în primele trei luni din 2023 a crescut de aproximativ 40 de ori comparativ cu T1 2022, ajungând la un volum al primelor de 2,1 milioane lei. VenitProtect protejează toate tipurile de venit în cazul unor evenimente neprevăzute, de la incapacitate temporară de muncă, șomaj, spitalizare, invaliditate sau deces.

o   43% creștere pe numărul de polițe GARANT Amplus încheiate în primele trei luni 2023, cu un volum al primelor de 3,1 milioane lei. GARANT Amplus este o asigurare facultativă a locuinței, care acoperă o gamă completă de riscuri, inclusiv cutremur, și care poate fi aleasă în completarea poliței de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD)

‒   BCR a susținut workshop-ul Women and Finances, cu o abordare calitativă a dezvoltării financiare a femeilor, care a pus sub lupă modul în care deciziile financiare și non-financiare influențează planurile de viață. Participantele la eveniment au avut parte de o sesiune de diagnostic financiar și de un dialog interdisciplinar, pornind de la obiectivele personale, cu Adina Vlad - sociolog, Laura Hexan - specialist în investiții și piețe financiare BCR, Nansi Lungu - psiholog și analist comportamentală și Mihai Zânt - coach de carieră.

 

Digitalizare accelerată și transformarea interacțiunilor cu clienții

‒   Vânzări digitale record în George

o   Creștere susținută, cu 24%, a tranzacțiilor în George față de T1 2022

o   86% din creditele noi de nevoi personale în T1 2023 au fost acordate pe flux 100% digital, față de 71% în T1 2022

o   85% din totalul cardurilor de credit și 87% din totalul produselor de tipul descoperit de cont au fost acordate pe flux 100% digital

o   99% dintre conturile de economii și peste 74% dintre depozite sunt deschise pe flux 100% digital

‒   George Moneyback, programul de loialitate care oferă bani înapoi clienților BCR care folosesc plata cu cardul, a ajuns la peste 940.000 de utilizatori, în creștere cu 40% față de T1 2022. În primele trei luni ale anului, peste 1,4 milioane de lei s-au întors înapoi în buzunarul clienților BCR prin acest sistem inteligent de cumpărături, care asigură discounturi la peste 100 de comercianți din domenii variate – hypermarketuri, magazine IT&C, benzinării, farmacii, librării și multe altele.

‒   A continuat dezvoltarea sistemului de open banking prin parteneriate locale în diferite domenii: Sănătate (MedLife, Regina Maria), Securitate cibernetică (Bitdefender), Soluții digitale (semnătură digitală Trans Sped pentru persoane fizice și companii), Juridic (Avocatnet.ro), Mobilitate (Splash), Servicii (Edenred), Online Payments (Global Payments), Leasing (Financiar Auto, Echipamente), Telecomunicații (Vodafone), Soluții de facturare (Banqup - platforma de administrare, facturare și plăți electronice pentru antreprenori) și Consultanță și Servicii de Afaceri (Regnet - care oferă posibilitatea de înființare și modificare statut firmă online).

‒   Peste 97 milioane de tranzacții cu plăți digitale în transportul public s-au înregistrat, în ultimii cinci ani, dintre care peste 11,7 milioane numai în T1 2023, în creștere cu 47% față de aceeași perioadă a anului trecut. BCR a implementat soluția de plată contactless în 17 orașe din România, inclusiv București.

‒   Operațiunile contactless de retragere numerar de la bancomatele și multifuncționalele BCR sunt implementate la 529 echipamente BCR din întreaga țară, iar retragerea numerarului în euro este disponibilă la 324 de ATM-uri de pe teritoriul României.

‒   Capacitatea Contact Center-ului este distribuită în cele cinci centre regionale din București, Ploiești, Timișoara, Iași și Sibiu, iar în T1 2023 au fost rezolvate peste 760.000 de solicitări primite din partea clienților persoane fizice și companii, în creștere cu 27% față de T1 2022.

 

Impactul BCR în economie și societate

În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 1,7 miliarde de lei în T1 2023. Atât stocul de credite ipotecare acordate în moneda locală, cât și stocul de credite de consum negarantate (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) au crescut cu aproximativ 5% an pe an.

În activitatea de creditare corporate, BCR a aprobat credite noi pentru companii în valoare de 2,7 miliarde de lei în T1 2023, dintre care peste 40% sunt destinate investițiilor.

Portofoliul de finanțări acordate clienților BCR Leasing a crescut cu peste 26% în T1 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând suma de 3,6 miliarde de lei. Această creștere a fost susținută de apetitul pentru investiții și de planurile de transformare sustenabilă ale companiilor. Creșterea volumelor de finanțări noi BCR Leasing, mai mare cu 33% față de anul trecut, este rezultatul strategiei de susținere a electromobilității, prin soluții de finanțare care încurajează achiziția de autoturisme electrice și hibrid.

