• Creditul va fi utilizat pentru finanțarea proiectelor de investiții și nevoilor de capital de lucru

București, 26 noiembrie 2020 - Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piața agribusiness și procesare de carne din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 427 milioane de lei, aranjată de un sindicat de bănci format din: Banca Comercială Română SA (membră a Grupului Erste), în calitate de Aranjor Principal Mandatat, Agent de Documentație și Agent de Garanții şi de Plăți, CEC Bank în calitate de  Aranjor Principal Mandatat și băncile participante – EximBank SA, Intesa Sanpaolo Romania SA și OTP Bank România SA.

Această facilitate de credit complexă va fi utilizată de peste 20 de companii membre ale Grupului Carmistin pentru finanțarea proiectelor de investiții, refinanțarea creditelor bilaterale existente, precum și pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru.

Finanțarea cuprinde patru tranșe cu multiple posibilităţi de utilizare, în acord cu nevoile variate ale Grupului Carmistin:

  • facilitate de  credit pe termen lung pentru cofinanțarea proiectelor de investiții cu fonduri europene alocate pentru dezvoltarea de noi ferme de creștere a pasărilor, modernizarea unității existente de producție a nutrețurilor combinate și modernizarea abatoarelor grupului,
  • facilitate de credit pe termen lung pentru dezvoltarea de noi ferme de creștere a porcilor, modernizarea fermelor existente si creșterea capacității de procesare a cărnii,
  • facilitate de credit revolving pentru refinanțarea creditelor existente și acoperirea nevoilor tot mai mari de capital de lucru,
  • facilitate pentru finanțarea TVA aferentă proiectelor de investiții în derulare.

 „Acest proiect va permite grupului Carmistin să-și continue creșterea într-un ritm accelerat pe cele trei linii de afaceri principale: pui, porc și producția de furaje. Astfel, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare atât din punct de vedere a creșterii vitezei procesului investițional, cât și din punct de vedere al modului de organizare și structurare al liniilor de business. Companiile din grupul Carmistin lucrează independent, dar cu aceeași misiune - totul pentru hrană!”, menționează Andrei Brumaru, directorul executiv al  Grupului Carmistin.

“Finanțarea Grupului Carmistin este unul dintre cele mai ambițioase proiecte antreprenoriale de dezvoltare a unui business românesc, mai ales în sectorul agribusiness, și suntem onorați că am contribuit la realizarea acestui credit sindicalizat complex. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat și de alți antreprenori români, pentru că sistemul bancar este pregătit să sprijine investițiile în afaceri care aduc valoare adaugată în economie și creează produse și servicii Manufacturate în România”, spune Bogdan Speteanu, Director Executiv Produse Corporate BCR.

PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a acționat în calitate de consultant exclusiv al împrumutatului în structurarea, negocierea și implementarea tranzacției.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acționat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de  bănci, asigurând procesul de due-diligence și structurarea, negocierea și execuția documentației de credit.

Strătulă & Asociații a acționat în calitate de consultant juridic pentru companiile membre ale Grupului Carmistin.

Carmistin International

Înființat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agribusiness și de procesare a cărnii din România. Totodată, este unul dintre puținele holdinguri agricole care integrează în proporție de 90% lanțul de producție agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producția de furaj, creșterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare și distribuție de produse și preparate din carne (inclusiv în rețeaua proprie de retail).

Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii grupate în patru divizii de producție: pui, porc, vită și agricultură.

Sindicatul de bănci

Despre Banca Comercială Română (BCR)

BCR este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi piețe de capital), precum şi societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuințe.

Banca Comercială Română oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 17 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 371 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – 1.830 de echipamente, aproximativ 12.700 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

Despre CEC Bank

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție în România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și active de peste 36 miliarde lei, la sfârșitul primului semestru din 2020.  CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească, care oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking și phone-banking (Tele CEC).

Despre Eximbank

EximBank este o instituție specializată ce se implică activ în susținerea și promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează pieței interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, ce întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru ca acționează ca agent al statului pe piața de garanții și asigurări, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, se infuzează in economie. Pentru detalii: www.eximbank.ro.

Despre OTP Bank România

OTP Bank România este un furnizor integrat şi auto-finanțat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare. OTP Bank România este subsidiară a OTP Group, care are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală și de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezență de piața locală. Promovând inovația, creșterea stabilă și servicii financiare integrate, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este considerat un grup bancar important chiar și la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 36 de mii de angajați deservește zilnic aproape 19 milioane de clienți din 12 țări.

Despre Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa și lider în Italia pe toate zonele de business (retail, corporate și wealth management). Grupul oferă servicii către 11,9 milioane de clienți, printr-o rețea de peste 4.200 de agenții, distribuite pe toată suprafața Italiei, având cote de piața de peste 12% în majoritatea regiunilor țării.

Intesa Sanpaolo are o prezență internațională strategică, cu aproximativ 1.100 de sucursale și 7,5 milioane de clienți, inclusiv filialele care activează în sectorul bancar comercial în 12 țări din Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și o rețea internațională de specialiști care sprijină clienții corporate în 25 de țări, în special în regiuni unde activează companii italiene, precum SUA, Brazilia, Rusia, India și China.

Despre PCF Investment Banking (cunoscut anterior drept Professional Capital Finance)

PCF Investment Banking este lider pe piața locală de consultanță financiară cu un focus puternic pe servicii de corporate finance, tranzacții sindicalizate, M&A și private equity investments.

Cu peste 15 ani de experiență oferită de consultanți și un volum de tranzacții de peste 1,5 miliarde de euro, PCF InvestmentBanking este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de profil, cu expertiză pe zona industrială, agricultură și infrastructură și cu un portofoliu de clienți ce include atât companii cu capital românesc, cât și companii cu capital extern.