Consiliul de Supraveghere (CS)
Consiliul de Supraveghere supraveghează activitatea Comitetului Executiv şi administrarea riscului de conformitate, precum şi respectarea prevederilor legii, ale Actului Constitutiv al Băncii şi hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor în desfăşurarea activităţii Băncii.
Consiliul de Supraveghere este compus din minimum cinci (5) membri si maximum nouă (9) membri numiţi de adunarea generală ordinară a acţionarilor pentru un mandat de maximum trei ani, cu posibilitatea de a fi re aleşi pentru mandate ulterioare de maximum trei ani.
Membrii Consiliului de Supraveghere:
- nu pot fi membri ai Comitetului Executiv sau salariaţi ai Băncii;
- nu pot fi salariaţi şi nu pot deţine funcţia de membru în Consiliul de Administraţie sau Consiliul de Supraveghere, ori de membru al directoratului sau funcţia de auditor financiar la o altă instituţie de credit din România;
- trebuie să aibă competenţa, experienţa şi integritatea cerute de legislaţia şi regulamentele aplicabile şi de Politica de selecţie şi de remunerare a structurii de conducere în Grupul BCR.
- Componența Consiliului de supraveghere:
- Manfred Wimmer – Președinte
- Stefan Dörfler – Vicepreședinte
- Daniela Camelia Nemoianu – membru
- Hildegard Gacek – membru
- Elisabeth Krainer Senger – Weiss – membru
- Iris Bujatti – membru
- Christine Catasta - membru
Consiliul de Supraveghere se întruneşte în şedinţe periodice, o data la trei luni. Atunci când este necesar, pot fi convocate şedinţe speciale.
Principalele atribuţii au în vedere:
- stabileşte, monitorizează si evaluează periodic (cel puţin o dată pe an) structura si eficacitatea cadrului de administrare a activităţii Băncii si a filialelor sale, inclusiv politicile referitoare la acesta, revizuind (cel puţin o dată pe an) si luând in considerare diferitele riscuri, atât interne, cat si externe, la care Banca si filialele sunt expuse
- aprobă şi revizuieşte în mod periodic (cel puţin anual) strategia generală de afaceri, strategia de risc şi politica generală de management al riscurilor, la nivelul Băncii şi al subsidiareloraprobă şi revizuieşte, periodic, statutul auditului intern şi planul de audit intern, precum şi sfera de cuprindere a auditului financiar şi frecvenţa angajamentelor de audit;
- aprobă şi evaluează (cel puţin o dată pe an) politica cu privire la riscul de conformitate şi modul de implementare a acesteiaaprobă liniile directoare privind politica de personal şi structura organizaţională a băncii, până la nivelul entităţilor independente, inclusiv, şi orice modificări referitoare la aceasta.
- Consiliul de Supraveghere poate stabili atâtea comitete după cum consideră necesar şi corespunzător, formate din doi sau mai mulţi membri ai Consiliului de Supraveghere. Competenţele şi autoritatea acestor comitete sunt stabilite de către Consiliul de Supraveghere si prevăzute în regulamentele aferente.
Comitetul de Audit este un organ consultativ care revizuieşte, raportează către, acordă consultanţă şi asistă Consiliul de Supraveghere în îndeplinirea atribuţiilor care îi revin pe linia controlului intern şi auditului, precum şi cu privire la calitatea şi performanţa contabililor şi auditorilor interni ai Băncii, veridicitatea informaţiilor financiare ale Băncii şi caracterul adecvat al controalelor şi politicilor financiare.
Comitetul de Audit este format din trei membri şi un membru supleant, aleşi dintre membrii Consiliului de Supraveghere.
Membrii Comitetului de Audit trebuie să aibă cunoştinţe de baza în domeniile financiar şi contabilitate şi cel puţin un membru al Comitetului de Audit va avea experienţă în contabilitate sau management financiar.
Responsabilităţile, organizarea, modul de operare şi procedurile Comitetului de Audit sunt stabilite prin Regulamentul de funcţionare şi organizare al Comitetului de Audit.
Componenta Comitetului de Audit:
- Dna. Daniela-Camelia Nemoianu - președinte;
- Dl. Stefan Dörfler – vicepreședinte;
- Dna. Christine Catasta - membru;
- Dna. Iris Bujatti – membru supleant;
Comitetul de Risc și Conformitate
Comitetul de Risc și Conformitate este un organ consultativ care revizuieşte, raportează către, consiliază şi asistă Consiliul de Supraveghere în îndeplinirea atribuţiilor care îi revin pe linia administrării riscurilor, controlului intern şi conformitătii şi emite recomandări, potrivit limitelor de autoritate stabilite.
Comitetul Risc şi Conformitate este format din trei membri si un membru supleant, aleşi dintre membrii Consiliului de Supraveghere.
Responsabilităţile, organizarea, modul de operare şi procedurile Comitetului de Risc şi Conformitate sunt stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului de Risc si Conformitate.
Componenţa Comitetului de Risc şi Conformitate:
- Dna. Hildegard Gacek - președinte;
- Dna. Iris Bujatti - vicepreședinte;
- Dna. Elisabeth Krainer Senger-Weiss - membru;
- Dl. Manfred Wimmer – membru supleant
Comitetul de Remunerare
Comitetul de Remunerare este un organ consultativ care revizuieşte, raportează către, acorda consultanta, emite recomandări şi asistă Consiliul de Supraveghere în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor sale cu privire la politica de remunerare şi, in special, acorda consultanţă şi monitorizează remuneraţia, bonusurile şi beneficiile membrilor Comitetului Executiv.
Comitetul de Remunerare este format din trei membri şi un membru supleant, aleşi dintre membrii Consiliului de Supraveghere.
Responsabilităţile, organizarea, modul de operare şi procedurile Comitetului de Remunerare sunt stabilite prin Regulamentul de funcţionare şi organizare al Comitetului de Remunerare.
Componenţa Comitetului de Remunerare:
- dna Elisabeth Krainer Senger-Weiss – presedinte;
- dl Stefan Dörfler – vicepresedinte;
- dna Daniela Nemoianu – membru;
- dl Manfred Wimmer – membru supleant;
Comitetul de nominalizare
Comitetul de Nominalizare este un organ consultativ care revizuieşte, raportează către, acordă consultanta, emite recomandări şi asistă Consiliul de Supraveghere în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor sale cu privire la nominalizarea şi evaluarea adecvării membrilor Consiliului de supraveghere, ai Comitetului executiv şi respectiv a persoanelor care deţin funcţii – cheie precum şi a cadrului de administrare a activităţii al Băncii.
Comitetul de Nominalizare este format din trei membri şi un membru supleant, aleşi dintre membrii Consiliului de Supraveghere.
Responsabilităţile, organizarea, modul de operare şi procedurile Comitetului de Nominalizare sunt stabilite prin Regulamentul de funcţionare şi organizare al Comitetului de Nominalizare.
Componenţa Comitetului de Nominalizare:
- dna Elisabeth Krainer Senger-Weiss – presedinte;
- dl Manfred Wimmer – vicepresedinte;
- dna Hildegard Gacek – membru;
- dna Iris Bujatti – membru supleant.