Bucureşti, 29 octombrie 2015 – Romania are nevoie de economisire in lei pe termen lung pentru a acorda credite in moneda nationala pe perioade mari de timp iar construirea unei curbe a randamentelor titlurilor de stat in lei este un pas in acest sens. Din totalul emisiunilor de obligatiuni in lei ale Ministerului de Finante aflate in sold in prezent, numai 7% au scadenta dupa 2025, se arata intr-un raport BCR realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii.

„Altfel spus, trebuie sa vedem o reducere a dependentei de finantarea externa si sa avem o finantare a cresterii economice prin resurse acumulate intern. Totodata, este necesara o reducere a presiunii pe termen lung asupra bugetului de stat, prin folosirea sistemelor private alternative care se bazeaza pe economisirea de-a lungul mai multor decenii. Imbatranirea populatiei nu face decat sa adauge presiune suplimentara in acest sens“, se mai arata in raport.

Una dintre alternativele de a asigura investitii in domeniul locativ pe termen lung este economisirea – creditare in sistem colectiv. Economisirea-creditarea pentru domeniul locativ a inregistrat o evolutie consistenta in  ultimii ani.  

Rezultatele de pana acum confirma acest lucru. Evolutia inregistrata, pana in prezent, de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) arata un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei. În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei.

Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe S.A. a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.

„Intenţia de a investi în îmbunătăţiri locative a ramas ridicată de-a lungul anilor, 56% din populaţie dorind acest lucru pe termen mediu (5 ani), 29% pe termen scurt (următoarele 12 luni) in timp ce 71% dintre cei care doresc sa-si imbunatateasca confortul locativ nu dispun de fonduri proprii pentru planurile de renovare sau reamenajare a locuintei”, se arata in studiul efectuat de IRSOP.

„Investitiile in domeniul locativ prin crearea unor fonduri autohtone, sustenabile pe termen lung este o cerinta majora pentru imbunatatirea fondului locativ. Economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ genereaza aceste fonduri si ofera solutii pentru rezolvarea problemelor locative”, a declarat Carmen Schuster, Preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe. 

Printre cele mai importante directii de imbunatatiri locative vizate de clienti se numara: renovari ale locuintei, imbunatatirea instalatiilor sanitare, a celor electrice, izolarea termica, reparatii de structura, achizitie de teren, casa de la tara, incalzirea, reparatii acoperis/terasa, achizitie locuinta, constructie casa, extinderea locuintei actuale. Sondajul ne arata ca 71% dintre cei care au un apartament si 29% dintre cei care au o casa declara ca locuinta lor are nevoie de reparatii.

Conform celor mai recente studii, fondul locativ din Romania este format din 22,7 milioane locuinte. Locuintele au in medie circa 2,7 camere, suprafata locuibila totala fiind de 398 milioane mp. Marimea medie a unei locuinte in Romania este de 47,1 mp. In UE, unei persoane ii revin 1,6 camere iar in Romania aceasta situatie este substantial mai dramatica – o persoana dispune de numai 0,9 camere. Suprafata per persoana in Romania este de 21 mp fata de 36 mp din UE.

Cifrele de mai sus subliniaza conditiile precare de locuit in Romania, iar cresterea fondului locativ de sub 1% anual (2014 = 0,27%) este total insuficienta pentru a schimba aceasta situatie. De aceea, aproape jumătate (41,5%) din gospodăriile din România se confruntă cu probleme serioase in domeniul locuitului: deteriorarea pereţilor, a podelelor, a tocurilor de ferestre (52,3% din locuinţele cu probleme), incălzire inadecvată (50%), igrasie pe pereţi, podele sau în fundaţia casei (40%), scurgeri prin acoperiş (27%), lumină insuficientă (18%) sau alte probleme (21%).

Pentru un sfert dintre gospodariile din Romania, raportul dintre calitatea locuinţei şi costul locuirii este considerat nesatisfăcător.

Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viata lung. Clientul incheie un contract de economisire-creditare la o suma care reflecta intentiile lui in domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumita suma de bani in contul contractului sau de economisire-creditare, pana ajunge la suma economisita de 40% - 50%, in functie de tipul contractului de economisire-creditare. Acest tip de abordare a asigurarii confortului locativ in viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii si o disciplina financiara individuala pe un timp indelungat; de asemenea, el incurajeaza initiativa proprie a cetateanului de a se implica in imbunatatirea conditiilor locative proprii.

Statul incurajeaza efortul cetateanului de a se preocupa de imbunatatirea propriei situatii locative prin depuneri regulate, de a renunta la consumul imediat in beneficiul investitiilor pe termen lung in domeniul locativ. Statul incurajeaza efortul cetateanului prin prima de stat (25%, nu mai mult de echivalentul a 250 EUR/anual pentru sumele depuse anual). La finalizarea procesului de economisire si in functie de indeplinirea conditiilor de repartizare, clientul dobandeste dreptul de a accesa un credit de 50% - 60% din suma contractata din partea bancii de economisire-creditare. Atat pentru sumele economisite cat si pentru cele de creditare banca ofera dobanzi fixe.

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,4 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor şi 509 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM - aproape 2.000 de bancomate şi POS - 13.500 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.500 de angajati deservesc 16.2 milioane de clienti in cadrul a 2.800 de filiale din 7 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La sfarsitul primului trimestru din 2015, Erste Group detinea active totale in valoare de 202,6 miliarde EUR si inregistra un raport cost/venituri de 56,1 %. Indicele capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) s-a situat la 10,2%.

BCR - Comunicare Externă 

Cezar Marin, e-mail: cezar.marin@bcr.ro

Pentru detalii referitoare la produsele si serviciile BCR va rugam sa folositi urmatoarele modalitati de contact

InfoBCR 

Email: contact.center@bcr.ro

TelVerde: 0800.801.BCR (0800.801.227), apelabil gratuit din toate reţelele naţionale

Twitter: @infoBCR