• Aproape 1.000 de oameni vor participa astăzi, în întreaga țară, la cea mai mare lecție de educație, cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii
 • Lecția va fi organizată de BCR, în parteneriat cu rețeaua Bibliotecii Metropolitane București, precum și cu opt biblioteci județene din întreaga țară
 • Românii au consemnat cel mai mare salt din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește economiile personale, cu o creștere de 15% față de anul trecut și de 36% față de 2012 a sumei pe care o pun deoparte lunar, respectiv 53 de euro, conform ultimului studiu realizat de Erste Group

București, 31 octombrie 2017 – Banca Comercială Română celebrează astăzi Ziua Mondială a Economisirii prin cea mai mare lecție de educație financiară din România. Lecțiile încep la ora 10.00 și se vor desfășura pe tot parcursul zilei, în peste 20 de locații din întreaga țară, în parteneriat cu rețeaua Bibliotecii Metropolitane București, precum și cu opt biblioteci județene.

Prin intermediul acestui adevărat maraton de cursuri de educaţie financiară, ne propunem ca 1.000 de participanţi din toată ţara să înveţe într-o singură zi cum să-şi gestioneze mai bine bugetul personal. Cursurile sunt susținute de profesorii de la Școala de bani, în fapt colegii noștri specializați în predarea noțiunilor de educație financiară. Participanţii vor afla cum să-şi administreze mai bine bugetul şi cum să fie conştienţi de factorii care le influenţează deciziile financiare. Astfel, vrem să contribuim la creşterea gradului de educare financiară a românilor, în condițiile în care România se află, în prezent, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol”, a declarat Nicoleta Deliu, coordonatorul programului național “Școala de bani”.

Cursurile-maraton de astăzi vor avea loc în urmatoarele locații din țară:

 • Rețeaua Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Detalii despre rețea aici: https://www.bibmet.ro/filiale/
 • Biblioteca Judeţeană Christian Tell Gorj
 • Biblioteca Judeţeană ”Nicolae Iorga” Prahova
 • Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" Argeş
 • Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu
 • Biblioteca Judeţeană Marin Preda Teleorman
 • Biblioteca Judeţeană Octavian Goga Cluj
 • Biblioteca Județeană Mureș
 • Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov

Studiu Erste: Cât mai economisesc românii

Suma de bani pe care oamenii o pun deoparte lunar, fie în economii, fie în investiții, a crescut, în ultimul an, în toate cele șase piețe din Europa Centrală și de Est - Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria - acoperite de cel mai nou studiu al Erste Group privind economisirea, cercetarea anuală “Money Matters”, ediția 2017.

Astfel, pentru această regiune în ansamblu, suma medie lunară economisită a fost de 91 de euro în 2017, reprezentând o creștere anuală de 10,4% față de 2016 și de 20,3% față de anul 2012. Românii au înregistrat cea mai mare creștere de la un an la altul, în privința banilor puși deoparte, ajungând la 53 de euro lunar, în creștere cu 15,2% față de anul trecut și cu 35,9% față de 2012. Austriecii continuă să fie lideri în această zonă a Europei, cu o medie de 239 de euro în fiecare lună, urmați de slovaci – 107 euro și cehi – 88 de euro. Pe locurile următoare se află croații – 63 de euro, ungurii – 53 de euro și sârbii – 37 de euro.

La nivelul întregii regiuni, studiul consemnează o creștere generală a numărului de persoane care spun că situația lor financiară generală s-a îmbunătățit în ultimul an. Tot românii conduc și aici în topul creșterilor, cu un avans de 8% în ultimul an, până la 33%, similar cu cel al cehilor, dar care au urcat până la o pondere generală de 43%. Cu toate acestea, aproape jumătate din numărul celor intervievați în România (49%) au declarat că viața lor financiară a rămas la fel. La polul opus, sârbii (35%), croații (31%) și ungurii (23%) se plâng că finanțele lor au mers mai prost în 2017.

Detalii complete despre studiu Erste Group găsiți în documentul alăturat. 

*  *

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,8 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri si 18 birouri mobile dedicate companiilor şi 514 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM - peste 2.000 de bancomate şi POS - 15.200 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce. 

*  *

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.700 de angajați deservesc 15,9 milioane de clienți în cadrul a 2.700 de filiale din 7 țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia). La sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2016, Erste Group deținea active totale în valoare de 206,8 miliarde EUR, înregistra un profit net de 1,18 miliarde EUR, precum și un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,2%.

*  *

BCR - Comunicare Externă

Cătălin Ioniță, e-mail: georgecatalin.ionita@bcr.ro

Această informaţie este disponibilă şi pe pagina noastră web la: www.bcr.ro

Pentru detalii referitoare la produsele si serviciile BCR va rugam sa folositi urmatoarele modalitati de contact

 

InfoBCR

Web: www.bcr.ro; Email: contact.center@bcr.ro; TelVerde: 0800.801.BCR (0800.801.227), apelabil gratuit din toate reţelele naţionale