Cum te protejezi financiar în caz de divorț

Cum te protejezi financiar în caz de divorț

Când relația ta se destramă, lumea însăși pare că se prăbușește. Și totuși, aceasta este perioada în care trebuie să iei cele mai importante decizii, cu urmări pe termen lung. Iată câteva sugestii care te pot ajuta să te protejezi financiar în caz de divorț.

Protecție financiară la separare sau divorț | Sfaturi financiare | BCR

Apelează la un avocat

În România, 1 din 3 cupluri ajunge la divorț, iar datele Institutului Național de Statistică arată că rupturile în cuplu se produc cu precădere între 40-44 de ani.

Dincolo de date și statistici, acest lucru presupune că soții au de gestionat nu doar aspectele emoționale ale despărțirii lor, ci și pe cele administrative și financiare, fiind nevoiți să ia decizii privind bunurile comune și investițiile făcute în doi.

Tocmai de aceea, chiar și atunci când despărțirea este amiabilă, este înțelept să apelezi la un avocat. Acesta poate prevedea cu ușurință potențialele situații conflictuale și îți poate traduce pe înțelesul tău clauze contractuale sau prevederi care ție ți se par lipsite de importanță și care te pot sabota financiar pe termen lung.

Un avocat se asigură că bunurile maritale sunt corect împărțite și îi ferește pe foștii parteneri de decizii proaste, luate sub imperiul emoțiilor.

Inventariază-ți situația financiară

Pornind de la realitatea financiară a fostului cuplu, un consilier financiar te poate sfătui cum să procedezi în privința conturilor, cardurilor, creditelor sau investițiilor tale, astfel încât finanțele să îți fie protejate. Inventariază atât proprietățile și investițiile, cât și datoriile cuplului, și află care sunt implicațiile legale pentru fiecare în parte.

Dacă aveți conturi comune, de exemplu, poți închide acele conturi sau poți cere băncii să anuleze împuternicirea pe contul tău, acordată partenerului.

Fiecare bancă are propria politică, așa că trebuie să vezi care dintre opțiuni este cea avantajoasă pentru tine. Înghețarea unui cont comun, de exemplu, poate să nu fie cea mai bună variantă, în cazul în care aveți de plătit rate.

Gestionează bine creditele 

Ține cont de faptul că desfacerea căsătoriei și partajarea bunurilor comune sunt două chestiuni distincte. În cazul unui divorț amiabil, la notariat, foștii parteneri pot depune și actele necesare pentru partaj în același timp cu cele de divorț, iar împărțirea bunurilor se face conform înțelegerii soților.

Aceștia pot împărți prin contactul de partaj notarial inclusiv datoriile comune (creditele ipotecare, de exemplu), dar acest lucru se poate face doar cu acordul scris al băncii creditoare. În ciuda credinței populare, renunțarea din partea unuia dintre soți la pretenții asupra unui imobil dobândit prin credit ipotecar nu înseamnă automat și stingerea obligațiilor față de bancă.

Conform regulamentului BNR, creditul poate fi preluat de către unul dintre soți doar cu acordul băncii. În lipsa unui astfel de acord, ipoteca locuinței se păstrează până în momentul rambursării creditului, iar cei doi rămân împreună obligați față de bancă, chiar dacă între timp au divorțat legal.

Schimbă-ți asigurarea

Actualizează toate acele acte și polițe care îl au ca beneficiar pe fostul partener. Dacă ai o asigurare de viață, pe care ai încheiat-o pentru un credit, de exemplu, ține cont de faptul că persoana care preia proprietatea preia și obligația de asigurare.

Verifică, însă, cu societatea de asigurări cu care ai încheiat polița cum se schimbă efectiv clauzele și efectele poliței tale în noile circumstanțe.

Unele societăți permit separarea unei polițe comune de asigurare în două polițe individuale, în cazul unui divorț sau permit înnoirea poliței sub un singur nume cu condiția ca cererea să fie făcută în termen de 6 luni de la despărțire.

 

Actualizează cardurile bancare

Nu uita că deținătorul cardului este singurul responsabil pentru cheltuieli. Poți evita situația unor cheltuieli nedorite anulând cardurile suplimentare sau împuternicirea acordată partenerului/partenerei pe contul tău.

Anunță-i decizia ta: este posibil să se baze pe această opțiune financiară, iar o ambuscadă din partea ta nu va face decât să agraveze tensiunile și așa existente între voi.

Estimează corect costurile de întreținere

Înțelegerea în privința cheltuielilor de întreținere pentru un copil este esențială în cazul unui divorț. Iar una dintre greșelile financiare de evitat într-o astfel de situație este o estimare incorectă.

În mod obișnuit, foștii parteneri iau în calcul doar cheltuielile de zi cu zi pentru întreținerea copilului, fără să le anticipeze pe cele pe termen lung sau să prevadă costuri presupuse de situații de criză. Acest lucru poate duce atât la conflicte între foștii parteneri, cât și la împovărarea financiară excesivă a celui care se ocupă preponderent de creșterea și educarea copilului.

Asigură-te, deci, că iei în calcul și investițiile pe termen lung în educație (o viitoare plecare în străinătate, pentru continuarea studiilor) sau eventuale cheltuieli medicale și sume-rezervă pentru situații neprevăzute și consemnează în scris (legal) înțelegerea agreată.

Gândește pe termen lung, în caz de partaj

Dacă aveți case de vacanță în țară sau străinătate, gândește-te ce presupune întreținerea lor pe termen lung. Chiar dacă îți dorești să îți rămână ție sau ți se pare că ți se cuvin, este posibil ca pe termen lung o eventuală victorie să se transforme în eșec financiar, dacă nu îți permiți costurile de întreținere. Ia în calcul banii consumați pe transport, taxe sau cheltuielile generate de administrarea propriu-zisă a proprietății.

 

Ferește-te de cheltuieli nesăbuite

Ține cont de faptul că în fața furtunii emoționale pe care o stârnește o separare suntem cu toții vulnerabili. Putem lua decizii impulsive sau putem face cumpărături nesăbuite, cu serioase urmări financiare pe termen lung.

Pe școaladebani.ro găsești mai multe informații care să te ajute să te protejezi financiar în caz de divorț și să iei decizii înțelepte.

Planifică pentru un viitor financiar independent

La BCR, beneficiezi de un plan financiar personalizat și gratuit, indiferent de venitul sau de etapa vieții în care te afli.

Discută cu un specialist, setează-ți obiectivele financiare și află cum pui banii să lucreze pentru tine, fără obligația de a cumpăra vreun produs bancar și 100% gratuit.

 

Cum să faci alegeri financiare inteligente​?

Cum îți reduci stresul financiar

Te descurci financiar când locuiești singur