Întrebări şi răspunsuri frecvente
Investitorii IMM-uri care doresc să solicite finanţare europeană nerambursabilă pentru dezvoltarea de proiecte pot aplica în cadrul programelor operaţionale, în principiu pentru producţie şi servicii. Astfel, cei care urmăresc extinderea capacităţii de producţie sau modernizarea întreprinderii, dacă sunt din mediul urban pot depune proiecte în cadrul Programului Operaţional (PO) Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, iar dacă sunt din mediul rural pot depune proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Cei care doresc instruirea personalului propriu utilizând cele mai noi tehnici în domeniu pot apela la măsurile cuprinse în cadrul POS Dezvoltarea Resurselor Umane, iar cei interesaţi să investească în turism pot aplica pe măsurile specifice cuprinse în cadrul Programului Operaţional Regional.
Pentru a putea depune şi implementa un proiect finanţat din fonduri europene, solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, precum:
- să desfăşoare activităţi economice incluse în clasificarea indicată de Ghidul Solicitantului,
- să nu aibă obligaţii neonorate conform legislaţiei naţionale (contracte de muncă şi asigurări sociale, taxe naţionale şi locale, siguranţa la locul de muncă, reguli privind protecţia mediului),
- să nu fie în situaţie de faliment sau lichidare.
- În plus, solicitantul trebuie să nu aibă datorii publice restante (mai mult de 60 zile) şi să fii înregistrat minimum 1 sau 2 ani de activitate economică şi profit operaţional în ultimii 1 sau 2 ani financiari.
Pentru a identifica dacă un proiect este eligibil sau nu pentru finanţare din fonduri de la Uniunea Europeana, este necesarsă se consulte ghidul solicitantului aferent fiecărei măsuri din programele operaţionale, unde sunt prevazute activităţile ce pot beneficia de finanţare. Astfel, cu titlu de exemplu, în cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurală pot fi iniţiate proiecte ce au ca obiectiv dezvoltarea exploataţiilor agricole sau creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere prin achiziţionarea de maşini agricole şi echipamente pentru agricultură primară, industrie alimentară şi silvicultură. În cadrul POS CCE pot fi implementate proiecte ce urmăresc extinderea şi/sau diversificarea capacităţii de producţie, modernizarea întreprinderii, în timp ce în cadrul Programului Operaţional Regional se pot construi terenuri de sport, ştranduri sau bazine de kinetoterapie.
EU Office BCR recomandă tuturor clienţilor interesaţi în proiecte cu finanţare europeană să parcurgă următorii paşi:
- stabilirea unei idei de proiect pe baza identificării corecte a necesităţilor de dezvoltare a companiei
- încadrarea corectă a proiectului pe un program operaţional şi analizarea eligibilităţilor firmei şi proiectului(studierea cu atenţie a Ghidului Aplicantului corespunzător)
- alegerea unui consultant cu experienţă în vederea întocmirii documentaţiei de finanţare. Din experienţa acumulată până în prezent recomandăm ca şi în acesta fază clientul să colaboreze şi cu banca pentru a stabili structura optimă de finanţare a proiectului
- transmiterea cererii de finanţare şi a documentaţiei aferente către Organismul Intermediar/ Autoritatea de Management şi analizarea acesteia din punct de vedere al: conformităţii administrative, eligibilităţii proiectului, evaluării tehnice şi financiare
- aprobarea proiectului şi semnarea contractului de finanţare nerambursabilă cu Organismul Intermediar
- încheierea contractului de credit cu banca
- implementarea proiectului şi monitorizarea acestuia
- întocmirea şi prezentarea cererii de plată a finanţării nerambursabile, analizarea ei de către Organismul Intermediar şi efectuarea plăţii de către Unitatea de Plată din cadrul Autorităţii de Management
- rambursarea creditelor obţinute de la bancă
Beneficiarul de finanţare europeană, care solicită un credit BCR trebuie să prezinte urmatoarele documente:
- cererea de credit
- contractul de finanţare nerambursabila semnat cu Autoritatea de Management/Organismul Intermediar împreună cu anexele acestuia şi cu eventualele modificări (acte adiţionale)
- alte documente ce pot fi solicitate de bancă în funcţie de tipul de beneficiar şi de tipul de proiect
Pentru a putea fi finanţat de bancă, aplicantul trebuie să îndeplinească condiţiile de eligibilitate ale băncii stabilite prin normele de creditare specifice iar proiectul trebuie să poată fi implementat şi să fie sustenabil pe întreaga perioadă (obligatorie) de menţinere în funcţiune a investiţiei respective. Banca abordează diferit proiectele majore, care presupun realizarea de studii de fezabilitate, analize cost-beneficiu, proiecte pentru care a fost realizată o analiză complexă de către autorităţile de resort, faţă de proiectele de dimensiuni mici, unde grila de evaluare nu acoperă toate aspectele avute în vedere la analiza economico-financiară realizată de catre bancă.
