Finanţare responsabilă
Principii pentru o finanţare responsabilă
Erste Group a decis să implementeze un set de reglementări (“Principiile unei finanţări responsabile”) care guvernează activităţile sale pe segmentele corporate şi investiţii bancare cu privire la tranzacţiile de finanţare în sectoarele industriale importante.
Aceste reglementări ar trebui să îi permită Erste Group să:
- se concentreze pe afacerile care adaugă valoare
- gestioneze riscul reputaţional
- atragă investitori pe termen lung
- îşi arate responsabilitate socială corporativă.
Sectorul energetic a fost identificat ca fiind cel mai important și, prin urmare, primul sector industrial pentru care reglementările menţionate anterior sunt elaborate pentru a ajuta guvernarea tranzacţiilor într-un mediu controversat câteodată.
Principiile au fost create în cadrul unui proces de jos în sus la nivel de grup cu datele primite de la colegii care fac tranzacţii în acest domeniu şi diverse părţi interesate, interne şi externe.
Rezultatul este un set de principii a fost aprobat de Conducerea Holding-ului în august 2011.
Principiile îi vor ajuta pe colegii noştri în activitatea zilnică să evalueze potenţialul de mediu, social sau riscurile de guvernanţă a tranzacţiilor pentru a evita riscul reputaţional într-o manieră structurată şi în conformitate cu riscurile acceptate internaţional.
Erste Group este unul din cele mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est (ECE), cu o concentrare puternică pe segmentele retail și IMM și o extindere selectivă pe segmentele corporate şi investiţii bancare.
Recunoaştem că, datorită prezenţei noastre puternice în ECE, viitorul nostru este legat de o dezvoltare socială, de mediu și economică de succes a regiunii pe termen lung. Aspirăm să devenim un promotor activ pentru iniţierea şi susţinerea schimbărilor reale în ECE prin angajamentul nostru pentru o dezvoltare durabilă. Durabilitatea echivalează cu îmbrăţişarea oportunităţilor și gestionarea riscurilor rezultate din evoluţiile economice, sociale și de mediu și luarea de angajamente faţă de toate părţile interesate relevante precum clienţi, investitori, societate civilă, sector public, instituţii guvernamentale, angajaţi și furnizori.
Suntem conştienţi că, în calitate de instituţie financiară, cel mai mare impact pe care îl avem asupra societăţii și mediului natural este activitatea de afaceri a clienţilor noştri. Obiectivul nostru este să luăm decizii echilibrate, fundamentate şi transparente si să deservim din punct de vedere comercial clienţii, angajându-ne activ totodată împreună cu ei şi alte părţi interesate să lucrăm în vederea implementării de practici de afaceri durabile pe o perioadă rezonabilă de timp.
Aceste principii vor fi în conformitate cu angajamentele asumate de Erste Group privind responsabilitatea (durabilitatea) socială corporativă precum Equator Principles (Principiile Ecuator) şi Global Compact, pe care intenţionăm să le semnăm, căutând în permanenţă să ne asigurăm că respectarea drepturilor omului şi a mediului sunt parte integrantă a tuturor activităţilor noastre de finanţare. Ele vor trebui revizuite periodic având în vedere că Erste Group îşi rezervă dreptul de a le adapta dacă este necesar şi de a include părţi interesate externe după cum se consideră adecvat.
Intenţia noastră este să creăm principiile pentru o finanţare responsabilă a sectoarelor sensibile din punct de vedere social, al mediului si etic. Având acest obiectiv în vedere am elaborat primul nostru set de principii privind sectorul energetic.
Sectorul energetic
Ne-am angajat să oferim servicii financiare sectorului energetic având în vedere că suntem convinşi că furnizarea de energie este elementul cheie pentru dezvoltarea economică şi socială.
