Sfatul de securitate al momentului

Cumpărători “rapizi” pe OLX

Fii precaut chiar și la un simplu anunț de mica publicitate. Se întâmplă chiar în aceste zile pe OLX, unde anumiți așa-ziși cumpărători au patentat o nouă modalitate de fraudă. Cum funcționează? Dorești să vinzi un produs și intri pe site-ul OLX ca să publici un anunț de vânzare. Precum te aștepți, ești contactat de potențiali cumpărători, dar care fie încep, fie mută discuția pe mesaje (WhatsApp).

Cum ajungi să-ți “donezi” hoților datele tale de acces la cardul bancar?

Aici este momentul în care trebuie să devii super-vigilent. Nouă schemă de fraudare a clienților funcționează în felul următor: după o primă discuție, ajungi la o înțelegere cu potențialul cumpărător, care încearcă să te convingă să accepți propunerea lui de a primi plata pe card, accesând un link.

Când intri pe link-ul respectiv, ți se deschide o pagină WEB ce conține logo OLX, însă este în totalitate controlată de fraudator. Aici ți se cere să introduci datele cardului pe care ai vrea să primești banii (numărul cardului, data de expirare, cod de securitate CVV/CVC), odată cu codul de activare al cardului sau parola 3D SECURE primită pe telefonul tău.

Cum preia hoțul controlul asupra cardului tău?

Când le introduci, hoțul captează aceste date critice și, în mod inconștient, îi predai toate datele de acces la contul tău bancar, implicit controlul asupra banilor tăi. Având datele salvate, el poate efectua cu ușurință plăți pe internet și tranzacții la POS-uri în magazine, folosind cardul tău.

Citește AICI mai multe sfaturi despre cum poți efectua tranzacții în siguranță pe internet..

4 locuri în care să te ferești de Wi-Fi gratis

Rețelele wireless gratuite sunt ușor de accesat nu doar pentru tine, ci și pentru infractorii cibernetici.

A venit vara, pleci în concediu, gata cu grijile. Cum ajungi la destinație, încep căutările pentru poza perfectă. Următorul pas e să găsești o rețea Wi-Fi și s-o urci rapid pe Facebook și pe Instagram pentru ca mai apoi să numeri like-urile. Totuși, conectarea la o rețea de internet nesecurizată nu este deloc inofensivă și poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitivele tale.

Accesul la internet în roaming poate genera costuri suplimentare în factura la mobil, așa că turiștii obișnuiesc să se conecteze frecvent la rețele Wi-Fi, pe care le consideră inofensive.

Iată locurile în care e bine să fii atent când vine vorba de wireless și ce măsuri de precauție poți lua:

1.      Aeroporturile -  au proceduri stricte în materie de securitate fizică, însă în cazul rețelelor de internet există loc pentru îmbunătățiri ale securității informatice.

Numeroase experimente sociale făcute de experți în securitate IT arată că pasagerii s-ar conecta la orice rețea care promite internet gratuit în aeroport și ar accepta integral termenii și condițiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai mulți cad în capcana rețelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar și conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la rețele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu ușurință toate parolele.

2.      Hotelurile - oferă la recepție date referitoare la rețeaua de internet: user name și parolă, nu te conecta înainte să fii sigur că ai informațiile corecte.

Uneori, turiștii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet și caută rețele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranța că nu sunt parolate. Însă există riscul să fiți păcăliți de atacatori. De exemplu, dacă te cazezi la hotel Central, numele rețelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, în timp ce un infractor v-ar putea păcăli cu o rețea denumită „FREE Hotel Central Wi-Fi”. Semnalează recepționerilor astfel de tentative de înșelăciune.

3.      Transportul în comun - tentația de a te conecta la Wi-Fi în gară sau în stația de autobuz te poate expune mai mult decât riscului furtului de date.

Protejează-ți telefonul mobil cu o parolă complexă. Astfel vei bloca accesul la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text și vei fi mai protejat în cazul în care cineva îți sustrage sau îți găsește smartphone-ul, tableta sau laptop-ul în astfel de locuri. Este primul pas pentru a evita invadarea vieții private de către un străin. În plus, îți poți proteja telefonul mobil cu o aplicație anti-furt, care poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon.

