Zona SEPA

A făcut posibilă eliminarea granițelor naționale pentru plățile în euro prin crearea:

  • unui cadru legal armonizat
  • unui format standardizat al mesajului de plată
  • unor reguli și proceduri uniformizate

SEPA reprezintă zona geografică în care va fi posibilă efectuarea de plăţi în euro între orice conturi deschise la bănci din această zonă geografică, cu aceeaşi uşurinţă şi la acelaşi nivel de securitate cu care acest lucru se poate face astăzi în cadrul graniţelor naţionale.

Țările din SEPA

 

 

1. Austria 11. Franța 20. Lituania 31. San Marino
2. Belgia 12. Germania 21. Luxemburg 32. Slovacia
3. Bulgaria 13. Grecia 22. Malta 33. Slovenia
4. Croația 14. Ungaria 23. Monaco 34. Spania
5. Cipru 15. Islanda 24. Olanda 35. Insulele Canare
6. Cehia 16. Irlanda 25. Norvegia 36. Insulele Canare
7. Danemarca 17. Italia 26. Polonia 37. Elveția
8. Estonia 18. Letonia 27. Portugalia
(28. Azore,
29. Madeira)
38. Marea Britanie
9. Finlanda
(10. Insula Aland)
19. Liechtenstein 30. România (39. Gibraltar,
40. Guernsey,
41. Jersey,
42. Isle of Man)

În calitate de ţară membră a Uniunii Europene, România face parte din zona geografică în care nu vor mai exista diferenţe între plăţile naţionale şi plăţile transfrontaliere în euro. Fiind ţară în care moneda euro nu a fost adoptată încă, termenul limită de adoptare a standardelor SEPA este 31 octombrie 2016.

Cadru legislativ

Directiva Serviciilor de Plăţi 2007/64/CE transpusă prin OUG 113/2009 și Regulamentul (UE) Nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului constituie cei doi piloni pe baza cărora a fost construită Zona Unică de Plăți în euro. Astfel, cele două documente legislative stabilesc regulile aplicabile plăților SEPA.

Produse SEPA

1. SEPA CREDIT TRANSFER

Schema SEPA Credit Transfer (SCT) este o schemă interbancară de plăţi care defineşte un set comun de reguli şi procese aplicabile operaţiunilor de transfer credit (instrucţiuni de plată).

Principalele caracteristici SEPA sunt:

Utilizarea mesajelor xml ISO 20022 (eXtensible Markup Language)

 Regula “IBAN only” – codul BIC devine camp optional in completarea mesajelor de plata

 Modalitate de comisionare implicita SHA (principiul de impartire a comisioanelor intre platitor si beneficiar stabilit prin Directiva Serviciilor de Plati)

2. SEPA DIRECT DEBIT (RON)


Schema SEPA Direct Debit (SDD) este o schema interbancară de plăţi care defineşte un set comun de reguli şi procese aplicabile operaţiunilor de debitare directă (instrucţiuni de plată transmise prin intermediul beneficiarului).

În Aprilie 2016 au fost implementate Schemele de debitare directă SEPA în RON Business to Business şi CORE. BCR este bancă participantă la ambele scheme de debitare directă (CORE şi Business to Business) fiind prima instituţie de credit care a înrolat un beneficiar în RUM şi care a transmis prima instrucţiune de debitare directă în noul sistem.

 

Prezentare generală SEPA Citește acum
×
George
Primul banking inteligent
Descarcă