Cu sute de reclame care îți asaltează feed-ul de TikTok sau de Instagram, plus alte tentații care apar pe diversele site-uri și aplicații, pare greu de imaginat că cineva îți va da sfaturi legat de cum să-ți împarți alocația sau cum să o cheltui inteligent.
Alocația școlară în 2023
Copiii cu vârsta între 2 - 18 ani și cei peste 18 ani care merg la liceu sau la o școală profesională, primesc 256 lei/lună.
Luând în calcul condițiile actuale de trai, această sumă este mult prea mică pentru a acoperi nevoile multor adolescenții și tineri ai zilelor noastre, 256 lei sunt bani care pot fi administrați într-un mod creativ și ingenios.
Dacă vrei să afli ce poți face cu alocația, îți propunem mai jos câteva idei care îți pot aduce beneficii mult mai interesante decât o nouă pereche de adidași.
Iată câteva idei pentru alocația ta
Învață valoarea banilor și gestionarea cheltuielilor
Poți începe cu împărțirea alocației la 30 de zile și gândește-te ce poți cumpăra cu acea suma într-o zi.
Apoi, continuă cu înmulțirea alocației cu 12 luni și gândește-te ce ai putea face cu suma adunată într-un an.
Astfel, vei începe să gândești ca marii antreprenori sau oamenii de succes pe care-i urmărești pe rețelele sociale.
Contribuie la cheltuieli necesare
Folosește alocația pentru cheltuielile necesare de zi cu zi, cum ar fi rechizite, fondul clasei sau articole personale.
Vei învăța să gestionezi banii și să iei decizii informate privind cheltuielile. Iar părinții și rudele vor aprecia aceste îndeletniciri și îți vor suplimenta alocația bonusuri.
Investește în hobby-uri
Investește în hobby-uri sau interese care îți aduc bucurie și dezvoltare personală, pentru că acestea îți vor contura personalitatea într-un mod pozitiv.
De exemplu, poți cumpăra cursuri online, cărți sau un echipament sportiv, care să te aducă mai aproape de intențiile pe care le manifești conștient în prezent.
Descoperă metode de economisire
Alocă o parte din alocație pentru a economisi pentru un obiectiv important: cum ar fi cumpărarea unui nou telefon, a unui aparat foto sau finanțarea unei vacanțe.
Dacă este un obiectiv ce necesită un plan pe un termen mai mare de câteva luni, poți vizita o bancă pentru deschiderea unui cont de economii.
În caz de nevoie, cere-le părinților să îți faciliteze o discuție cu un consilier financiar.
Economisește pentru studii
Dacă intenționezi să urmezi cursurile unei facultăți, îți recomandăm să păstrezi o parte din alocație într-un cont de economii dedicat acestui scop.
Cu siguranță vei simți nevoia de mai mulți bani în primul an de facultate, în special dacă facultatea este departe de casă. Iar economisirea din timp te va face să trăiești starea de bine a faptului că nu depinzi 100% de adulții din jurul tău.
Susține-i pe cei care au nevoie
Pentru mulți dintre tinerii secolului nostru, actele de caritate devin parte din stilul lor de viață. Poți lua în considerare donarea unei părți din alocația ta unor cauze caritabile sau organizații ce se ocupă cu un domeniu care te sensibilizează.
Fie că vorbim despre copii, bătrâni sau animale, a dona o parte din banii tăi este o modalitate împlinitoare de a avea un impact pozitiv asupra vieții altora.
Unde mai pui că... știința relațiilor ne arată că cel care dăruiește trăiește mai mult timp fericirea decât cel care primește.
Investește (și) în micile plăceri
Fie că vorbim de bilete la concertul mult visat sau de un weekend la munte, toți merităm (și) un pic de răsfăț, din când în când.
Totodată, a te recompensa cu ceva mai însemnat va fi mult mai motivant și va face gestionarea finanțelor mai plăcută.
Studiile din psihologie ne arată că cei care dețin o mai bună capacitate de amânare a recompensei se bucură de mai multe reușite în viață și de o mai crescută stimă de sine.
MaxiCont pentru economii mari și mici
Gestionarea responsabilă a banilor implică găsirea unui echilibru între economisire, cheltuială și investiție.
Alege Contul de economii MaxiCont și economisește mai inteligent pentru viitorul copilului tău.