4.      Cafenele, baruri, restaurante – permit acces gratuit la internet, fiind locurile ideale unde turiști își accesează conturile de pe rețele sociale.

Atacatorii pot crea rețele clonă și intercepta traficul clienților cafenelei, aflând datele lor bancare. Așa că evită să folosești servicii bancare online sau să faci cumpărături online cât timp ești conectat la o rețea publică de Wi-Fi. O altă soluție ar fi folosirea unui unei soluții de plăți online adaptată, cum e Bitdefender Safepay. De asemenea, verifică dacă link-ul paginii pe care o accesezi începe cu https://. În plus, vezi dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde tastați link-ul, el indică accesul securizat. Iar în cazul terminalelor mobile, este recomandată instalarea unei soluții de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului și face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori.

Trei motive pentru care nu trebuie să cedezi șantajului hackerilor.

Virușii ransomware aduc infractorilor sute de milioane de dolari anual. Aceștia îți criptează datele și apoi cer recompensă dacă vrei să le mai folosești.

Un studiu realizat de Bitdefender arată că aproape jumătate dintre românii care au fost victime ale clasei de viruși ransomware au plătit pentru a-și recupera datele personale de pe terminalul blocat. Principalele surse de infectare cu virușii de tip ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile și fișierele provenite din surse îndoielnice, spun victimele acestei amenințări.

Specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender îți recomandă să nu plătești recompensa cerută dacă se întâmplă să cazi în capcana atacatorilor.

De ce nu e indicat să plătești sumele cerute de infactorii cibernetici?

 • Nu există niciun fel de garanție că atacatorul va onora promisiunea și va reda accesul la date.
 • În cazul în care plătesc, victimele pot fi țintite din nou de atacatori, dat fiind că își construiesc în fața infractorilor un istoric de bun platnic.
 • Fiecare sumă de bani transferată va ajuta dezvoltatorii de ransomware să construiască versiuni și mai complexe și să crească amploarea acestui fenomen. Atacatorii folosesc moneda virtuală (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc.) și este practic imposibil ca banii respectivi să fie urmăriți.

Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare și a celor personale?

 • Fă o copie a datelor sensibile, astfel, nu riști să pierzi pozele din vacanță sau documentele la care ai lucrat zile întregi
 • Actualizează în regim de urgență sistemul de operare Windows la cea mai recentă versiune.
 • Fii atent să ai toate programele de pe calculator updatate și evită să folosești software perimat.

Folosește o soluție de securitate care te va ajuta să faci diferența între accesarea unor site-uri periculoase care colectează parole sau date de pe card și navigarea în siguranță.

Cum te afectează folosirea unor programe și sisteme de operare învechite

Doi din zece români spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare și programele folosite.

Peste jumătate dintre români nu folosesc cea mai nouă versiune de programe sau sisteme de operare pe dispozitivele lor. Un studiu Bitdefender arată că astfel utilizatorii le permit atacatorilor să îi infecteze cu diverse amenințări informatice exploatând vulnerabilități deja cunoscute.

Mulți români au pe dispozitive aceleași softuri din momentul cumpărării, inclusiv Windows XP, sistem de operare pentru care producătorul a încetat să mai dezvolte actualizări de securitate de aproape doi ani.