Pe lângă criteriile din grila de evaluare tehnico-financiară a proiectului, banca trebuie sa aibă în vedere si aspecte referitoare la solicitant, la istoricul în relaţia cu banca, la capacitatea sa de rambursare a creditului, la posibilităţile de garantare (ţinând cont ca pentru proiectele cu finanţare în cadrul instrumentelor de tip structural, cu excepţia PNDR, bunurile achizitionate prin proiect nu pot fi aduse în garanţie la credit), aceasta cu atât mai mult cu cât, din experienâă, au existant numeroase cereri de credite pentru co-finanţarea proiectelor aprobate de către Autoritatea de Management, pentru care solicitantul nu avea surse proprii.
În plus, proiectele trebuie urmărite pe întreaga perioadă de implementare pentru a nu exista situaţii de blocaje sau întarzieri în executarea contractelor, putând periclita, astfel, întregul proiect.
EU Office BCR este la dispoziţia clienţilor prin intermediul echipelor dedicate, cu reprezentare atât la nivelul centralei băncii, cât şi la nivel teritorial, respectiv căte 2 manageri EU Office în fiecare din cele opt zone de dezvoltare economico-socială ale Romaniei. Astfel echipa EU Office are reprezentanţi în: Maramureş, Cluj, Timisoara, Arad, Dâmboviţa, Dolj, Prahova, Constanţa, Brăila, Neamţ, Suceava, Braşov, Covasna şi Bucureşti. O listă completă a managerilor EU Office împreună cu datele lor de contact poate fi gasită în secţiunea “Contact” de pe website.
Proiectele cu componenţă nerambursabilă de la UE ocupă un loc prioritar în strategia de creditare a BCR, banca implicându-se activ în susţinerea financiară a proiectelor dezvoltate cu fonduri europene. Până în prezent, în concordanţă cu numarul mare de proiecte aprobate în cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală, principalele credite de cofinanţare au fost acordate cu preponderenţă producătorilor agricoli, dar au fost acordate co-finanţări şi proiectelor din cadrul Programului Operaţional Regional, respectiv Programului Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice.
Proiectele cu finanţări europene, pentru care banca noastra a acordat co-finanţări au fost în principal în domeniile: dezvoltarea fermelor de animale/cereale/vegetale, turism, procesare produse alimentare, investiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor productive, dezvoltarea micro-întreprinderilor etc.
Pentru a putea fi finanţat de bancă, aplicantul trebuie să îndeplinească condiţiile de eligibilitate ale băncii stabilite prin normele de creditare specifice iar proiectul trebuie să poată fi implementat şi să fie sustenabil pe întreaga perioadă (obligatorie) de menţinere în funcţiune a investiţiei respective. Banca abordează diferit proiectele majore, care presupun realizarea de studii de fezabilitate, analize cost-beneficiu, proiecte pentru care a fost realizată o analiză complexă de către autorităţile de resort, faţă de proiectele de dimensiuni mici, unde grila de evaluare nu acoperă toate aspectele avute în vedere la analiza economico-financiară realizată de către bancă. Pe lânga criteriile din grilă de evaluare tehnico-financiară a proiectului, banca trebuie să aibă în vedere şi aspecte referitoare la solicitant, la istoricul în relaţia cu banca, la capacitatea sa de rambursare a creditului, la posibilităţile de garantare (ţinând cont că pentru proiectele cu finanţare în cadrul instrumentelor de tip structural, cu excepţia PNDR, bunurile achiziţionate prin proiect nu pot fi aduse în garanţie la credit), aceasta cu atât mai mult cu cât, din experienţa, au existat numeroase cereri de credite pentru co-finanţarea proiectelor aprobate de către Autoritatea de Management, pentru care solicitantul nu avea surse proprii.
