BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a înregistrat în cursul anului 2014 o creştere a depozitelor cu 27%, ajungând la peste 2,5 miliarde lei.

În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 362.000 de contracte pe baza cărora clienţii au economisit peste 2,5 miliarde lei. Valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2014 a fost de 3,3 miliarde lei, cu 37% mai mare decât valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2013 (2,4 miliarde lei).

„BCR Banca pentru Locuinţe a continuat trendul crescător şi în anul 2014, consolidându-şi poziţia de lider de piaţă în sectorul de bănci de economisire-creditare din România. Deşi contextul economic a rămas unul dificil, clienţii BCR Banca pentru Locuinţe au continuat să economisească şi să investească pentru îmbunătăţirea locuinţelor lor. Astfel, în cursul anului 2014, depozitele atrase de bancă au înregistrat creşteri de 27% faţă de anul 2013, iar portofoliul băncii a depăşit 362.000 contracte de economisire-creditare”, a declarat Carmen Schuster, Preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe S.A. a crescut cu 33%, depăşind 152 milioane lei la finalul anului 2014, în comparaţie cu 114 milioane lei la finalul anului 2013.

BCR Banca pentru Locuinţe oferă doar produse de creditare în lei, cu dobândă fixă pe toată perioada contractului, de 4,44% pe an pentru creditele Intermediare şi Anticipate, şi, respectiv, de 5% pe an pentru creditele Bauspar. Astfel, produsele BCR Banca pentru Locuinţe nu sunt afectate de riscurile valutare şi de riscurile de creştere a dobânzii.

Clienţii sunt atraşi în continuare de stabilitatea sistemului de economisire-creditare, în cadrul căruia caracteristicile produselor sunt fixate şi cunoscute încă din momentul semnării contractului. Astfel, clientul cunoaşte de la început dobânda fixă oferită de bancă în etapa de economisire (2% pe an) şi dobânda fixă percepută pe toată durata etapei de creditare.

Mai mult decât atât, BCR Banca pentru Locuinţe nu percepe niciun comision  de analiză a creditului şi niciun comision la evaluarea imobilului adus în garanţie. Şi în cazul rambursării anticipate comisionul este ZERO, iar asigurarea de viaţă este gratuită.

„Portofoliul total de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe a înregistrat o creştere substanţială în ultimul an, de 33%, de la cca. 114 milioane RON la finalul anului 2013, la peste 152 milioane RON la finalul anului 2014. Activitatea de creditare este încă la început, portofoliul de contracte al BCR Banca pentru Locuinţe fiind încă tânăr, astfel încât putem considera că acest trend crescător se va continua şi în următoarea perioadă, când multe dintre contractele de economisire-creditare vor ajunge la repartizare şi clienţii vor putea accesa creditele Bauspar, cu dobândă fixă de 5% pe an pe toată perioada contractului”, a declarat Carmen Schuster, Preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Începând cu anul 2014, BCR Banca pentru Locuinţe dezvoltă împreună cu Asociația Monumentum şi Global Heritage Fund un proiect special pentru finanţarea accesibilă a restaurării şi amenajărilor (reabilitării) caselor tradiţionale. Soluţia financiară a BCR Banca pentru Locuinţe pentru proprietarii acestor case este un credit special în lei, cu dobândă fixă de 5% pe an pe toată perioada creditului.

„Suntem conştienţi de importanţa arhitecturii tradiţionale pentru imaginea localităţilor din România. Aceste clădiri conferă peisajului urban şi rural o identitate specială, sunt purtătoare de istorie locală şi de memorie culturală a comunităţii respective. Dorim să susţinem şi financiar restaurarea acestui patrimoniu care conferă frumuseţe localităţilor noastre. În colaborare cu Asociaţia Monumentum şi Global Heritage Fund venim în întâmpinarea proprietarilor care locuiesc într-o casă tradiţională şi doresc să păstreze specificul acesteia. Oferim credite cu dobândă redusă de 5% pe an şi fixă pe toată durata contractului. Este o încurajare pentru proprietarii care se angajează în demersul de restaurare a caselor lor tradiţionale”, a declarat Carmen Schuster, Preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

De exemplu, pentru un proiect de restaurare de 9.000 lei, clientul plătește lunar între 60 – 70 lei pe o perioadă de circa 14 ani. În plus, dacă economiseşte în prealabil clientul obţine toate avantajele contractului de economisire - creditare – dobânda şi prima de stat, reprezentând 25% din suma economisită (cel mult echivalentul în lei a 250 Euro/an.)

Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinţe sunt prima garantată de stat acordată în perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandată (5 ani), generează pentru clienţi sume pe care nu le pot obţine din alt produs financiar de pe piaţă, dobânzile fixe oferite pentru toată durata contractului şi, nu în ultimul rând, siguranţa depunerilor – garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul încurajează economisirea, sprijină relansarea creditării precum şi îmbunătăţirea fondului locativ.

În ceea ce priveşte destinaţiile creditelor pentru domeniul locativ acordate de către BCR Banca pentru Locuinţe, majoritatea creditelor accesate de către clienţi sunt pentru modernizări, renovări, reabilitări sau amenajări ale locuinţelor existente, urmate de creditele pentru achiziţia şi pentru construcţia de locuinţe. Situaţia înregistrată de portofoliul de credite al BCR Banca pentru Locuinţe reflectă şi tendinţele evidenţiate în cea mai recentă cercetare de piaţă realizată de bancă, respectiv rezultatele privind intenţiile  românilor de a investi în îmbunătăţirea locativă.

Astfel, 56% dintre români intenţionează să investească în următorii 5 ani şi 29% în următoarele 12 luni. Planurile specifice pentru investiţiile locative din următorul an sunt legate de renovarea locuinţei (13%), reparaţii ale instalaţiilor sanitare şi electrice (9%), izolarea termică (8%), reparaţii structurale (7%), instalarea unui sistem de încălzire (5%) sau lucrări privind acoperişul / terasa (5%).

Celelalte planuri specifice sunt: achiziţia unui teren (6%), investiţii în locuinţa de la ţară (5%), cumpărarea unei locuinţe (4%) şi construcţia unei locuinţe (3%).

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), subsidiară a GRUPULUI BCR specializată în economisirea şi creditarea domeniului locativ în sistem colectiv, a fost lansată în iulie 2008. Principalii acţionari sunt Banca Comercială Română (BCR), România – acţionar majoritar cu 80% din acţiuni – şi S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a Grupului ERSTE, Austria  – 20% din acţiuni.

BCR - Comunicare Externă 

Cezar Marin: cezar.marin@bcr.ro

Pentru detalii referitoare la produsele şi serviciile BCR, vă rugăm să folosiţi următoarele modalităţi de contact:

Email: contact.center@bcr.ro

TelVerde: 0800.801.BCR (0800.801.227), apelabil gratuit din toate reţelele naţionale

Twitter: @infoBCR