Iată câteva riscuri la care te expui când eviți să folosești programe și softuri actualizate la zi:

 • Mizând pe faptul că unii utilizatori nu trec la cea mai nouă variantă de program de îndată ce aceasta e disponibilă, răufăcătorii îi pot infecta cu amenințări informatice. Printre acestea se numără ransomware (care criptează datele și apoi cer bani pentru deblocarea lor), troieni bancari (care fură datele financiare și apoi golesc conturile victimelor). Mai mult, atacatorii pot crea rețele de terminale (botnet) și apoi opri activitatea unor site-uri populare.
 • Odată ce amenințarea este instalată pe un dispozitiv, utilizatorii sunt expuși și tentativelor de invadare a vieții personale, din moment ce atacatorii pot controla întreaga rețea de acasă. Camera de filmat de la laptop și smart TV sau microfonul de la calculator sau din dispozitivele inteligente pot fi controlate de la distanță și transformate în unelte de spionaj.
 • Mare parte dintre cei care folosesc programe piratate nu le pot actualiza pe durata folosirii acestora deoarece producătorul are posibilitatea să blocheze aplicația folosită ilegal. De aceea,  specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender îți recomandă cu tărie folosirea soft-urilor și aplicațiilor cu licență.
 • Producătorii adaugă constant noi elemente care să îmbunătățească experiența în utilizare și să remedieze eventualele probleme tehnice apărute pe de-a lungul timpului. Însă, inconvenientul este acela că utilizatorii nu folosesc la potențial maxim respectivele programe și astfel se expun riscurilor de atac cibernetic.
 • Orice soluție de securitate performantă și actualizată la zi nu va funcționa la capacitate maximă pe un sistem de operare învechit și, deci, nu va garanta protecție împotriva celor mai multe atacuri informatice. Pentru a beneficia de protecție cât mai mare, sistemul de operare și programele folosite trebuie să primească constant actualizări de la producători, lucru posibil doar prin update regulat la cea mai nouă versiune disponibilă.

Protejați informațiile sensibile și pregătiți-vă să combateți infracțiunile cibernetice

România se situează printre primele zece țări la nivel mondial, din păcate, la incidența atacurilor cibernetice.

Amenințarea ransomware reprezintă una dintre principalele preocupări ale companiilor în materie de securitate IT. Cele mai frecvente amenințări care vizează utilizatorii autohtoni sunt: Teslacrypt  în proporție de 11%, Locky 10% si Cryptolocker  în jur de 9%. Pentru toate aceste versiuni, Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să ofere siguranță și să împiedice criptarea datelor.

Potrivit unor studii Bitdefender, realizate pe un esantion de companii, 13,7% dintre directorii de IT consideră ransomware o amenințare greu de gestionat.

69% dintre angajatorii care au participat la studii se arată îngrijorați că ar putea fi următoarea victimă a ransomware, fiind a treia frică după malware și phishing. Având acest fapt în gând, am pregătit o listă cu recomandări ce au rolul de a evita infectarea cu ransomware, adresate companiilor și directorilor de IT:

 • Țineți o evidență clară a tuturor datelor deținute și a localizării lor, astfel încât hackerii să nu aibă ocazia de a ataca sisteme de a căror existență nu știați.
 • Faceți periodic o copie a datelor din companie, inclusiv a informațiilor de pe dispozitivele angajaților, astfel recuperarea lor va fi mai ușoară în cazul unei criptări.
 • Asigurați-vă că datele sensibile ale companiei sunt stocate și într-o infrastructură fără conexiune la internet și monitorizată constant.
 • Segmentați rețeaua și nu țineți toate informațiile într-un singur loc, iar tentativele infractorilor vor fi îngreunate.
 • Organizați traininguri pe tema securității cibernetice pentru angajați și insistati pe sugestia de a nu accesa linkuri sau fisiere atașate provenite de la expeditori necunoscuți.
 • Stabiliți o strategie de comunicare internă care va anunța rapid colegii când un virus ajunge în rețeaua companiei.
 • Puneți la cap un plan de reacție în caz de atac: plătiți sau vă asumați pierderea datelor și porniți o investigație. Recomandarea specialiștilor Bitdefender este să evitați plata sumei cerute pentru a nu suține dezvoltarea rețelelor de criminalitate informatică.
 • Realizați o analiză a amenințărilor informatice împreună cu furnizorii și aflați ce riscuri de securitate prezintă fiecare dispozitiv sau aplicație achiziționate de companie.
 • Instruiți echipele de securitate informatică să efectueze teste pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilități.

