• Noul program de Social Banking se adresează categoriilor de public care nu lucrează deloc cu o bancă: persoanele cu venituri scăzute, antreprenorii în devenire și organizațiile sociale
  • Oferta de Social Banking a Erste va acoperi cele șapte piețe cheie în care Grupul este prezent, în următorii patru ani
  • Aproximativ 16 milioane de persoane se află la limita sărăciei sau excluziunii sociale în țările în care Grupul Erste derulează operațiuni

Grupul Erste lansează programul de Social Banking, cu scopul de a aborda în mod direct nevoile grupurilor tradițional nebancarizate din țările din Europa Centrală și de Est (ECE) și Austria. Programul favorizează incluziunea financiară a persoanelor cu venituri mici, a primilor antreprenori și a organizațiilor sociale și își propune să le ofere acestora un acces echitabil la produsele financiare de bază, dar și sfaturi despre administrarea banilor și consultanță și mentorat de business, adaptate fiecărui caz în parte, astfel încât aceste persoane să-și poată câștiga încrederea financiară necesară pentru a-și îmbunătăți viața. Implementarea programului de Social Banking în toate cele șapte piețe principale ale Erste Group va fi finalizată până în 2019.

"Principalul nostru obiectiv, la Erste, este acela de a avea un business sănătos și profitabil, dar noi credem, în același timp, și în responsabilizarea oamenilor în ceea ce privește viața lor financiară și în sprijinul pe care îl putem acorda pentru a răspândi prosperitatea în regiunea noastră. Aceste principii reprezintă filosofia centrală a băncii, în tot ceea ce a încercat să realizeze până acum, încă de la momentul fondării, cu aproape două secole în urmă. Prin programul nostru de Social Banking, vom reuși să ducem mai departe tot ce am reușit să facem, până în prezent, și să extindem oferta noastră de soluții practice, în beneficiul direct al persoanelor din regiunea noastră care au cel mai mult nevoie de dezvoltare”, a spus Andreas Treichl, CEO Erste Group Bank AG.

Peter Sürek, Head of Social Banking Development la Grupul Erste, a adăugat: "Abordarea noastră în ceea ce privește Social Banking-ul urmărește să sprijine creșterea economică favorabilă incluziunii, în regiunea Europei Centrale și de Est. Noi facem acest lucru prin furnizarea de produse financiare de bază, corecte și la prețuri accesibile, dar și prin oferirea de sfaturi cu privire la administrarea banilor pentru persoanele și grupurile care, în mod tradițional, nu au au acces la astfel de cunoștințe. Până în prezent, am ajutat peste 15.000 de persoane în Austria în a-și regăsi baza financiară, am sprijinit crearea a peste 1.000 de locuri de muncă în regiune, prin programe pentru antreprenori aflați la prima experiență și am oferit finanțare pentru mai bine de 80 de organizații sociale. Programul ne va ajuta să ducem într-o nouă fază această abordare, mult mai cuprinzătoare, capabilă să transfere conceptul Social Banking pe toate piețe noastre.”

Social Banking-ul se adresează nevoilor acute și oferă sprijin durabil

De-a lungul ultimelor două decenii, țările din Europa Centrală și de Est au înregistrat progrese semnificative în convergența lor cu statele din Europa de Vest. Cu toate acestea, studiile[1] arată că aproximativ 16 milioane de persoane din țările în care Grupul Erste este prezent (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația și Serbia) sunt expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Acest nivel înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, decât aproximativ 30% din populația adultă[2] din regiune. Trei din patru persoane din această categorie s-au aflat în imposibilitatea de a dispune de suficiente economii pentru a face față unor cheltuieli neprevăzute și unul din cinci oameni nu își pot permite să-și încălzească, așa cum trebuie, casele. În plus, șapte din zece persoane, din categoria celor cu venituri mici din regiune, nu au mai văzut o creștere salarială sau au asistat chiar la o scădere de venituri în ultimul deceniu.

Programul de Social Banking va fi implementat de rețele locale ale băncilor Grupului Erste, în parteneriat cu alte organizații și ONG-uri. De asemenea, acesta va completa și dezvolta, mai departe, programele individuale pe care filialele Grupului din regiunea Europei Centrale și de Est le-au lansat deja, cum ar fi Zweite Sparkasse în Austria (2006) sau Good.Be Credit în România (2006), cu obiectivul de a crea o infrastructură unică pentru incluziunea financiară în întreaga regiune. Ca parte a programului de Social Banking, băncile grupului Erste vor coopera, de asemenea, cu Fundația ERSTE și partenerii locali pentru a oferi clienților educație financiară adecvată, consiliere cu privire la administrarea banilor, consultanță de afaceri, ateliere de lucru și de mentorat.

Construind mai departe, pe fundația realizărilor de până în prezent, programul de Social Banking al Grupului Erste Group își propune să contribuie la crearea a 5.000 de noi locuri de muncă, să ofere finanțare pentru 500 de organizații sociale și să îmbunătățească stabilitatea financiară a 25.000 de persoane cu venituri reduse, până în 2019.

Prosperitatea și modul în care aceasta poate fi răspândite într-un mod mai echitabil

Evenimentul de lansare a programului de Social Banking s-a bucurat de prezența a peste 100 de invitați din întreaga regiune și Austria, reprezentanți de ONG-uri, dar și din finanțe, politică sau mass-media. Ei au fost invitați să dezbată cum o colaborare instituțională, diferită și mai bună, poate redesena sistemul de relații dintre bănci, societatea civilă și autorități, pentru a putea sprijini persoanele expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. Pe lângă Andreas Treichl, la evenimentul de lansare au mai luat cuvântul prof. Johanna Mair (Universitatea Stanford), Luděk Niedermayer (Deputat European, Republica Cehă) și Faisal Rahman (Fair Finance, Marea Britanie).

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați:

 

Nicoleta Deliu                      Tel: +40 731 808 476                         E-Mail: andreeanicoleta.deliu@bcr.ro

Carmen Staicu                    Tel: +43 50100 11681                        E-Mail: carmen.staicu@erstegroup.com

 

[1] Sursa: Statistică Eurostat, 2014; în baza calculelor Grupului Erste

[2] Persoanele de peste 18 ani