Pensia obligatorie pentru angajat

Nu îți lăsa viitorul în voia sorții – Investește încă de pe acum pentru o pensie fără griji

  • Știi în orice moment situația contribuțiilor tale
  • Investești pentru un viitor mai bun
  • Asiguri liniștea familiei tale

Ce primesc?

PROTECȚIE
pentru viitorul tău

GRIJĂ PENTRU CEI DRAGI
În cazul unui eveniment nefericit, cei dragi ție primesc sumele acumulate în cont

INFORMAȚII COMPLETE
Prin intermediul serviciului 24 Pensie știi în orice moment situația contribuțiilor tale

Vreau să știu mai mult

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR îți aduce liniștea pe care o dorești la pensie, deoarece îți aduce un venit suplimentar.

Contribuția este stabilită prin lege și este virată lunar în contul tău individual, tu fiind unicul proprietar a sumei acumulate. Mai mult, aceasta se calculează ca procent din salariul brut și reprezintă o parte din contribuția individuală de asigurări sociale.

Iată ce trebuie să știi despre pensia administrată privat:

  • Este obligatorie pentru orice persoană cu vârsta de până la 35 de ani care este angajată și/sau virează CAS-ul (contribuția de asigurări sociale) către stat și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani.
  • Dacă nu îți alegi singur Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vei fi repartizat în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente in piață. Ar fi păcat să nu decizi tu asupra banilor tăi, pentru că și banii pentru pensia Pilon 2 tot banii tăi sunt!
  • Nu poți participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.
  • Poți alege oricând să te transferi de la un fond de pensii administrat privat la altul, în funcție de preferințele tale personale și de încrederea pe care ți-o inspiră respectivul fond.

La plata pensiei beneficiezi de garanția contribuțiilor nete (aceasta reprezintă suma contribuțiilor brute la fondul de pensii administrat privat minus comisioanele legale și, eventual, penalitățile de transfer).

Ca participant, poți fi întotdeauna la curent cu situația contului tău individual, pe website-ul oficial www.pensiibcr.ro și primești anual informații despre activul personal, numărul de unități de fond sau valoarea unității de fond, prin scrisoarea de informare anuală.

Tu nu vei plăti nimic suplimentar. Angajatorul tău virează contribuția individuală de asigurări sociate (CAS) de 25% din salariul brut către stat, iar instituția de evidență (CNPP, Casele de Pensii Sectoriale) transferă o parte din aceasta (în 2018 de 3,75%) în contul tău individual.

E bine să ştii că pensia ta administrată privat este protejată.

Contul tău individual nu poate face obiectul unei executări silite, nu poate fi cesionat, gajat sau folosit în alte scopuri.

Atunci când vei ajunge la împlinirea vârstei de pensionare sau în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității, poți solicita deschiderea dreptului la pensia privată. Dacă activul net personal acumulat nu va fi suficient pentru obținerea unei pensii private, vei primi suma cuvenită ca o plata unică sau eșalonat, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani ,conform legislației în vigoare. Totodată, în cazul decesului participantului, moștenitorii acestuia vor primi sumele acumulate în contul participantului, conform legislației în vigoare.

Opțiunea de a încasa banii cuveniți în plată unică sau eșalonată, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani aparține participantului/beneficiarului.

Cât plătesc?

2,5%
din contribuțiile brute plătite lunar 

0,05% /lună
din activul net total al Fondului rezultat dupa investire, reprezentând comisionul de administrare

5%
din valoarea activului personal penalitate de ransfer în cazul în care vei dori să te transferi la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fond

Cum devin participant?

1

Vii cu actul de identitate în orice unitate BCR

2

Completezi și semnezi actul de aderare

3

Îți activezi contul 24Pensie pentru care nu ai costuri suplimentare și urmărești în timp real evoluția pensiei tale

×
George
Primul banking inteligent
Descarcă