Șapte sfaturi simple pentru o vacanță de vară departe de hackeri

Specialiștii în securitate cibernetică au pregătit o listă de recomandări pentru vacanță cu scopul de a proteja dispozitivele mobile și a datelor stocate pe ele.

Pe durata călătoriilor în țară sau străinătate, smartphone-urile și tabletele vor fi conectate frecvent la hotspot-uri wireless nesecurizate. Mai sunt și alte riscuri la care turiștii sunt expuși, cum ar fi cel  de a pierde dispozitivele pe plajă sau de a deveni victimele criptării de către temuții viruși ransomware. Totuși, există măsuri de precauție pe care le poți lua pentru siguranța ta.

Datele tale bancare sunt mult mai expuse riscului de a fi atacate atunci când ești conectat la o rețea wireless publică sau fără parolă.

Iată câteva sfaturi simple care te vor ajuta să nu ai suprize neplăcute și să te bucuri fără griji de vacanța ta.

Păstrează o copie a datelor.

E important să ai datele asigurate prin back up, fie online sau pe un dispozitiv în cazul în care ajungi ținta unei amenințări ransomware. Mai mult, instalează o soluție de securitate și aceasta te va alerta despre eventualele site-uri nesigure pe care intri.

Fii atent la aplicațiile pentru mobil.

Instalează aplicații numai din surse de încredere și ai mare atenție la aplicațiile piratate. Acestea din urmă pot să îți transmită contactele din agendă, să îți afle poziția folosind serviciile de localizare sau chiar să colecteze fotografii și alte date cu conținut sensibil.

Conectează-te numai la hotspoturi Wi-Fi sigure.

Într-un spațiu public, persoana de lângă tine poate să intercepteze ușor traficul de pe dispozitivul tău și poate colecta informațiile personale, precum conturile și parolele folosite la plăți online. Acest lucru este posibil datorită serviciilor de internet wireless gratuite pe care le pot accesa oricine.

Folosește un browser sigur când efectuați tranzacții în locuri publice.

Dacă ești nevoit să transferi bani prin Wi-Fi, alege o variantă sigură. Iar pentru a fi sigur că datele ajung în deplină siguranță la destinația dorită și pentru a proteja rețeua, instalează și o soluție de securitate adițională.

Protejează dispozitivul mobil cu parolă.

Blochează ecranul gadgetului cu un cod PIN sau o parolă, e una dintre cele mai simple măsuri de siguranță. Dacă îți dorești măsuri mai avansate, folosește soluții de securitate anti-furt cu capacitate de urmărire și securizează informațiile esențiale prin criptare.

Nu accesa link-uri și nu deschide fișierele atașate provenite de la adrese de e-mail necunoscute.

Evită să dai click pe linkuri dubioase sau să descarci fișiere din mailuri provenite de la expeditori necunoscuți deoarece pot fi contaminate. Ransomware și alte tipuri de conținut malware sunt răspândite mai ales prin mecanisme de acest fel.

Fii discret în legătură cu dezvăluirea locului în care te afli.

Dezactivează tehnologia GPS înainte de a face poze cu smartphone-ul, dacă plănuiești să le publici online. Postarea acestora având setările GPS activate va dezvălui și poziționarea ta geografică și devii o țintă mai ușor de localizat.

Infractorii cibernetici își îndreaptă tunurile către companii

În ultimii doi ani, amenintarea ransomware, devine tot mai agresivă, iar IMM-urile sunt cele mai vizate de atacatori deoarece sunt și cele mai dispuse să plătească.

Un studiu global realizat de Spiceworks arată că una din cinci companii mici și mijlocii a suferit în ultimul an un atac de tipul ransomware. Acesta presupune o amenințare care criptează datele utilizatorilor și apoi cere recompensă pentru a reda accesul la acestea. În jur de 4.000 de atacuri cu ransomware au avut loc în fiecare zi din 2016, numărul lor a înregistrând o crestere de 300% față de anul precedent.

Atacatorii vizează mai nou companiile pentru a obține sume de bani mai mari, confirmând previziunile Bitdefender pentru anul 2017: ransomware va evolua spre victime cu un potential de plată din ce în ce mai ridicat.