Conştientizăm provocarea mediului, în special problema schimbării climatice ca unul din principalele pericole colective experimentate vreodată la nivel mondial si recunoaştem importanţa strategică a energiei regenerabile si proiectele de îmbunătăţire a eficienţei energetice. Erste Group se angajează să sprijine sectorul energetic pentru îndeplinirea rolului său cheie în dezvoltarea economiilor din ECE dar, pe de altă parte, vede necesitatea gestionării judicioase a impacturilor de mediu si sociale ale proiectelor sectorului energetic.
Astfel, Erste Group implementează Principiile sectorului Energetic pentru a guverna activităţile sale în acest domeniu într-o manieră care sprijină dezvoltarea economiilor de pe pieţele pe care Erste Group este prezent care să aibă ca rezultat mai multă prosperitate şi independenţă socială, gestionând totodată riscurile de mediu.
Erste Group nu exclude a priori finanţarea, oferirea de consultanţă sau orice alt tip de servicii financiare oricărei componente a sectorului energetic în măsura în care Principiile Sectorului Energetic sunt respectate.
Principiile Sectorului Energetic ale Erste Group îndrumă unităţile noastre de afaceri în domeniile corporate si investiţii bancare privind aplicarea principiilor de durabilitate care vor guverna implicarea Grupului în acest sector. Principiile Sectorului se bazează pe cele acceptate de industrie şi diferite alte părţi interesate ca reprezentând cele mai bune practici si sunt consecvente angajamentului nostru de durată privind dezvoltarea durabilă.
Erste Group este conştient de provocările care îl aşteaptă în legătură cu limitarea impactului viitor al emisiilor de gaze de seră asupra climei. Din acest motiv furnizăm servicii financiare pentru a sprijini proiectele sectorului energetic, precum combustibili solizi, surse de energie regenerabile si îmbunătăţirea eficienţei energetice, precum şi implementarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon.
Aria de acoperire Principiile menţionate în aceste Principiile Sectorului Energetic sunt valabile pentru toţi membrii Erste Group, inclusiv subsidiarele si companiile afiliate, cuprinzând toate activităţile din domeniile corporate si investiţii bancare, incluzând dar nelimitându-se la creditare comercială, achiziţii şi finanţarea proiectelor, pieţe de capital, consultanţă financiară sau orice altă formă de asistenţă financiară sau bancară.
Aria de acoperire include:
- explorarea, producţia, transportul, stocarea, distribuţia, managementul deşeurilor, tranzacţionarea ţiţeiului & gazului sau procesarea altor hidrocarburi şi al combustibililor fosili solizi;
- producţia, transportul, stocarea, distribuţia biocombustibililor şi a altor surse regenerabile;
- generarea de electricitate şi/ sau căldură (frig) prin energie termică (precum ţiţei, gaz, termocentrale), nucleară si regenerabilă precum şi transmiterea si distribuţia electricităţii, căldurii sau frigului generate;
- servicii aferente activităţilor anterior menţionate la punctele (i), (ii) si (iii).
Energiile regenerabile includ generarea de electricitate sau căldură prin hidroenergie, energie eoliană, termică solară si fotovoltaică solară, geotermală, biogaz si biomasă.