În T1 2023, BCR Social Finance a finanțat peste 380 de microîntreprinderi și ONG-uri, susținând peste 1.000 de locuri de muncă. În plus, BCR Social Finance IFN S.A. este lider de parteneriat pentru proiectul HERO, lansat în februarie 2023 în România, în cooperare cu Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și Habitat for Humanity Romania. Proiectul Hero are ca scop îmbunătățirea vieții familiilor de romi marginalizate, este finanțat de Parlamentul European și implementat de Comisia Europeană în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

INNOVX-BCR, programul dedicat afacerilor din tehnologie, a ajuns la 171 companii accelerate, din 2.160 de aplicanți la program, odată cu finalizarea bootcamp-ului dedicat cohortei de STARTUPS 2023. De asemenea, în februarie 2023, BCR a organizat un eveniment Erste Seed Starter Summit, în colaborare cu Seed Starter, fondul de venture capital al Grupului Erste, și Unicorn Attacks, unde au fost invitate 5 startup-uri din acceleratorul InnovX-BCR. Prime Dash, startup din Oradea, s-a evidențiat în secțiunea de pitching și a primit un tichet de intrare în programul de accelerare derulat de către Seed Starter la Praga. De asemenea, este singura companie românească care s-a calificat în etapa următoare, care va avea loc în Silicon Valley, SUA.

 

Performanța financiară a Grupului BCR în T1 2023

BCR a înregistrat un profit net de 562,7 milioane de lei (114,4 milioane de euro) în T1 2023, în creștere cu 17,8% față de 477,5 milioane de lei (96,5 milioane de euro) în T1 2022, datorită unei performanțe operaționale îmbunătățite, susținută de continuarea creșterii puternice a creditării.

Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 29,7% până la 763,4 milioane de lei (155,2 milioane de euro) în T1 2023, de la 588,5 milioane de lei (119,0 milioane de euro) în T1 2022, pe fondul unor venituri operaționale mai mari, parțial compensate de cheltuieli operaționale mai ridicate.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 34,0% până la 883,2 milioane de lei (179,5 milioane de euro) în T1 2023, de la 659,2 milioane de lei (133,3 milioane de euro) în T1 2022, determinat de un volum mai mare de business împreună cu dobânzi mai mari pe piața monetară.

Venitul net din comisioane a scăzut cu 2,6% până la 220,4 milioane de lei (44,8 milioane de euro) în T1 2023, de la 226,2 milioane de lei (45,7 milioane de euro) în T1 2022, determinat de efectul de bază negativ din generarea unui venit din comisioane mai mare în T1 2022 datorat unui volum temporar mai mare de tranzacții cu cash, compensate parțial de un venit din comisioane mai mare din creditarea corporate.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 7,9% până la 137,2 milioane de lei (27,9 milioane de euro) în T1 2023, de la 149,0 milioane de lei (30,1 milioane de euro) în T1 2022, datorită unui număr mai mic de tranzacții de schimb valutar.

Venitul operațional a crescut cu 18,2% până la 1.253,2 milioane de lei (254,7 milioane de euro) în T1 2023, de la 1.060,3 milioane de lei (214,4 milioane de euro) în T1 2022, determinat de un venit net din dobânzi mai mare.

Cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 489,8 milioane de lei (99,6 milioane de euro) în T1 2023, în creștere cu 3,8% în comparație cu 471,8 milioane de lei (95,4 milioane de euro) în T1 2022, determinat de cheltuieli cu personalul mai mari generate de mediul inflaționist, parțial compensate de contribuția anuală mai mica la fondul de garantare a depozitelor în 2023.

În baza acestor evoluții, raportul cost-venituri s-a îmbunătățit până la 39,1% în T1 2023, față de 44,5% în T1 2022.

 

Costurile de risc și calitatea activelor

Rezultatul net din deprecierea instrumentelor financiare a înregistrat o eliberare netă de provizion de 2,3 milioane de lei (0,5 milioane de euro) în T1 2023, comparativ cu o alocare de 47,3 milioane de lei (9,6 milioane de euro) în T1 2022. Acest rezultat a fost determinat de recuperări și îmbunătățiri de rating pe ambele segmente retail și corporate, compensând în totalitate un nivel normal de alocări pentru noi credite neperformante.

Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,9% în martie 2023, în creștere marginală față de 2,8% în decembrie 2022. Această evoluție reflectă o acumulare normală de noi credite neperformante, un trend pozitiv al recuperărilor pe ambele segmente retail și corporate, precum și soldul stabil de credite acordate clienților. În același timp, gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante s-a situat la nivelul de 170% în martie 2023.

 

Capitalizare și finanțare

Rata de solvabilitate a BCR (doar banca) în conformitate cu reglementările privind cerințele de capital (CRR), s-a situat la nivelul de 21,9% în februarie 2023, semnificativ peste cerinţele Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 20,8% (Grup BCR) în decembrie 2022 reflectă clar puternicele poziţii de capital şi finanţare ale BCR.

Creditele și avansurile nete acordate clienților au crescut marginal cu 0,1% până la 55.363,0 milioane de lei (11.186,7 milioane de euro) la data de 31 martie 2023 de la 55.328,5 milioane de lei (11.178,6 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2022 , susținute de ambele segmente retail și corporate.

Depozitele de la clienți au crescut cu 1,5% până la 76.741,0 milioane de lei (15.506,4 milioane de euro) la data de 31 martie 2023 de la 75.588,5 milioane de lei (15.271,9 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2022, susținute de creșterea depozitelor corprate.