Infractorii alocă resurse suplimentare îmbunătățirii sistemului care îi ajută să țintească automat victimele. Astfel, ei vor putea să deosebească utilizatorii obisnuiti de companii și, în consecință, să încerce să le șantajeze pe cele din urmă pentru sume de bani mai mari. Specialiștii anticipează că versiunile agresive ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fisierelor și la solicitarea de recompensă. Mai nou, vor trece la șantajul utilizatorilor și amenințarea lor cu publicarea documentelor pe Internet, dacă recompensa nu este plătită. Problema e că deși victimele vor putea să recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate și de către alții, cauzând importante prejudicii de imagine.

Circa 38% dintre IMM-uri plătesc recompensa, având o valoare în medie de 2.000 de euro, dar majoritatea nu recuperează informațiile confiscate.

Firmele mici și mijlocii lucrează cu informații de business sensibile  (despre clienți, financiare sau despre produse, etc.) și sunt date pe care hackerii le prețuiesc cel mai mult. Studiul Bitdefender arată că doar 45% dintre IMM-urile care au plătit atacatorilor au reusit să recupereze datele sechestrate. Dintre cei infectați, cei mai multi au reusit sa recupereze datele pentru ca aveau o copie a acestora (65%) sau prin diverse practici legate de securitate (52%). Totuși, un sfert dintre ei nu au putut găsi vreo solutie și au pierdut definitiv datele.

În 77% din cazurile care au suferit o breșă de securitate în ultimele 12 luni, e-mailul a fost vectorul de atac principal. Mai exact, utilizatorii au fost păcăliți să descarce un fișier infectat în calculator, să acceseze un link infectat sau folosind alte tehnici de manipulare și înșelăciune (social engineering).

Banca nu îți cere niciodată date confidențiale pe mail! Cu atât mai puțin codul PIN.

E important să reții că în general, mesajele trimise de bancă sunt personalizate cu numele și prenumele tău și nu îți cer informații confidențiale.

Citește cu atenție e-mailurile pe care le primești pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor. Cea mai întâlnită capcană este mesajul prin care te anunță că banca ți-a blocat brusc accesul la conturile tale. Se folosește pretextul unei pretinse datorii sau a unei nevoi de actualizare a datelor, însă în acest caz, e bine să știi că banca trebuie să te anunțe și telefonic.

Acordă atenție felului în care e scris email-ul, mai ales pentru că acest tip de mesaje, trimise în numele băncii, conțin frecvent greșelui gramaticale și de ortografie. 

Fă diferența între codul PIN cu cel CVV (Card Verification Value). Cel din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.

Dacă le confunzi și PIN-ul tău ajunge pe mâinile nepotrivite, ești mai expus riscului ca cineva să se atingă conturile tale. De asta, e mai bine să îl ții pentru tine și așa vei asigura siguranța banilor tăi!

Specialiștii în securitate cibernetică îți recomandă să folosești o soluție de securitate performantă și actualizată la zi pentru a naviga pe internet în siguranță.

Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare?

 • NU divulga informații confidențiale precum numărul de cont sau card, codul PIN sau CVV, codul utilizatorului de servicii de e-banking sau parola personală deoarece ar putea permite altora să-ți acceseze contul,
 • Folosește o soluție de securitate care te va ajuta să faci diferența între accesarea unor site-uri periculoase care colectează parole sau date de pe card și navigarea în siguranță.

Fă o scanare completă pentru a te asigura că sistemul e 100% curat

În general, virușii bancari care se instalează pe computerul sau pe telefonul tău devin activi doar când văd că vrei să faci o plată online.

Atunci când plătești un produs sau pur și simplu faci o tranzacție online către un comerciant, de cele mai multe ori ești nevoit să introduci datele de logare în pagina de autentificare a platformei respective. Problema este că tot în acel moment, datele contului tău sunt în pericol și poți deveni victima unui virus.

