O dată la două săptămăni vă propunem noi resurse de învățare cu ajutorul cărora rămânem în legătură cu voi. Sperăm să parcurgeți cu plăcere acest newsletter, cu idei incitante, sfaturi utile, articole și video-uri inspiraționale, despre cum să menținem o atitudine optimistă în vremuri provocatoare.

Academia de Learning: Fiți un ascultător mai bun 

Curs recomandat de Gabriel Năstase

Aproape că nu există discuție despre comunicare fără a aduce în prim plan ascultarea, ca ingredient principal. Pare că a devenit un ritual ca oamenii să menționeze cât de importantă este această abilitate, dar oare, noi chiar ascultăm așa cum trebuie? Se spune că ne-a daruit Creatorul două urechi și o singură gură, tocmai ca să putem colecta cât mai bine sunetele, în detrimentul emiterii acestora cu prioritate, dar este această capacitate folosită judicios?

Profit astăzi de subiectul generos despre sunete pentru a accentua nevoia de a dezvolta această abilitate și îți recomand cu încredere acest curs simplu și practic despre cum putem asculta mai bine, oferindu-ne câteva tehnici simple ce merită utilizate în toate interacțiunile noastre. Ascultarea, alături de vizual, non-verbal si paraverbal, întregesc capacitatea noastră de a dezvolta relații cât mai productive cu cei din jur.

Călătoria mea de învățare

Continuăm călătoria noastră de învățare cu un curs online special (Prejudecăți inconștiente) pe care îl veți regăsi în secțiunea E-learning din catalogul nostru de training din EMMA. Veți afla informații utile despre gândirea noastră conștientă și cea inconștientă, despre cum se nasc ideile preconcepute și stereotipurile în creierul nostru și cum putem deveni (mai) conștienți de ele.
Iar dacă doriți să vă exersați abilitățile de a oferi și primi feedback, de a comunica asertiv, de a gestiona conflicte și a colabora eficient, vă invităm să vă înscrieți la sesiunile virtuale găzduite de facilitatorii noștri interni – mai multe detalii regăsiți în articolul de mai jos.

Cuvântul Favorit:  Sunete

Autor: Monica Bărbulescu

„Sunetul este lumina sub o altă formă: amândouă constau în vibraţii care ajung la om şi pe care el le transformă în gânduri, prin centrii săi nervoşi.” Chiar dacă este o definiție literară, Balzac ne oferă o perspectivă demonstrată științific asupra sunetului: interpretarea personală. Astfel – un sunet agreabil pentru cineva poate deveni supărător pentru alte urechi. Vin cu un exemplu comun: puțini oameni ascultă cu plăcere heavy metal. J Întrucât și vocea umană este un aparat care produce sunete, este foarte important să conștientizăm nu numai cuvintele folosite, ci și momentul în care începem să emitem ... zgomote.

Conversaţii cu sens

Prezentator: Gabriel Năstase

Cum apreciezi că ar trebui să sune conversațiile noastre de zi cu zi? Ce sens ai da afirmației „suntem pe aceeași lungime de undă”? Acestea sunt câteva din întrebările pregătite la această rubrică, la care am invitat să ne răspundă pe doi dintre colegii noștri, Alexandra Stănică (Produse și Segmente Retail) și Marius Tănase (Soluții IT).

Learning through sounds

Sursa: news.stanford.edu

O colecție impresionantă de cercetări și realizări practice sub marca Stanford cu privire la importanța și utilitatea înțelegerii functionalității acestei componente vitale din viața noastră: sunetul. Deși, așa cum se menționează în acest material, cercetarea academică este de obicei un apanaj al vizualului, aproape că pare de necrezut cum sunetul influențeaza atât de multe planuri ale vieții noastre. Bogăția acestei colecții de materiale pleacă de la simpla vibrație a aripilor unui țânțar pe care îl auzim în preajma noastră, până la crearea unor metode, modele, dispozitive și instrumente menite să depisteze și să sprijine procese mentale și psihologice de anvergură în cotidianul uman.

What silence can teach you about sounds

Sursa: ted.com

Facilitator al unui podcast binecunoscut intitulat "Twenty Thousand Hertz", Dallas Taylor ne poartă într-un mod direct și atât de puternic într-o călătorie de explorare a sunetului prin ….tăcere și liniște. Un prilej exceptional în a cuprinde valoarea inestimabilă a ascultării, folosindu-ne judicios de calitatea sistemului nostru acustic auditiv, dar mai ales de valoarea, percepută uneori deficitar, a mediului nostru sonoric. În plus, el reușește să ne exemplifice această incursiune cu un sountrack cu un puternic impact iconic numit 4’33” al piesei lui John Cage, un celebru artist al anilor ’50.

5 Ways to Listen Better

Sursa: ted.com

Julien Treasure, unul dintre cei mai impunători experți în arta sunetelor, ne propune în acest scurt dar fascinant discurs de la TED, o suită de metode prin care putem să ne recalibrăm auzul, în așa fel încât să ne recucerim puterea și abilitatea de a asculta conștient și într-un mod ridicat calitativ pe interlocutorii noștri. Julien reușește prin acest material să ne redea plăcerea de a acorda atenția cuvenită oricărei interacțiuni umane, utilizând cât mai corect stimulii din jurul nostru.

How to speak so that people want to listen

Sursa: ted.com

Într-o conjuncție reușită cu descrierea abilității de a asculta, ca pas primordial în a beneficia de o conversație calitativă, Julien Treasure, același renumit expert în arta sunetelor, ne călăuzește pașii spre rigoarea unei abordări structurate pe tehnicalitate pentru a putea susține un discurs cu impact. De la exerciții vocale si testarea tonalităților, Julien prezintă modalități și sugestii practice care sprijină o conversație empatică, deschisă, iluminantă.

Scriem acest newsletter în vremurile stresante pe care le trăim, pentru că ne dorim să te păstrăm în contact cu modele mentale potrivite depășirii lor. Așadar, dacă îți face plăcere și găsești utilitate în demersul nostru, ne găsești aici și săptămâna viitoare.

Mai mult decât atât, te invităm să fii co-autor si să participi cu propuneri de lectură, articole proprii despre ce faci tu zilele acestea, sau opinii despre ce ai citit în acest material. Poți să ne scrii la learningexperience@bcr.ro și ne vom ocupa de integrarea propunerii tale în newsletter-ul săptămânal.

Sharing is caring! Îți mulțumim! 
Pe săptămâna viitoare!
Echipa Learning Experience