În plus, proiectele trebuie urmărite pe întreaga perioadă de implementare pentru a nu exista situaţii de blocaje sau întarzieri în executarea contractelor, putând periclita, astfel, întregul proiect.
BCR vine în întâmpinarea clienţilor prin punerea la dispoziţie a unei oferte complete de produse şi servicii pentru fiecare tip de investiţie. Astfel, cei care urmăresc dezvoltarea unui proiect cu componenţă nerambursabilă au la dispoziţieurmătoarele pachete diferenţiate pe domenii de activitate: Pachetul EU Agri BCR, Pachetul EU Competitiv BCR, Pachetul EU Turism BCR, Pachetul EU Pescuit BCR, respectiv Pachetul EU Infrastructură BCR.
Pachetele menţionate cuprind: credit de cofinanţare, ce asigură atât prefinanţarea grantului, cât şi finanţarea costurilor eligibile/neeligibile ale proiectului din surse proprii BCR sau din surse atrase de la alte instituţii financiare (ex. BEI etc.), garanţii bancare (pentru restituirea avansului), precum şi asistenţă în ceea ce priveşte implementarea proiectului, cunoaşterea regulilor de implementare, respectiv verificarea documentaţiilor înainte de efectuarea plăţilor, verificarea rapoartelor de progres şi a documentaţiei necesare pentru solicitarea grantului la AM/OI, facilitate de TVA (dacă este cazul).
Proiectele de investiţii pot fi finanţate nu numai din surse BCR, ci şi în cadrul programelor de finanţare din fonduri obţinute de la instituţii financiare internaţionale sau bugetul de stat, implementate prin BCR. Din cadrul acestora, se diferentiază programe ce pot fi utilizate ca surse de cofinanţare pentru proiectele finanţate din fonduri europene, precum Împrumutul global BEI, Proiectul de dezvoltare rurală a Munţilor Apuseni finanţat din Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă.
De asemenea, pot fi utilizate surse alternative de finanţare, respectiv Creditul de investiţii pentru susţinerea competitivităţii IMM-urilor din surse BERD, Creditul de investiţii pentru proiecte de eficienţă energetică din surse BERD, cu sprijinul Uniunii Europene, Programul PHARE 2000 - Coeziune economică şi socială - Linie de credit pentru IMM-uri, precum şi Programul PHARE Schema de creditare a IMM-urilor- Fondul MARR, programe în cadrul cărora clienţii pot beneficia şi de o componenţă de finanţare nerambursabilă.
Atât comisioanele cât şi dobânda practicate pentru creditele de co-finanţare oferite de catre BCR în cadrul proiectelor finantate din fonduri europene sunt diferite pentru fiecare proiect în parte depinzând de tarifele standard în vigoare în BCR coroborate cu structura proiectului, valoarea proiectului, perioada de creditare socilitată, analiza dosarului de creditare, sursa de finanţare din care se acordă creditul.
Companiile interesate în implementarea de proiecte cu finanţări europene se confruntă înca cu serie de probleme legate de mecanismele de funcţionare ale fondurilor europene, coroborate cu efectele datorate crizei economice actuale cum ar fi:
- volumul mare de informaţii pe care le implică finanţările din fonduri nerambursabile şi de aici necesitatea de a contacta specialişti (ca de exemplu managerii EU Office BCR) care să îi sprijine în analiza eligibilităţii unui proiect şi încadrarea corectă a proiectului în programul operaţional potrivit
- dificultatea de a găsi consultanţi cu experienţă şi bine pregătiţi în pregătirea documentaţiilor de finanţare. În acest sens BCR a selecţionat o serie de firme de consultanţă, dintre cele cu experienţă în finanţări europene pre-aderare şi post-aderare, care au semnat acorduri de colaborare cu banca noastră
- perioada lungă de evaluare a documentaţiilor de finanţare la Autorităţile de Management
- Lipsa de garanţii necesare pentru acordarea creditelor
- Lipsa contribuţiei proprii necesare începerii implementării proiectului