Cum să te descurci financiar când locuiești pe cont propriu

Una dintre cele mai importante tranziții pe care le poți face este atunci când te muți pe cont propriu, într-o locuință nouă. 

Ai mai multă intimitate, nu trebuie să te supui regulilor casei, poți sta până târziu fără să-i deranjezi pe părinți, ai mai mult spațiu de depozitare și lista poate continua...

În schimb, apar provocările legate de buget, facturi, cheltuieli cu care nu te-ai confruntat până acum.

Una dintre cele mai importante tranziții pe care le poți face este atunci când te muți pe cont propriu, într-o locuință nouă. 

Ai mai multă intimitate, nu trebuie să te supui regulilor casei, poți sta până târziu fără să-i deranjezi pe părinți, ai mai mult spațiu de depozitare și lista poate continua...

În schimb, apar provocările legate de buget, facturi, cheltuieli cu care nu te-ai confruntat până acum.

Cu timpul te vei acomoda să ai grijă de treburile casnice. Iar disciplina și gestionarea bugetului sunt esențiale pentru confortul tău financiar. Citește mai jos câteva sfaturi pentru a echilibra veniturile și cheltuielile. Nu uita, ideal este să nu cheltui mai mult decât îți permiți.

Închiriere locuință sau cumpărare apartament?

Cumpărarea și închirierea au fiecare avantajele lor.

Deținerea unei locuințe este un angajament financiar care necesită să îți planifici bugetul din timp și să reflectezi la direcția în care se îndreaptă viața ta.

Înainte de a te decide dacă vei închiria sau cumpăra o locuință, întreabă-te:

  • Care este îți este bugetul?
  • Care îți sunt planurile de viitor?
  • Ce opțiuni de finanțare ai?
  • Care sunt prețurile în diverse zone din orașul în care locuiești?
  • Dacă te vezi locuind în zona respectivă pentru o lungă perioadă de timp?

Scrie-ți obiectivele financiare și de economii și analizează avantajele și dezavantajele pentru fiecare alegere. Te poate ajuta să ai un jurnal financiar, în care să ai notate toate gândurile, intențiile financiare, câștigurile și cheltuielile.

Estimează corect costurile de întreținere

Costurile suplimentare te pot lua prin surprindere atunci când te muți într-o nouă locuință.

Dacă facturile pentru electricitate sau internet pot fi similare cu cele pe care le aveai în fosta locuință, cea pentru întreținere poate fi destul de diferită.

În funcție de locația aleasă, întreținerea poate fi și de câteva ori mai mare și diferă de la un bloc vechi la un bloc nou, de la un bloc cu câteva apartamente la unul cu peste 60, de la bloc la casă sau invers.

De asemenea, pot apărea costuri noi precum schimbarea unor țevi de canalizare, a căsuțelor poștale, a apometrelor, renovarea intrării sau a liftului (anunțate de obicei cu câteva luni înainte, de către asociația de proprietari).

Prioritizează facturile

Când locuiești pe cont propriu, gestionarea și plata facturilor devine crucială pentru menținerea stabilității și evitarea dificultăților.

Iată o ordine sugerată de priorități atunci când plătești facturile:

  • chiria sau ipoteca (dacă este cazul)
  • utilitățile (electricitate, apă, gaz)
  • cele ce ne asigură confortul: telefon, Internet sau servicii de streeming

Și încă ceva, asigură-te că plătești facturile la timp, pentru că nu vrei penalități și costuri suplimentare. Ba chiar, poți să-ți folosești telefonul inteligent și să setezi anumite notificări în acest sens. 

Planifică cheltuielile legate de locuință

Traiul pe cont propriu poate atrage și dorința de a schimba sau îmbunătăți spațiul în care îți petreci bună parte din timpul de care dispui.

Fie că discutăm de un nou obiect electrocasnic, un corp de iluminat, un covor sau de o zona care ar avea nevoie de renovări, este util să îți faci o lista de obiective și perioada de timp alocată fiecărui punct, cât și un bugetul disponibil pentru aceste cheltuieli.

Recomandarea este să respecți principiul cheltuielilor cu înțelepciune: atenție la ce și cât, și fără prea mult shopping din impuls.

 


Poți economisi simplu, în fiecare zi

  • Dacă alegi să gătești acasă în loc să mănânci zilnic în oraș.
  • Când mergi la job cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun în loc să conduci zi de zi mașina.
  • Poți căuta reduceri și oferte speciale pentru produsele și serviciile pe care le utilizezi.  

Tu știi ce profil de cheltuitor ai?

Gestionarea responsabilă a banilor implică găsirea unui echilibru între economisire, cheltuială și investiție, dar și o imagine clară a obiceiurilor noastre financiare.

Accesează quizz-ul și descoperă cât de pregătit ești pentru independență financiară.

Cum să faci alegeri financiare inteligente​?

Ce e bine să știi despre bani

Ce faci când crește costul vieții