Momente din viața ta: Primul job

Felicitări, ai obținut primul tău job!
În curând vor veni primele salarii și treptat, drumul către independență financiară.

Momente din viața ta: Primul job

Felicitări, ai obținut primul tău job!
În curând vor veni primele salarii și treptat, drumul către independență financiară.

Primul job vine și cu responsabilități noi. De aceea, vrem să îți fim alături chiar din prima zi.

Ți-am pregătit sfaturi și aplicații interactive pentru ca tu să îți setezi prioritățile, să gestionezi bugetul și să te organizezi cât mai eficient pe latura financiară.

Ce e mai interesant de-abia acum începe!

Primul salariu

Dacă nu ai până acum un cont curent în bancă, odată ce te angajezi îți recomandăm să aplici pentru unul. Îți va fi mult mai ușor să încasezi salariul și să ai un control mai bun asupra cheltuielilor.

Informează-te ce beneficii ai la încasarea salariului la anumite bănci și alege cea mai potrivită variantă pentru tine.

La BCR poți aplica pentru un astfel de cont, chiar din confortul canapelei tale. Chiar dacă lucrezi de la birou sau de acasă, poți deschide un cont curent din câteva click-uri. Descoperă ofertele BCR pentru conturi curente.

Noi îți recomandăm contul George, iată de ce:

  • reduceri la comercianți prin Moneyback;
  • cont de economii gratuit;
  • comisioane zero.

Aplică aici pentru un cont George.

Planul de pensii private

Lucrezi mai liniștit când ai un plan de pensii deja pus la punct. Contribuția lunară la Pilonul II îți asigură un venit suplimentar și confort, la pensionare.

Ce merită reținut este că dacă ești angajat și ai până în 35 de ani, contribuția la un fond de pensii administrat privat este obligatorie.

Angajatorul tău virează contribuția individuală de asigurări sociale, iar CNPP și Casele de Pensii Sectoriale transferă o parte din aceasta în contul tău individual de pensie privată. Cu alte cuvinte, tu nu plătești nimic în plus.

De asemenea, ai posibilitatea să alegi fondul de pensii private la care să contribui, în termen de 4 luni de la prima angajare. Dacă nu optezi expres, vei fi repartizat aleatoriu către un fond existent. Află mai multe detalii despre pensiile administrate privat.

Bugetul lunar

Acum, că ai controlul tuturor veniturilor și cheltuielilor, alege un instrument eficient pentru gestionarea bugetului tău lunar. Începe prin a structura veniturile, după regula 50/30/20, și monitorizează sumele disponibile.

Poate vei fi tentat să îți achiziționezi lucruri de care nu ai nevoie, așa că îți recomandăm să alcătuiești o listă cu toate cheltuielile recurente și planurile pentru investiții:

  • Cheltuieli zilnice - locuință, transport, alimentație, utilități, alte abonamente necesare etc.
  • Obiective pe termen scurt - dorești o excursie în weekend în afara orașului. Sau ai nevoie de o ținută nouă?
  • Obiective pe termen lung - unii dintre noi visăm să călătorim în lumea întreagă, alții ne dorim să ne cumpărăm propria casă. Orice investiție necesită un plan structurat.

Jurnalul financiar de pe Școala de Bani este un instrument eficient pentru monitorizarea veniturilor și cheltuielilor. Mai mult, dacă îți setezi un obiectiv financiar, te poate îndruma cum să economisești pentru a atinge obiectivul.

Stabilirea priorităților

Știm că sună “mai serios”, dar e important să stabilești prioritățile când vine vorba de cheltuieli, mai ales la început de lună.
De aceea, vrem să îți venim în ajutor cu câteva recomandări:

Economisirea

Poți să pui bani deoparte încă de la primul salariu. În timp, economiile se adună și îți va fi mult mai ușor să te organizezi cu cheltuieli mai mari când ai deja o plasă de siguranță.

Uite câteva recomandări pentru economii inteligente:

  • Deschide un cont de economii - creează-ți propria “pușculiță” digitală, care se alimentează cu ușurință, iar tu vei fi mai puțin tentat să cheltuiești acei bani.
  • Transferă lunar o sumă modică într-un cont sau “portofel” digital separat. Nu vei simți lipsa acelor bani, dar la final de lună vei vedea rezultatele. Citește mai multe.
  • Planifică în avans cheltuieli mai importante pentru luna următoare, pentru a putea rămâne în intervalul dorit.

Profilul tău de cheltuitor

Fii sincer cu tine și analizează modul în care cheltuiești bani de obicei. Completează quiz-ul Ce fel de cheltuitor ești și află ce personalitate ești pe partea financiară. Vei vedea și cum îți este mai ușor să economisești sau să gestionezi bugetul.

Mai multe sfaturi despre cum să economisești

Te-am pus pe gânduri?

Vrei să te bucuri cât mai mult de finanțele proprii și să le gestionezi cât mai eficient, dar sunt prea multe opțiuni? Te invităm la cea mai apropiată sucursală, unde poți discuta direct cu un specialist BCR ce variante ți se potrivesc.