• Una din trei gospodării din mediul rural nu are grup sanitar

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a decis să sprijine activitatea EFdeN - Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România, deoarece, conform INS, 34% dintre gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar, iar în cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5%, ân timp ce 32% nu au baie/duş în interior. Totodată, la nivelul întregii ţări circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină insuficientă. 

Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România este o creaţie marca EFdeN. O echipă formată din peste 30 de studenţi, din diverse medii academice, de la universitatea de construcţii, arhitectură, comunicare sau management, care se întrunesc pentru o experienţă interdisciplinară. Împreună au reuşit să contruiască o casă sustenabilă, solară, 100% electrică, sigură şi confortabilă, cu o amprentă de CO2 scazută, o casă care produce mai multa energie decât consumă şi foloseşte cele mai ecologice materiale.

„EFdeN doreşte să atragă atenţia asupra necesitătii orientării societăţii către sustenabilitate şi responsabilitate, către respectarea condiţiilor de confort şi a mediului. Fie că vorbim de proiecte de cercetare aplicate pe locuintă sau cercetări empirice, echipa îşi doreşte ca EFdeN 4C să fie locul de întâlnire a tinerilor cercetători cu mediul academic, reprezentanţi ai companiilor, ai asociaţilor de locatari şi reprezentanţi ai administraţiei publice, pentru a găsi soluţii şi a avea clădiri mai bune. Ne propunem creşterea eficacităţii programelor de cercetare în zona construcţiilor, a confortului şi a siguranţei unei locuinţe, cu accent pe calitatea şi sustenabilitatea materialelor, respectarea parametrilor de confort interior şi sănătate“, a declarat  Mihai Toader-Pasti, Manager EFdeN.

Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării din Romania, circa 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii, iar dintre aceste reparaţii 52% sunt considerate urgente, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

„Prima prioritate investitională a aproape 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din UE - conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale românilor reprezintă jumătate din cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR BpL.