Expoziţia interactivă “Fabuloasa Lume a Banilor”

Fabuloasa lume a banilor este expoziţie interactivă adresată copiilor între 7 şi 14 ani. Copiii se întâlnesc cu “vulturul falimentului” sau “rechinul creditelor”, căută comori, află de unde vin banii şi cum e să fii un om mare.

Fabuloasa lume a banilor este adusă în România în cadrul programului Sponsorizare care aduce VALOARE de către BCR si Erste Group Bank, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Expoziţia a fost concepută de ZOOM – Muzeul Copiilor din Viena în colaborare cu FRida & freD – Muzeul Copiilor din Graz.

Regulile jocului: copiii pornesc călătoria în lumea banilor cu un buget iniţial pe care va trebui să-l administreze chibzuit pentru a parcurge toate sectoarele expoziţiei; un card le va permite să-şi contorizeze permanent banii rămaşi în cont. În total, există 10 zone în care copiii vor fi implicaţi în diverse situaţii financiare. Fiecare staţie e un exerciţiu de responsabilizare în lumea oamenilor mari: prichindeii sunt nevoiţi să se angajeze pentru a câştiga bani, să investească în bunuri acţiuni sau să economisească.

Ce învaţă copiii în Fabuloasa lume a banilor?
• vor învăţa să-şi organizeze bugetul personal, sa-şi prioritizeze nevoile şi cheltuielile;
• vor acumula cunoştinţe despre noţiuni financiare şi istoria banilor;
• vor înţelege cum este administrat bugetul familiei, care este preţul serviciilor şi bunurilor folosite;
• vor învăţa că pentru a trăi ai nevoie de bani şi că oamenii cheltuiesc mulţi bani;
• vor înţelege ca banii pot fi sursa grijilor de zi cu zi, pot crea nedreptăţi şi conflicte;
• vor înţelege că banii nu pot înlocui lucrurile cu adevărat semnificative;
• vor învăţa care sunt limitele sărăciei şi luxului;
• vor învăţa cum pot să-i ajute pe cei aflaţi în nevoi prin exemplul organizaţiilor nonguvernamentale;

Vizitarea expoziţiei

Fabuloasa Lume a Banilor poate fi vizitată la  Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 29.11.2012- 30.04.2013, de miercuri până duminică, in intervalul 10:00 - 17:00. Luni si marţi, muzeul este închis.
Preţul unui bilet este de  2 lei. Programări pentru grupuri organizate de peste 15 persoane: comunitate@bcr.ro

Competiţia „Puşculiţa cu idei”

Competiţia „Puşculiţa cu idei” urmăreşte promovarea educaţiei financiare şi dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale ale elevilor din sistemul de învăţământ primar şi gimnazial, solicitând totodată creativitatea şi originalitatea elevilor. Elevii, alături de profesorii coordonatori, vor fi invitaţi să realizeze o puşculiţă cât mai creativă şi originală şi un plan de afacere menită să strângă fonduri pentru a acoperi o nevoie identificată în şcoala lor sau în cadrul comunităţii locale. În urma jurizării, BCR si MECTS vor alege trei câştigători care vor primi sume de la 500, 1000 şi respectiv 1500 de Euro pentru a-şi implementa ideea de afacere.  

Etapele de implementare:

1. Înscrierea în competiţie. 

2.1. Cine se poate înscrie: înscrierea se va face la nivel de clasă. În  competiţie se vor putea înscrie clase de elevi din învăţământul primar şi gimnazial (I – VIII) împreună cu un profesor coordonator. O şcoală poate participa cu mai multe clase.

2.2. Tema competiţiei: pentru a intra în competiţie, elevii, coordonaţi de un profesor, va trebui sa realizeze:

  •  o puşculiţă din materiale reciclate;
  •  un plan de afacere pornind de la un buget virtual de 1500 de Euro pentru a  genera fonduri care să acopere o nevoie a şcolii din care provine clasa înscrisă sau o comunităţii locale. Proiectul trebuie dezvoltat urmărind modelul dat (Anexa la Proiectul educaţional “ Fabuloasa lume a banilor”)

2.3. Trimiterea proiectelor. Pentru a intra în concurs, profesorul coordonator va trimite o fotografie a puşculiţei realizate de elevi (cu evidenţierea mărimii acesteia prin comparaţie) şi formularul ce descrie ideea de afacere pe adresa comunitate@bcr.ro în perioada 15 ianuarie– 1 februarie 2013.

