Pierderea locului de muncă este în topul celor mai stresante experiențe, astfel că e important să știi:
- este normal să simți îngrijorare și incertitudine;
- este important să înțelegi că o astfel de situație este parte firească în cariera multor oameni și nu trebuie să o privești ca pe un eșec fatal;
- este esențial să iei măsuri imediate pentru a face față situației.
Iată câteva sfaturi despre ce poți să faci:
Interesează-te despre salarii compensatorii și șomaj
Este important să fii informat și să îți cunoști drepturile și obligațiile, pentru a ști exact cum trebuie să procedezi de situațiile dificile.
În funcție de circumstanțele pierderii locului de muncă, cât și de mediul de stat sau privat, verifică dacă ai dreptul la salarii compensatorii sau dacă ai negociat cu angajatorul tău pentru includerea unor compensații în contractul de muncă.
De asemenea, te poți interesa dacă beneficiezi de indemnizația de șomaj și ce acte sunt necesare pentru a depune dosarul.
Solicită feedback
Dacă este posibil, cere un feedback clar despre motivele pierderii locului de muncă. Astfel poți realiza că nu a fost (doar) vina ta, să te liniștești sau să înțelegi că ai nevoie să-ți îmbunătățești competențele pe viitor.
Ia în considerare utilizarea timpului liber pentru a dezvolta noi abilități sau a obține certificări care te pot face un candidat mai competitiv.

Gestionează-ți bugetul
Creează o listă cu economiile și cheltuielile tale curente, iar apoi calculează cât timp îți vor ajunge banii pe care îi ai.
Nu uita de costurile pe care să știi că va trebui să le acoperi în viitorul apropiat, cum ar fi: asigurarea RCA, o vizită medicală ce nu suportă amânarea sau plata taxei pentru facultate.
Dacă bugetul nu este foarte mare, poate fi necesar să îl ajustezi și să elimini cheltuielile neesențiale pentru a putea gestiona banii în această perioadă de tranziție.
Rămâi calm și pozitiv
Deși este normal să simți o stare de tristețe și de anxietate, încearcă să rămâi calm, să menții o perspectivă pozitivă și să-ți accepți emoțiile.
Acordă-ți timp pentru a procesa momentul, pentru a te împăca cu situația, iar pentru o perioadă de timp antrenează-te în activități care îți aduc bucurie și relaxare (plimbări, citit, mers la teatru, vizitarea părinților, ieșiri cu prietenii etc.).
Pierderea locului de muncă este o provocare, dar păstrează încrederea în tine și în viitor.
Descoperă noi oportunități de angajare
Actualizează-ți CV-ul, profilul de LinkedIn și asigură-te că informațiile te reprezintă profesional.
Răsfoiește site-urile cu locuri de muncă, personaliza-ți materialele de aplicare pentru fiecare poziție și continuă cu un e-mail de mulțumire după fiecare interviu.
Nu uita de persoanele cu care ai creat legături de-a lungul carierei tale și care îți pot oferi idei sau informații despre posibile locuri de muncă. Fii pregătit să aplici pentru poziții noi și să te prezinți la interviuri.
Caută consiliere
A apela la serviciile unei bănci poate fi o soluție descurajatoare pentru multe persoane, dar dacă realizezi că nu vei putea face față cu bugetul pe care îl ai, există soluții care te pot susține să treci peste această situație temporară.
Cere sfaturi și informații, asigura-te că pui toate întrebările la care ai nedumeriri și cântărește avantajele și dezavantajele deciziei pe care o vei lua.
Important de reținut
Pierderea locului de muncă nu este o reflectare a valorii tale ca persoană și nu îți definește succesul viitor.
Privește problema ca pe o situație temporară care poate duce la noi oportunități și profită de această ocazie pentru a-ți reevalua obiectivele de carieră, concentrându-te pe creșterea personală și profesională.
Planifică pentru un viitor mai sigur, cu Venit Protect
Protejează-ți sursa de venit, în caz de șomaj, spitalizare sau orice alt eveniment neprevăzut, direct din aplicația ta George.