Linii directoare
Erste Group vor oferi finanţare, consultanţă sau alte servicii bancare sectorului energetic doar dacă asemenea proiecte sau tranzacţii, în general:
- sunt în conformitate cu legislaţia europeană de mediu sau Uniunea internaţională pentru conversaţii despre natură (International Union for conversation of Nature) și standardele privind drepturile omului
- se conformează unei evaluări temeinice a impactului asupra mediului
- nu sunt amplasate în zone de război sau care au legătură cu acestea,
- sunt în linie cu cele mai noi tehnologii de control al emisiilor și performanţă a securităţii
- utilizează echipament care corespunde standardului celei mai bune tehnologii disponibile
- nu au efecte negative asupra habitatelor naturale de mare importanţă, resurselor critice de apă proaspătă sau rezervelor marine
- nu sunt amplasate în zone de risc ridicat
- oferă un plan de acţiune pentru mediu care să țină cont de toate aspectele ridicate de evaluarea impactului asupra mediului și, în special, inclusiv dar nelimitat la, un plan de intervenţie în cazul unei deversări de ţiţei si excluderea scurgerilor continue de gaz asociat în atmosferă;
Biocombustibili
- nu au efecte adverse asupra utilizării de durată a solului, habitatelor naturale de importanţă majoră precum pădurile tropicale si rezervele critice de apă proaspătă,
- nu cresc substanţial consumul de apă comparativ cu cel anterior din zona de unde biomasa este originară,
- Iientifică clar sursa biomasei pe care o utilizează si, în conformitate cu Directiva UE 2009/28/EC Art. 17 3ff, nu are niciun impact asupra calităţii hranei si biodiversităţii
Transformarea cărbunelui în lichid, obţinerea gazului din cărbune, transformarea gazului în lichid
- emisiile de carbon asociate cu producţia gazului sau lichidelor rezultate reprezintă mai puţin decât cele ale oricărui gaz sau lichid concurent cu caracteristici similare;
Termoenergia
- duce la o îmbunătăţire substanţială a standardelor sale de mediu (reducerea emisiilor în special) în cazul modernizării unei termocentrale;
Energia nucleară
Erste Group are o abordare extrem de restrictivă în ceea ce priveşte proiectele din domeniul energiei nucleare. În consecinţă, orice proiect sau tranzacţie din aria de aplicare a principiilor menţionate în cele de faţă, pe lângă conformitatea cu condiţiile generale menţionate mai sus, face subiectul următoarelor condiţii specifice:
- urmăresc îmbunătăţirea standardelor de siguranţă al centralelor nuclearoelectrice existente care sunt de o importanţă indispensabilă pentru furnizarea de electricitate în regiunea noastră,
- sunt susţinute de un plan principal care schiţează viziunea sponsorului proiectului despre viitorul generării electricităţii care include o strategie credibilă privind sursele de energie alternativă,
- sunt susţinute de un plan care conturează depozitarea deşeurilor nucleare
- sunt susţinute de o analiză generală costuri-beneficii care include o estimare realistă a costurilor totale ale investiţiei,
- în cazul construcţiei unei noi electrocentrale nucleare, care duce la închiderea/ înlocuirea vechii electrocentrale, depăşite moral, să se arate că necesitatea noului proiect pentru a satisface cererea de energie din regiunea noastră a fost confirmată de către consultanţi de specialitate independenţi din domeniul electricităţii sau de către ONG-uri
- sunt amplasate într-o zonă lipsită de riscuri semnificative sau pericole majore (de exemplu zonă cu activitate seismică ridicată sau zonă inundabilă),
- sunt executate de către una sau mai multe companii care au experienţă satisfăcătoare în construcţia sau modernizarea de centrale electronucleare.
În plus, principiile menţionate mai sus se aplică de asemenea proiectelor referitoare la tehnologia cheie si la furnizorii de componente necesare pentru operarea electrocentralei (precum sisteme de control, sistemelor electrice, turbine, sisteme cu aburi, unităţi auxiliare, insule nucleare, casetelor pentru combustibili etc.) pentru domeniul nuclear. Iar Erste Group nu va oferi finanţare, consultanţă sau servicii bancare pentru proiectele noi care implică extracţia de suprafaţă a uraniului şi plutoniului, precum şi transformarea procesarea si stocarea combustibilului nuclear si a deşeurilor.
Hidroenergia şi alte energii regenerabile
- în conformitate cu platforma Comisiei Mondiale pentru Diguri si convenţiile internaţionale precum Directiva cadru privind apele a Uniunii Europene,
- nu au efecte adverse asupra habitatelor naturale de importanţă majoră sau a resurselor critice de apă proaspătă.