Descarcă formularul de înscriere în competiţie, aici.

1. Evaluarea. Evaluarea se va face de către o comisie formată din reprezentanţi BCR şi MECTS care vor nota proiectele primite după urmatoarele criterii:

a. obiectivele planului de afaceri sunt clar formulate, realiste şi măsurabile;

b. planul de afaceri conţine un buget detaliat, în limita dată (1500 de Euro);

c. ideea de afacere valorifică abilităţile elevilor;

d. ideea de afaceri îşi propune să aducă venituri suplimentare pentru a rezolva o problemă reală a şcolii sau a comunităţii;

e. atât puşculiţa realizată cât şi ideea de afacere sunt creative şi originale.

3. Anunţarea câştigătorilor. Juriul va selecta trei câştigători (premiul I – 1500 de Euro, II – 1000 de Euro si III – 500 de Euro) care vor fi anunţaţi şi pe site-ul www.bcr.ro în săptămâna 25 februarie – 1 martie 2013.

4. Premierea câştigătorilor. Câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul unui eveniment de premiere care va avea loc la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie, în cadrul expoziţiei „Fabuloasa lume a banilor”.  Evenimentul va avea loc în perioada 1-15 martie, data exactă urmând să fie anunţată ulterior.

În măsura în care clasele câştigătoare nu sunt din Bucureşti, BCR va suporta costurile de transport pentru vizitarea expoziţiei „Fabuloasa lume a banilor”.  În plus, la Muzeul Naţional de Istorie va fi organizată o expoziţie cu toate fotografiile puşculiţelor realizate de copii în cadrul competiţiei

Câştigătorii competiţiei “Puşculiţa cu idei”

Competiţia „Puşculiţa cu idei” s-a încheiat. Juriul format din reprezentanţi BCR şi MECTS a ales cele mai bune trei aplicaţii: cele trei echipe au realizat cele mai creative şi originale puşculiţe, dar au pus la punct şi  planuri de afacere menite să strângă fonduri pentru a acoperi o nevoie reală identificată în şcoala lor sau în cadrul comunităţii locale.

Locul I – 1500 Euro

Echipa „Spiriduşii” este formată din elevii clasei a III-a, Şcoala Gimnazială Cioranii de Sus, Prahova. Sub coordonarea prof. Radu Atena au intrat în competiţie pentru a înfiinţa un teatru de păpuşi pentru copii, realizat de copii.

Ghidaţi de sloganul “Noi creştem cu aplauze şi zâmbete”, Spiriduşii îşi propun astfel să aducă prin talentul, inventivitatea şi veselia lor un zâmbet pe chipurile celorlalţi.

Locul II- 1000 Euro

Echipa “The Keepers” formată din 6 eleve în clasa a VIII-a A din Liceul I. L. Caragiale din Moreni, Dâmboviţa îşi doreşte să aducă o pată de culoare în curtea spaţioasă a liceului prin plantarea de pomi fructiferi şi îngrijirea mai multor specii de flori.

Ideea lor are si un punct comercial forte, fructele şi florile obţinute vor fi vândute elevilor, dar şi pacienţilor spitalizaţi în Spitalul Municipal, astfel vor contribui la o viaţă sănătoasă a oamenilor.Locul III- 500 Euro
Echipa „Gardienii naturii” este formată din elevii cercului de agrobiologie de la Palatul Copiilor Bistriţa coordonaţi de Sever Suteu. În cadrul cercului elevii învaţă să cultive şi să înmulteasca flori si arbusti ornamentali, să înmulţească şi să crească diverse specii de pesti de acvariu.

Cu banii pe care i-au câştigat îşi doresc să înfiinţeze o plantaţie de paulownia, care să le permită autosustinerea financiară. Din profitul obţinut, în anii urmatori vor construi o altă seră, care sa fie startul pentru alte proiecte profitabile din domeniul agrobiologiei ( catina , afin, goji , plante medicinale , etc.)

Dorim să-i felicităm pe toţi participanţii pentru puşculiţele grozave pe care le-au realizat si totodată pentru exerciţiul antreprenorial prin care au dovedit ca au  abilităţi de folosire a banilor pentru a deschide o afacere în viitor.

Aici regăsiţi lista tuturor echipelor înscrise în competiţie Felicitări tuturor!