 Acest tip de atac este cunoscut sub numele de “man-in-the-browser”. Hackerii pot injecta un cod periculos și apoi să-l controleze de la distanță. Drept urmare, ei ajung în rețeua de internet și pot să-ți fure datele de autentificare sau să chiar să efectueze operațiuni neautorizate în cont.

Înainte si după efectuarea unei plăți verifică soldul contului tău bancar pentru a a te asigura că totul este în regulă!

Când dai click pe un link periculos sau descarci fișiere atașate infectate ești expus unor riscuri. O soluție de securitate instalată pe sistemul tău reduce riscul infectării, iar tu poți să-ți vezi liniștit de shopping și să știi că doar tu poți avea acces la banii din contul tău.

Specialiștii în securitate cibernetică îți recomandă să folosești o soluție de securitate performantă și actualizată la zi pentru a naviga pe internet în siguranță.

Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare?

 • Verifică întotdeauna legitimitatea unui magazin online printr-o simplă investigare în motoarele de căutare.
 • Evită să cumperi produse promovate prin e-mail-uri de la expeditori necunoscuți.
 • Folosește o soluție de securitate care te va ajuta să faci diferența între accesarea unor site-uri periculoase care colectează parole sau date de pe card și navigarea în siguranță.

Protejează-ți datele sensibile de noile versiuni de ransomware

Amenințările de tip ransomware sunt din ce în ce mai agresive: infractorii nu mai urmăresc doar datele bancare, ci și cele personale pentru a te santaja cu ele.

Infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activități de criminalitate cibernetică. Randamentele investițiilor pentru aceste infracțiuni ajung undeva la 1.500%, Și e mai bine să te asiguri de siguranța ta și să nu alimentezi asemenea afaceri din banii tăi.

Păstrează banii pentru tine, nu-i da răufăcătorilor!

Mulți utilizatori, deși pun mare preț pe datele personale și pe informațiile stocate în diverse terminale, nu își fac back-up și nu actualizează constant soluțiile de securitate cibernetică. Acest lucru este de mare ajutor pentru hackerii care vor să pună mâna pe date sensibile.

E bine de știut că jumătate dintre românii care au fost țintele unor asemenea înșelătorii au plătit în jur de 550 de lei pentru a-și recupera datele personale.

Specialiștii în  securitate cibernetică anticipează că noile versiuni ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fișierelor tale și la solicitarea de recompensă, ci vor trece la șantaj și amenințări cu publicarea fotografiilor sau documentelor pe Internet.

Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare și a celor personale?

 • Fă o copie a datelor sensibile, astfel, nu riști să pierzi pozele din vacanță sau documentele la care ai lucrat zile întregi.
 • Verifică dacă link-ul paginii pe care o accesezi începe cu https:// înaintea adresei și dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde apare link-ul, ceea ce indică accesul securizat.
 • Folosește o soluție de securitate care te va ajuta să faci diferența între accesarea unor site-uri periculoase care colectează parole sau date de pe card și navigarea în siguranță.

 

Fii precaut când descarci fișiere pe dispozitivele tale

Dacă ești imprudent cu download-urile, te poți molipsi cu un software rău intenționat, cunoscut și sub numele de „ransomware”.

Ransomware este cea mai prolifică amenenințare cibernetică a momentului și nu trebuie ignorată, mai ales pentru că se răspândește prin accesarea unor link-uri sau e-mail-uri cu origine incertă.

Sistemele de securitate ale băncilor nu pot supraveghea inbox-ul tău, așa că e indicat să fii cu ochii în patru pentru a evita neplăcerile. Ferește-te să dai click pe linkuri provenite din e-mailuri de la expeditori de care nu ai auzit. Mai mult, dacă au fișiere atașate, nu le descărca deoarece pot fi infectate și vei fi expus unor riscuri.

Nu dezvălui informații cu caracter confidențial, precum datele bancare de autentificare, către persoane necunoscute!

Aplicații piratate pot prelua și folosi contactele, localizarea, fotografiile și alte funcționalități sau date sensibile.

