Pensia administrată privat Pilon II

Sau cum poți avea un venit în plus la pensionare economisind lunar fără efort!

  • Tu ești proprietarul sumelor strânse în cont
  • Știi în orice moment situația sumelor din cont cu 24 Pensie
  • Asiguri liniștea familiei tale și te bucuri de lucrurile care contează cu adevărat

Pensia administrată privat Pilon II

Sau cum poți avea un venit în plus la pensionare economisind lunar fără efort!

Ce primesc?

PROTECȚIE FINANCIARĂ
pentru viitorul tău, sumele acumulate fiind proprietatea ta

GRIJĂ PENTRU CEI DRAGI
În cazul unui eveniment nefericit, cei dragi ție primesc sumele acumulate în cont, în condițiile legii

INFORMAȚII COMPLETE ONLINE
Prin contul online 24 Pensie știi în orice moment istoricul contribuțiilor tale și sumele acumulate în cont

Vreau să știu mai mult

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (Pilon II) îți aduce liniștea pe care o dorești la pensie, deoarece îți poate asigura un venit suplimentar.

Contribuția este stabilită prin lege și este virată lunar în contul tău individual, tu fiind unicul proprietar a sumei acumulate. Mai mult, aceasta se calculează ca procent din salariul brut și reprezintă o parte din contribuția individuală de asigurări sociale (în prezent 3,75%).

Iată ce este bine să știi despre pensia administrată privat:

  • Este obligatorie pentru orice persoană cu vârsta de până la 35 de ani care este angajată și/sau virează CAS-ul (contribuția de asigurări sociale) către stat și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani. Excepție fac persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct.5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care sunt scutiți de la plata contribuțiilor (conform OUG 114/2018) în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.
  • Dacă nu îți alegi singur Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vei fi repartizat în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente in piață. Ar fi păcat să nu decizi tu asupra banilor tăi, pentru că și banii pentru pensia Pilon 2 tot banii tăi sunt!
  • Nu poți participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.
  • Poți alege oricând să te transferi de la un fond de pensii administrat privat la altul, în funcție de preferințele tale personale și de încrederea pe care ți-o inspiră respectivul fond.
  • Ai garanția contribuțiilor nete (nete (suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor plătite, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale).

Ca participant, poți fi întotdeauna la curent cu situația contului tău individual de pensie privată prin contul online 24 Pensie și prin scrisoarea de informare anuală pe care o primești prin poștă (de aceea este bine să-ti actualizezi mereu datele de contact).

Tu nu vei plăti nimic suplimentar. Angajatorul tău virează contribuția individuală de asigurări sociale (CAS) de 25% din salariul tău brut către stat, iar instituția de evidență (CNPP, Casele de Pensii Sectoriale) transferă o parte din aceasta (în prezent de 3,75%) în contul tău individual de pensie privată.

E bine să ştii că pensia ta administrată privat este protejată.

Contul tău individual nu poate face obiectul unei executări silite, nu poate fi cesionat, gajat sau folosit în alte scopuri.

Atunci când vei ajunge la împlinirea vârstei de pensionare sau în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității, poți solicita deschiderea dreptului la pensia privată. Dacă activul net personal acumulat nu va fi suficient pentru obținerea unei pensii private, vei primi suma cuvenită ca o plata unică sau eșalonat, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani, conform legii. Totodată, în cazul unui eveniment nefericit, banii acumulați în contul tău de pensie nu se pierd, ci se duc către moștenitorii tăi, conform legislației în vigoare.

Opțiunea de a încasa banii cuveniți în plată unică sau eșalonată, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani aparține participantului respectiv beneficiarului participantului decedat.

Cât plătesc?

0,5%
din valoarea contribuțiilor, perceput înainte de convertirea acestora în unităţi de fond.

0,07% /lună*
din activul net total al Fondului rezultat după investire, calculat în funcție de rata de rentabilitate a fondului și de rata inflației

5%
din valoarea activului personal penalitate de ransfer în cazul în care vei dori să te transferi la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fond

* Comisionul va fi 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;  0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

Cum devin participant?

1

Vii cu actul de identitate în orice unitate BCR

2

Completezi și semnezi actul de aderare

3

Îți activezi gratuit contul 24Pensie și vezi la orice oră sumele acumulate în cont și evoluția pensiei tale private.