Înapoi la Informații utile

Sfaturi pentru prevenirea fraudelor de spălare a banilor

Nu fi un Cărăuș de Bani!

 

Ce este un „Cărăuș de bani” sau Money Mule?

O persoană care primește și ulterior transferă, în numele și pentru alte persoane, bani dobândiți în mod ilegal, cu scopul de a ascunde beneficiarul real al respectivelor sume de bani, în schimbul unui comision. Banii sunt obținuți de cele mai multe ori din fraude on-line: phising, malware sau licitații/vânzări de bunuri fictive pe site-uri de specialitate. 

Cum poți să devii, fără intenție, un „Cărăuș de Bani”?

Victimele sunt adesea recrutate prin anunțuri on-line și e-mail-uri spam despre locuri de muncă sau diverse colaborări. Anunțurile sunt întotdeauna cu titluri atractive de genul: “Vrei să faci bani ușor?”, „Vrei să faci bani de acasă?”, etc. De asemenea, recrutările sunt făcute și prin intermediul rețelelor de socializare sau escrocheriilor cu loterii false.

Ce puteti face ca să preveniți?

  • Evitați contactul cu persoanele necunoscute care vă transmit bani sau vă roagă să faceți tranzacții în numele lor, evitați astfel să faceți transferuri de bani obținuți în mod ilegal.
  • Nu încasați bani în numele unei persoane care pretinde că nu își poate deschide cont sau nu deschideți cont în numele dumneavoastră pentru altcineva necunoscut.

Ce trebuie să țineți minte?

  • Voluntar sau nu, transferul sumelor de bani reprezintă infracțiunea de spălare de bani, care este pedepsită prin Legea nr. 656/2002.
  • Poliția Română, DIICOT și Europol sprijină proiectul de informare a persoanelor cu privire la aceste riscuri în vederea descurajării fenomenului “Money mule”.

Orice suspiciune și tentativă de fraudă semnalați-o pe adresa de e-mail contact.center@bcr.ro.

 

BCR se alătură proiectului de combatere a spălării banilor, proiect derulat la nivelul Asociației Române a Băncilor împreună cu EUROPOL, DIICOT și DCCO printr-o campanie de educare a populației cu privire la Money Mule inițiată de DCCO cu sprijinul EUROPOL. 

https://politiaromana.ro/ro/stiri/actiune-europeana-pentru-combaterea-activitatilor-de-spalare-de-bani-prin-persoane-interpuse


http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/1696-comunicat-de-presa-01-03-2016

 

https://www.europol.europa.eu/content/europe-wide-action-targets-money-mule-schemes


https://www.europol.europa.eu/content/money-muling