Așadar, dacă vrei să descarci aplicații pe telefon sau tabletă, asigură-te- că le instalezi din surse de încredere, precum magazinele oficiale AppStore sau Google Play.

Specialiștii in securitate cibernetică îți recomandă să folosești o soluție de securitate performantă și actualizată la zi pentru a naviga pe internet în siguranță.

Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare?

 • Evită să descarci fișiere din surse care îți trezesc suspiciuni.
 • Verifică dacă link-ul paginii pe care o accesezi începe cu https:// înaintea adresei și dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde apare link-ul, ceea ce indică accesul securizat.
 • Folosește o soluție de securitate care te va ajuta să faci diferența între accesarea unor site-uri periculoase care colectează parole sau date de pe card și navigarea în siguranță.

Evită să cumperi produse de care afli prin mail-uri nesolicitate

Printre modalitățile de fraudă cel mai des întâlnite se numără și phishing-ul, mai exact e-mailurile care promit chilipiruri pentru a afla informații de la potențiali clienți naivi.

Phishing-ul este încercarea de a obține informații sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole și detalii ale cărților de credit (și, indirect, bani) folosind comunicarea electronică, motivele rău intenționate fiind deghizate prin prezentarea unor oferte atrăgătoare.

Dacă prețul produsului e prea bun ca să fie adevărat, e foarte posibil să nu fie!

Răufăcătorii operează tentative de fraude pe tot timpul anului, în special în perioada reducerilor sau la diverse evenimente comerciale.

Mesajele par legitime, iar reducerile substanțiale te pot determina să încerci să le cumperi, ignorând aspecte precum reputația comerciantului sau siguranța tranzacției.  Învață din experiența altora și tratează cu scepticism ofertele ce promit un preț ireal de mic! Astfel, nu vei avea suprize neplăcute.

Specialiștii în securitate cibernetică te sfătuiesc să folosești mereu măsuri de securitate pentru a naviga pe internet în siguranță.

Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare?

 • Verifică întotdeauna legitimitatea unui magazin online printr-o simplă investigare în motoarele de căutare: ex:Google, Bing
 • Folosește o soluție de securitate care te va ajuta să faci diferența între accesarea unor site-uri periculoase care colectează parole sau date de pe card și navigarea în siguranță.

Utilizează doar conexiuni WI-FI de încredere

Datele tale bancare sunt expuse riscului de a fi atacate atunci când ești conectat la o rețea wireless publică sau fără parolă.

Aceste rețele sunt vulnerabile pentru că nu sunt securizate corespunzător și pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere, iar tu poți deveni victima unei înșelăciuni.

Dacă totuşi ești nevoit să te conectezi la o astfel de reţea, ferește-te să introduci parole de acces sau să folosești servicii financiare online.

Folosește conexiunea de date mobile a telefonului sau tabletei pentru cumpărături online!

Mare atenție pe durata concediilor în străinătate deoarece infractorii sunt conștienți că turiștii preferă frecvent internet gratuit în locul datelor mobile. Mai mult, locurile care oferă servicii wireless gratuite sunt cadrul ideal pentru distribuirea de viruși, dat fiind că oricine le poate accesa.

Pentru ei e ușor să intercepteze traficul de pe dispozitivul folosit de tine și pot colecta informațiile personale, precum conturile și parolele folosite la plăți online. Însă pentru tine e greu dacă rămâi fără bani, mai ales în concediu. 

Specialiștii în securitate cibernetică te avertizează asupra riscului de a face plăți online când ești conectat la o rețea Wi-Fi.

Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare?

 • Evită să faci plăți online când ești conectat la o rețea publică de wireless, mai ales dacă nu e protejată de o parolă.
 • Când ai neaparat nevoie să transferi bani prin Wi-Fi, alege o variantă sigură, cum este Bitdefender Safepay care protejează rețeaua de accesul neautorizat și se asigură că datele ajung în deplină siguranță la destinația dorită.
 • Este recomandat să oprești setările precum Bluetooth sau conexiunea Wi-Fi atunci când nu le folosești.